Läsutmaning: AUGUST STRINDBERG 2012


Mannen vars eld – enligt honom själv – var den största i Sverige.

Det år som står runt knuten är ju Strindbergåret, det har då gått 100 år (!) sedan Strindberg trillade av pinn. Därför tycker jag att det passar perfekt med en redig Strindberg-utmaning under året.

Utmaningen går ut på att under 2012 läsa fyra (eller åtminstone absolut minst tre) valfria Strindberg-titlar. Jag tycker bäst om när tyglarna är hyfsat fria så jag tänker mig att utmaningen sträcker sig över hela året. Man kan alltså ha några månaders paus mellan varje Strindberg-bok om det känns behövligt.

Jag tror att de flesta kan hitta något att gilla av denne mans enorma produktion. Själv har jag läst Röda rummet, Fröken Julie, Ett drömspel och Inferno, varav jag helt klart föredrog den sistnämnda (den är väldigt läsvärd) men tyckte den första var intressant mer ur litteraturhistoriskt perspektiv. Det spelar ingen roll om det enda du läst av Strindberg är de citat som spikats fast i Drottninggatan i Stockholm. Desto bättre om du är med. Du kan också ha läst 20 romaner av honom och vara sugen på några fler.

Det finns dagböcker, brevsamlingar, tunna romaner, tegelstenar, självbiografiska tingestar och mycket annat att botanisera bland som ni säkert vet. Eller varför inte räkna in en biografi om honom som en av de fyra böckerna? Olof Lagercrantz ska ha skrivit en bra sådan. Själv har jag inte riktigt bestämt vilka fyra jag ska läsa men jag har en del oläst av August här hemma och tänkte fundera några dagar till.

Du som vill vara med i utmaningen får gärna kommentera det här inlägget och skriva något om det i din egen blogg så att fler kan vara med. Glöm inte att tala om för mig så kan jag lista alla deltagare (om nu någon vill vara med alltså) sedan. Självklart måste man inte ha en egen blogg för att vara med. Kasta fördomarna om Strindberg överbord nu och haka på, det här kan bli riktigt intressant.

Vem är med?

Annonser
Det här inlägget postades i Klassiker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

109 kommentarer till Läsutmaning: AUGUST STRINDBERG 2012

 1. Jag är på! Mitt svensklärarhjärta kanske inte direkt gör frivolter när jag tänker på Strindberg, men jag har haft en del intressanta läsupplevelser tillsammans med karln och precis som du skriver finns det mycket kvar att upptäcka. Det blir kul det här!

  • Jag trodde, fördomsfullt nog, att det var just svensklärarhjärtan som gjorde de högsta frivolterna vid åsynen av Strindbergs nuna men det var ju skönt att få sina myter spoilade. Kul att du är på!

 2. Hermia skriver:

  En nyss pensionerad bibliotekskollega planerar att läsa något av Strindberg varje dag under 2012. Då borde ju jag klara i alla fall fyra texter. Några har jag läst tidigare, något tror jag står på vårens kurslista. Tjuvstartade i november med att se Leka med elden på Stadsteatern.
  Ja, jag är med!

 3. Leah Alexandra skriver:

  Jag har svårt för att bestämma mig, men okej då. Jag är med. Det är ju skottår nästa år.

 4. Ping: Läsutmaning: Strindberg | Rader

 5. mimmimarie skriver:

  Jag har själv stilla tänkt att en och annan Strindberg blir det under året, men så många som fyra? Hmmm, kanske tre då. Jag ska nog försöka att vara med iaf.

 6. marcusstrand skriver:

  Jag är på! Blir kul att återbekanta sig med honom.

 7. och dagarna går skriver:

  Jag är på! Kommer att läsa titlar ur min bokhylla!

 8. dipsolitteraten skriver:

  Yesss… Jeg er med !

 9. MinaStickor skriver:

  Jag är på! Har aldrig läst Strindberg, så detta blir en bra knuff att komma igång 🙂

 10. Katta skriver:

  Vilken ypperlig idé- jag börjar redan till trettondagshelgen med att bo på August Strindberg hotell på Tegnérgatan, medtager någon av pjäserna och njuter av miljöerna i Stockholm! Jag antar gärna denna utmaning!

 11. bokdivisionen skriver:

  Hmm, har inte läst Strindberg sedan högstadiet så det här vill jag ju ge mig på!

 12. Evalinn skriver:

  Åh, kul utmaning och den känns överkomlig också. Inser att jag har just fyra olästa titlar här hemma, så jag får försöka klämma dem under året. Jag tyckte mycket om att läsa En dåres… (även om, eller just för att? den är helt galen…) och så har jag nyligen både sett och läst Fröken Julie. så nu blir det fyra andra titlar! Ska bli kul att läsa vad ni andra läser och tycker också!

 13. víolen skriver:

  Äntligen! Jag har väntat på en Strindbergutmaning som jag kunde haka på. Själv har jag läst Röda Rummet, Fröken Julie och Ett drömspel…men det finns ju mycket mer eller hur?

  Jag är på och skickar länka till inlägg.

 14. víolen skriver:

  Här kommer länken till utmaningen. Nu återstår bara att tänka ut vad som ska läsas….

 15. Ping: Läsutmaning 2012: Strindberg « Bokdivisionen

 16. tekoppenstankar skriver:

  Jag är på! Har läst 13 av Strindbergs böcker hittills så några till gör nog ingen skada 🙂

 17. Ping: I det strindbergska valet och kvalet | ord och inga visor

 18. Ping: Strindbergåret 2012 « Olika sidor

 19. Bokumenterat skriver:

  Jag hänger också på! Har inte läst något av honom tidigare, så det gör väl det hela extra spännande. 🙂

 20. henrikelstad skriver:

  Nu har jag också kopplat på Strindbergtåget, i år är väl dags om något att läsa mer av honom!

 21. Ping: Utmaningar 2012 « Cinnamon Books

 22. Ping: Att slåss med troll, befria prinsessor och döda varulvar, det är att leva. | thecuriouscaseofthebooks

 23. crankoral skriver:

  Efter ett stort inre gräl bestämde även jag mig för att vara med.

 24. Bokmoster skriver:

  Vilket kul initiativ, jag vill också vara med!

 25. TinaO skriver:

  Hoppar lite halvpå, men kör en egen och läser en. Kanske två. 🙂

  • Funkar bra det med så klart. Vem vet, du kanske blir så hooked att du inte kan låta bli att klämma två till… Pjäserna läser man ju på någon timme liksom, men ofta är texterna OM pjäserna (för/efterord) minst lika intressanta för då får man veta hur herr Strindberg har tänkt, haha.

 26. Bibliophilia skriver:

  Jättekul idé! Jag har knappt läst något alls av Strindberg, så det passar ju jättebra att passa på under 2012.

 27. Ping: En gubbe som väcker känslor « enligt O

 28. Ping: jag är med! « (inte så) Anonyma Biblioholister

 29. Li skriver:

  Jag är på! Läsa Strindberg en verklig utmaning. Jag hittade din och några andras bok bloggar under julledigheten och blev intresserad av att inte bara läsa i ett hörn för mig själv och även skriva lite om mitt läsande. Tänkte ge mig på hyllvärmarna som utmaning inför året men kan tänka mig att byta ut några till gubben August som också står där och värmer. Jag har två novellsamlingar Svenska Öden och äventyr 1 och 2 som jag kan rekommendera om man inte vill ge sig på en hel roman.

  • Kul att du har börjat bokblogga tycker jag. Ja, jag kommer nog välja mellan de jag redan har hemma av Strindberg och har inga problem med att ge mig på hela romaner, tvärtom tycker jag det ska bli riktigt härligt.

 30. Gerda-Thyra skriver:

  Ja, jag är med! Har läst lite av Strindberg förr… men nu är det länge sedan!
  4 böcker av honom under året ska nog inte vara några problem!
  Kul!

 31. Ping: Strindberg 2012 | Två träd i en bokskog

 32. Ping: Neverending läsutmaning « Olika sidor

 33. Bokslukaren skriver:

  Eftersom Strindberg har funnit på min ”att läsa-lista” i evigheter och jag inte har kommit till skott (trots att jag är svensklärare) så är det här en utmaning jag bara måste haka på…

 34. BoklansskapJenny skriver:

  Jag är på, hade planer på att läsa kanske två Strindbergare i år, och då kan jag ju lika gärna läsa fyra så det blir ordentligt gjort 🙂

 35. My skriver:

  Okey då.. efter några dagars inre diskussioner och överväganden.. Jag är med!!

 36. Ping: De häringa utmaningarna

 37. Ping: Strindberg, mer eller mindre « Smutstiteln

 38. Kul att läsa några verk av Strindberg igen! Jag gör det gärna! Skall tipsa om utmaningen på min egen blogg redan idag 🙂

 39. Ping: Nytt år och veckan som gått. « Massor av ord…

 40. Ping: Likriktning pågår « Bokdivisionen

 41. Lyrans Noblesser skriver:

  Jag ska absolut inte vara med 😉 Men kanhända jag läser lite…

 42. Ping: En fin bokdag « Dantes bibliotek

 43. Stefan Frolund skriver:

  Kul

 44. Ping: Strindbergsutmaningen påbörjad « Bokdivisionen

 45. Ping: Årets Stockholm Läser-bok + min Strindberg-utmaning = SANT! | ord och inga visor

 46. Ping: August Strindberg – ja mé! | Den var bra

 47. Sanna skriver:

  Jag är så på!!! Jag satsar på tre stycken till att börja med, lika bra att inte ta sig vatten över huvet med detsamma 😉

  En dåres försvarstal, Giftas och Tjänstekvinnans son står redan olästa i hyllan och har så gjort i ett antal år nu, så det passar ju fint att samtidigt bli av med några hyllvärmare.

 48. Mathias skriver:

  Jag är med. Håller på med En dåres försvarstal nu. Sen kan det bli Svarta fanor och En tjänstekvinnas son. Sista skottet också.

 49. Ping: Strindbergutmaning | Och solen har sin gång

 50. Gothique skriver:

  Tja, varför inte. Min bokcirkel har redan bestämt att vi ska läsa Hemsöborna till nästa träff, så då behöver jag ju bara två till för att fixa utmaningen.

 51. Ping: CUT THE CRAP: | ord och inga visor

 52. Ping: Hur går det med Strindberg-läsningen? | ord och inga visor

 53. Hanna skriver:

  Har redan läst Röda Rummet i år (på grund av en litteraturkurs) så jag borde väl satsa och hänga på när jag ändå avverkat en fjärdedel? Men jag tackar nej för jag har så många andra romaner på g och för att Röda Rummet nästan tog kol på mig (jag förstår varför den är uppskattad osv osv men jag tyckte den var fruktansvärt jobbig!) Rolig utmaning ändå så jag tänkte säga tummen upp åt din idé med den här utmaningen! 🙂

 54. Ping: Bokbloggsjerka 4-7 maj « Bokdivisionen

 55. dipsolitteraten skriver:

  Hemsøborna har jeg både lest og sett som film i min ungdom.. Presten gjorde jo et visst inntrykk.Og skuespillerne var utrolig bra. Visste ikke at prester bannet på den måten! (Men merkelig å se hvor moderne gamle August fortsatt er ! Han snakker faktisk direkte til deg. Fortsatt idag.)

 56. Ping: En dåres försvarstal (1895) av August Strindberg | Och solen har sin gång

 57. Ping: Läsplanering för årets sista två månader « Bokdivisionen

 58. Ping: AUGUST STRINDBERG 2012 – så går utmaningen för mig | ord och inga visor

 59. Ping: Mina läsutmaningar 2012 – resultat | Bokdivisionen

 60. Ping: Jo, ehm, jag skulle bara | Rader

 61. Ping: Strindberg-utmaningen: bok 1 « Cinnamon Books

 62. Ping: Strindberg-utmaningen: bok 2 « Cinnamon Books

 63. Ping: Läsutmaning: Strindberg | Rader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s