De här 6 böckerna läste jag i maj

Maj var en helt okej läsmånad med några halvdana och några fantastiska böcker. Nämligen dessa:

Agnes Lidbeck – Finna sig. Jag är alltid intresserad av att läsa debutromaner, det är liksom något speciellt med någons allra första roman. Särskilt eftersom nålsögat är så litet, jag har läst någonstans att Norstedts får in ca 2000 obeställda manus per år (alltså utöver deras befintliga och aktiva författare) och ger ut ett fåtal debutanter varje år. Hursomhelst. Finna sig handlar om en nybliven mamma som alltid finner sig. Alltså som alltid har omvärldens inbillade eller verkliga blick på alla sina förehavanden. Det är så himla himla sorgligt, hur hon nästan inte tillåter sig själv att känna verkliga känslor utan bara försöker göra det som hon tror att hon borde göra eller känna. De berättande avsnitten bryts av med manual/encyklopedi-inspirerade avsnitt som på något sätt är normer. Först gillade jag inte romanen pga ganska ointresserad av hur det är att ha en liten bäbis osv (tycker mitt flöde – apropå gårdagens inlägg om flöden – innehåller för mycket mammagrejer ändå). Sedan liksom såg jag berättelsen utifrån ett mer analytiskt perspektiv och då växte den enormt. En intressant betraktelse av hur pass normstyrda vi är.

Hanna Lutz – Vildsvin. Jag som väl är lite av en svåris ibland när det kommer till litteratur (åtminstone ingen toppliste-person) förstod mig inte alls på den här romanen, eller den lämnade inga djupare spår i mig. Men berättelsen rör sig kring olika karaktärer och alla drabbas de av vildsvinens framfart på ett eller annat sätt. Vildsvinen som tycks finnas överallt men är så svåra att få syn på. Vildsvin är en väldigt tunn och avskalad berättelse.

Lena Bezawork Grönlund – Slag. Det här är en tunn roman om en flicka och hennes etiopiska pappa och hur de förenas i intresset för boxning. Boxningen finns genom hela berättelsen och varvas med minnen från det Etiopien som familjen lämnade på 80-talet, rasismen i Sverige, vänskap och sorg. Jag får dock inte riktigt grepp om berättelsen eftersom den är så himla kort och lågmäld. Jag hade gärna sett den sväva ut, ta mer plats, då kanske jag skulle få lättare att komma in i den.

 

Lisa Ewald – Måste carpa. Den uppmärksamma stammisläsaren av min blogg kanske vet att Lisa Ewald (aka leezaewald) är en av mina favoriter här i världen! Hon är en heeeelt fantastisk serietecknare som nu har kommit ut med sin andra, heeeelt fantastiska, bok. Jag skrattade, fnissade, häpnade och gapade om vartannat (obs ej skämt). Jag köpte den andaktsfullt på Söderbokhandeln och gick och satte mig på en bänk i solen på Söder och bläddrade i den. Det är samhällskritiskt och roligt i en perfekt mix. Lisa Ewalds första seriealbum, Allt kommer bli bra, plockar jag fortfarande extremt ofta fram ur bokhyllan och bläddrar i, så kommer det garanterat att bli även med den här bejbisen!

Elin Lucassi – Synd. Ett till seriealbum, nämen vad härligt! Elin Lucassis nya seriealbum Synd handlar om näthat, rasism, feminism, kränkta män, normer, irritation och ja – ca allt. Satiren är inte sällan rå och därför lyckas den verkligen måtta sparken prick där den behövs.

Nog a dod. Jag får ALDRIG nog av konstböcker med inspirerande illustrationer, gärna lite punkiga eller typ superarty men absolut inte avskalade och grafiskt ”stilrena”. Vi har massa sådana böcker och fanzines hemma och fler lär det bli. En av de senaste jag köpte var boken Nog a dod, som består av massa ihopsatta fanzines. Bilden ovan lånade jag på google men häromdagen la jag ut en blädderfilm på min instagram, kolla här.

Japp, det var allt. Vad läste ni i maj?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s