Böckerna jag läste i april

Johanne Lykke Holm – Natten som föregick denna dag. Jag har en väldigt dålig egenskap: Att jag så himla lätt glömmer vad böcker och filmer och serier har handlat om. Karaktärernas namn är som bortblåsta efter några dagar. Det här har inte med att jag liksom skulle vara careless att göra för jag är som uppslukad av böcker/filmer/verk när jag väl tar del av dem, det är bara att jag sedan glömmer. Fort. Kvar dröjer sig en känsla. I den här boken är känslan som dröjer sig kvar klaustrofobisk och inte angenäm. Bokens språk däremot, slingrar sig fortfarande inom mig. Poetiskt och rått, med flickiga och ålderdomliga metaforer och en känsla av sjuk andedräkt och döda hästar.

Jag dröjde vid känslan här ovan men jag minns förstås en del också, eftersom det var så nyligen jag läste ut boken. Bara tidigare i veckan. Det handlar om en sjuk flicka, i gränslandet mellan barndom och vuxenålder, en tonåring vars syster och mamma liksom tycks fjärmade från henne. Och trösten hos hästen Elektra. Det finns ingen tydlig handling och ibland kan det göra romaner trögflytande och svårlästa men jag väljer att embraca det och uppskatta metaforerna, stämningarna, poesin i det i stället. Då blir det vasst och sårigt och himla bra.

Melissa Broder – So sad today. Personliga essäer. Alltså vet ni hur gärna jag vill kunna stämma in i hyllningskören av alla feministiska personliga essä-aktiga böcker som har kommit senaste åren? Typ jättegärna pga gillar ju tanken så himla mycket. Men jag har försökt läsa ett helt gäng av dem (Bad feminist, Caitlin Moran osv osv) och det FUNKAR bara inte för mig. Jag sitter bara och stör mig på att de är lite halvdant skrivna och väldigt basic på många sätt, alternativt provokativa på ett sätt som för mig framstår som lite sensationslystet.

Jag fattar ju vad dessa smarta damer vill genom sina berättelser om att vara annorlunda, om psykisk ohälsa, om skamliga grejer och konstiga nojor. De vill få bort tabun. De vill få fler att våga prata. Ge sin vittnesbörd om olika saker för att få folk att känna sig mindre ensamma. Jag älskar ju den grejen men tänker att den kanske blir svår att omsätta i den här typen av bokform? Kanske skulle den funka om man gjorde något mer konstnärligt av den, språkligt eller stilistiskt. I bloggar och sociala medier funkar den grejen ju hundraprocentigt. Men jag får samma känsla av Melissa Broders essäbok, där hon har gjort om sina tweets till essäer (roligt koncept dock!). Det handlar om varför hon tycker så mycket om att tugga nikotintuggummi, olika aspekter av hennes ångest och nojor, det är kaliforniskt och lite rappt och ska väl kännas liksom brutalt och ärligt men jag finner mig själv uttråkad och läser den nästan pliktskyldigt. Sorry Melissa. Det är kanske inte du, det är kanske jag?

Kvarnby serier. Förra året på Internationella seriefestivalen hade Kvarnby serieskola gjort en maffigt tjock härlig bok med serier av eleverna på skolan som man fick GRATIS! Hur fint! Jag har läst lite i den men först nu läst den från pärm till pärm. Jag är ganska specifik i vilken typ av serier jag gillar och den ”klassiska” serie-stilen är inget för mig, ej heller manga till exempel. Men det finns flera guldkorn i boken som jag bara njuter av!

Sara Granér – För allas trevnad. Ok, apropå serier jag älskar så är ju Sara Granér en av mina absoluta favoriter och jag har alla böcker av henne hemma. När det kom en best of var jag alltså tvungen att köpa även den pga extramaterial, haha. Och jag blev inte besviken. Du som inte har upptäckt henne än, kanske prova med denna bok till att börja med?

Anna Kavan – Is. För något eller några (tiden går ju så fort) år sedan läste jag Kliniken av Anna Kavan och bara älskade den, tyckte varenda ord var fantastiskt! Därför hade jag höga förväntningar på den här apokalyptiska romanen, Is. Tyvärr fastnade jag inte alls för den, har försökt fundera på varför men det kanske var något med att handlingen blev lite oklar efter ett tag och jag förlorade liksom nyfikenheten på boken? Plus att jag till slut inte förstod varför huvudpersonen fortsatte med ett ganska konstigt projekt. Allt blev förvirrande och spårade ur, upplevde jag. Här finns en lite vettigare recension. Om jag inte har gillat en bok men ändå är nyfiken på den så brukar jag alltid googla recensioner, inte sällan ger det mig en fördjupad bild av boken jag nyss läst.

Roberto Bolaño – Telefonsamtal. Bolaño alltså, jag blir visst aldrig besviken på honom. Har du inte upptäckt honom än? Så kul, då har du verkligen en hel del att se fram emot. Det är något magiskt med hans sätt att berätta, oavsett om han skriver noveller eller en sjuhundrasidig roman som De vilda detektiverna eller en tunn enkel roman eller poesi. I Telefonsamtal är novellerna mystiska ibland, vemodiga andra gånger, aldrig tråkiga. Noveller kan ju annars vara ett format som pga sin begränsande längd kan vara svårt att riktigt komma in i. Så är inte fallet här. I stället slukar jag novellerna, samtidigt som jag försöker spara lite på dem. Jag gillar hur han vågar svepa över många år i bara några meningar och ändå känns det aldrig slarvigt. Det är droger och sorg och sjukdom och kärlek och ibland rått och ibland ljuvt. Jag blev så glad när jag såg att det kommer tre till novellsamlingar (även om tidsplanen inte har hållits riktigt).

Hilda-Maria Sandgren – Det som händer i skogen. Det här är en serieroman om att vara tonåring och försöka passa in och försöka hitta en klick och vara osäker och det är blyerts och vemodigt och småstad och ändå lite fint på något sätt.

Vad läste ni i april och vad läser ni just nu?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s