Ett flöde att må bra av

Jag jobbar ju bland annat med sociala medier dagligen i mitt copyjobb (och även annars på alla möjliga sätt förstås) och funderar så klart över sociala medier och dess roll och framtid och hit och dit.

Ibland säger folk att de mår dåligt av sociala medier. Att det gör dem stressade. De tar paus från facebook, de inaktiverar sina instagram-konton eller slutar gå in och kolla där. Det är så klart okej, mer än okej. Det är bra att folk slutar med bad stuff. Dock har jag aldrig kunnat relatera till det där riktigt.

Anledningen till det är att mina flöden i sociala medier, alltså det jag ser där, inte ger mig ångest eller gör mig stressad. Som ni säkert vet jobbar både instagram och facebook med algoritmer. Det innebär att de känner av vad man brukar gilla och anpassar ens flöde efter det. Ergo: Om jag ofta gillar bilder av, säg, konstnären Anna Grundberg eller inredningskontot elinspringer så kommer deras uppdateringar antagligen att synas i mitt flöde. Om jag sällan gillar bilder av någon storbloggare jag följer så kommer den personens bilder inte synas så ofta i mitt flöde. Om många gillar en bild på facebook så tenderar den att dyka upp i fler personers flöden. Och så vidare.

Jag har slutat följa konton jag är ointresserad av (t ex så är jag ganska ointresserad av folks familjeliv på instagram och även ”kändisar” för sakens skull, bryr mig heller inte om när folk gör pedikyr eller firar midsommar typ men får gärna vardagliga saker i mitt fb-flöde) eller som ger mig ångest (folk som lägger upp bara smala träningsselfies eller selfies överlag är både ointressanta och kan ibland kännas jobbiga). I stället följer jag mängder av konstnärer, en och annan tjockis som peppar med fina bilder på sig själv, fina härliga färgglada inredningskonton och de vänner jag gillar att följa. På fb får jag upp mycket intressanta artiklar och krönikor som folk delar (politiska eller kulturella), en del vardag, ja, lite sånt.

På så sätt har jag skapat mig egna flöden som aldrig gör mig stressad, ger mig prestationsångest eller får mig att känna mig misslyckad. Bara massa vettiga sköna smarta människor i min egen lilla filterbubbla. Och varför skulle jag inte välja att ha det så egentligen, när jag har chansen att välja?

Hur ser ni på detta?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Instagramtips. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett flöde att må bra av

  1. Madde skriver:

    Tack för tipsen. Jag tillhör de som kan bli stressad av allt det negativa på sociala medier. Tyvärr triggas jag av negativa människor, men ska börja tänka om där.
    Ha en go dag. Kram

  2. Emma skriver:

    Jag blir inte så stressad av innehållet på sociala medier, utan att jag ofta känner att jag hänger på mobilen/telefonen istället för i ‘verkligheten’ som jag mår mycket bättre av. Alltså att det tar för stor del av mitt liv i anspråk istället för att jag ger mig ut i naturen, träffar vänner, läser böcker, umgås med min man, leker med vår hund.. Men det är jättesvårt att begränsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s