Nödvändig läslista: Unga kvinnliga författare


Liv är med på min nödvändigalista, vem är med på din?

För ett tag sedan fick jag ett otroligt spännande mail, där en inköpare på ett nationsbibliotek tyckte att de hade för lite böcker av (unga) kvinnliga författare och bad mig om tips eftersom hon noterat att jag läste mycket nytt och mycket av just – guess what – unga kvi… ja, ni förstår nog vart jag är på väg.

Hur som helst så komponerade jag ihop en tipslista och hon skulle köpa in hela drösen om de hade råd med det. Jag känner mig hedrad att få ett sådant förtroende och tänkte dela med mig av listan till er, så att ni också kan köpa (eller åtminstone läsa) böckerna omedelbums. Klicka på respektive titel för att läsa min text om just den boken (de som inte har någon länk har jag antingen inte hunnit blogga om än eller inte hittat länken till i min gamla blogg).

Sara Stridsberg – Darling River
Sara Stridsberg – Drömfakulteten
Sara Stridsberg – Happy Sally
Elin Grelsson – Du hasar av trygghet
Liv Strömquist – Ja till liv!
Nanna Johansson – Välkommen till din psykos
Maria Margareta Österholm – Den unga F:s bekännelser
Ester Roxberg – Antiloper
Carolina Fredriksson – Flod
Linda Boström Knausgård – Grand mal
Sofi Oksanen – Utrensning
Sofi Oksanen – Stalins kossor
Jessica Kolterjahn – Ut ur skuggan
Åsa Ericsdotter – Svårläst
Sara Stridsberg – Medealand och andra pjäser
Lina Ben Mhenni – Tunisian girl
Eija Hetekivi Olsson – Ingenbarnsland

Detta har också inspirerat mig till att framöver komponera ihop fler ”nödvändiga läslistor” enligt Ord och inga visor, med olika teman. Och jag tänker att det är roligt om fler gör samma sak, så sammanställer jag allas listor för respektive tema här sedan. Då blir det som en ”bank” med massor av tips inom en viss genre/boktyp/författartyp. Så nu efterlyser jag alltså era personliga nödvändiga läslistor med böcker av unga kvinnliga författare. Ni väljer själva om ni vill nämna en enda eller tjugo stycken. Glöm inte att lämna länk till era inlägg i kommentarsfältet, så att jag kan sammanställa listorna sedan. Med jämna mellanrum kommer ett nytt tema att dyka upp, jag tänker mig två gånger i månaden ungefär. Hoppas att många hakar på!

Annonser
Det här inlägget postades i Författare att älska och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Nödvändig läslista: Unga kvinnliga författare

 1. enligt O skriver:

  Filar på en egen lista och återkommer!

 2. Tess skriver:

  Jag filar också. Återkommer…

 3. A. skriver:

  Jag säger Nicole Krauss.

 4. BokDjungeln skriver:

  Jag kommer direkt att tänka på Veronika Malmgren som gjorde en fin debut med Gracie.

 5. tekoppenstankar skriver:

  Men alltså nu blir jag lite upprörd. Vilken bibliotekarie behöver fråga en bokbloggare om råd för att få koll på de här namnen? De ska faktiskt automatiskt beställas, de finns definitivt med på BTJ-listorna, bara att kryssa för. *arg biblioteksassistent*

  • Hehe, kan tänka mig att det är upprörande men å andra sidan bra att de ber om tips om deras inspiration tryter!

   • Ebba skriver:

    Hej du!
    Jag kan svara för ett litet missförstånd. Jag sitter som inköpsansvarig (och skickade mejlet) för skönlitteratur på vid mitt nationsbibliotek. Därav inget automatiskt system för beställande av böcker. Vi får välja lite godtyckligt själva för vår budget. Och eftersom jag själv helst läser böcker från en något annan period så ville jag ha tips om modern litteratur (av unga kvinnor, som vårt bibliotek lider brist på).

    Hoppas det minskade irritationen något!

 6. Bokbabbel skriver:

  Vill tillägga Johanna Nilssons ”Hon går genom tavlan, ut ur bilden” och Anne Swärds ”Till sista andetaget”!

  • Johanna Nilsson glömde jag förstås, utgick mest från sådant jag läst de senaste två åren eller så. Men ja, den är ju verkligen värd att nämna (dock gillade jag inte alls fortsättningen lika mycket, Gå din väg men stanna, som kom i höstas. Har du läst den?). Anne Swärd har jag inte läst men hört mycket om den, ska kollas upp!

 7. bokmal73 skriver:

  Jag har bläddrat i mitt minne och min bokhylla och här är min lilla lista
  http://bokmal73.wordpress.com/2012/04/19

 8. Linnea skriver:

  Bra lista! Jag tar med mig boktipsen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s