Studenter i en korridor på en yrkeshögskola

Därför ska du välja en bra yrkeshögskola

Oavsett om du ska välja din första utbildning eller vill ha en nystart är yrkesutbildningar ett mycket bra val. Genom att gå en utbildning på en yrkeshögskola kan du på kort tid få ett jobb med en trevlig lön. Satsa på en yrkeshögskola som erbjuder kvalitetsutbildningar.

Att ha en gedigen utbildning är en enkel biljett in på arbetsmarknaden. Det finns flera olika utbildningar att välja på. Många tänker enbart på universitet och högskola men faktum är att gå på en yrkeshögskola kan vara lika bra och i många fall bättre. Genom att hitta en bra yrkeshögskola kan du öka chanserna att få ditt drömjobb när du är färdig. Det beror på att yrkesutbildningar är framtagna för att täcka de behov som finns på arbetsmarknaden. Dessutom består utbildningarna både av teoretiska och praktiska inslag.

Pricksäkra utbildningar

När du går en utbildning på en yrkeshögskola kombineras teori och praktik. När du är ute på olika arbetsplatser och praktiserar har du möjlighet att visa upp dig och på så sätt få in en fot på arbetsmarknaden redan innan du är färdigutbildad. 9 av 10 personer som går en yrkesutbildning får ett jobb. Många långtidsarbetslösa kan få jobb genom att gå en utbildning med praktik. En stor fördel är att yrkesutbildningar ofta är CSN-berättigad. En annan fördel är att utbildningarna är korta. Oftast är en utbildning 1–2,5 år. Du kan jämföra det med högskolan där du måste gå minst två år för en examen. Du kan alltså på en yrkeshögskola gå genom en utbildning på kort tid och få en riktigt bra lön när du kommer ut.

Satsa på en bra yrkeshögskola

Det är betydelsefullt att välja en bra yrkeshögskola. Kännetecken för en förstklassig yrkeshögskola är att utbildningarna har planerats i nära samarbeta med arbetslivet. En yrkeshögskola som är värd att gå på är en väletablerad skola som har fått goda betyg och omdömen. Om du vill öka dina chanser ytterligare kan du utöver att välja en välrenommerad skola även se vilka yrken där det råder brist på folk. Arbetsförmedlingen har sammanställt en lista med yrken där jobbchanserna är som bäst.