Att räkna kalorier

Trots att jag tycker och vet att en livsstilsförändring är mycket annat än bara viktnedgång, så känner jag mig nästan alltid misslyckad för att jag inte gått ner i vikt på så länge (eller snarare upp ett kilo, ner ett kilo). Det här är något jag skäms över på djupet, trots att jag kämpar på så bra och aldrig någonsin äter godis eller kakor och aldrig fuskar med träningen.

Trots att jag, under det här året jag inte har gått ner, ändå har lyckats hålla vikten (det har nog aldrig hänt tidigare), lärt mig laga mat, fått rutin på träningen och alla andra saker jag har lärt mig. Trots det så sitter det där med vikten så djupt, även i mig.

Jag räknar ju kalorier och märker att om jag inte verkligen är supernoga så blir det ingen viktnedgång. Jag kan äta jättebra men om jag inte lägger in exakt så står jag stilla på vågen. Om jag inte liksom checkar av verktyget hela dagen så blir det ingen viktnedgång. Det är ju jobbigt, så klart, att behöva ha sådan superkoll. Men det här är förklaringen till varför jag har typ stått still även på sistone (eller jag gick ju ner något kilo efter Budapest men det var något kilo jag gick upp just i Budapest…).

Så jag ska försöka bli bättre på att regga precis allt väldigt noga i appen och mäta och så, hur tråkigt det än må vara. Det är ju självklart så klart, allt handlar om siffror i slutändan men ändå. Står jag ändå still så får det vara så och då får jag försöka vara nöjd med att jag åtminstone äter superbra mat och rör mig och så. Jag ska också börja äta mina 500 extrakalorier i veckan, aktivt (som man får äta med Olgas grej), genom att till exempel äta restaurangmat på helgen ibland eller klämma några rawfood-bollar. Fundamentalism är det värsta jag vet.

Ja det var mitt lite halvdeppiga inlägg den här morgonen, haha! I eftermiddag ska jag blogga om någonting roligare, lovar (tar nog bort detta inlägg om stämningen blir hetsig i kommentarsfältet men behövde skriva av mig lite).

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Att räkna kalorier

 1. moa skriver:

  Åh, du är ju så himla strong som kämpar på så bra trots utebliven viktnedgång, så jag tycker att du ska vara stolt i stället för att skämmas. Jag står också stilla, men jag är inte alls lika strukturerad och strikt som du verkar vara, så jag fattar att det är superfrustrerande. Jag läste nyligen att när man går ner så reagerar kroppen med hunger för att bevara status quo, vilket kan försvåra viktminskning. Jag antar att det är tillfälligt, och i så fall finns det nog ett stort värde i att vara viktstabil en period, så att kroppen verkligen vänjer sig och blir redo för mer viktnedgång (min hobbyteorier, men ändå…)

 2. Anne skriver:

  Varför ska du lägga till 500 kalorier när du skriver att du äter på gränsen för mycket kalorier för viktnedgång? Bara nyfiken på teorin.

  • Jessica Johansson skriver:

   I veckan haha. Alltså hålla mig till dagliga kalorimängden men få äta lite mer en dag i veckan utan dåligt samvete. Ingen mer teori än så 🙂

  • Anne skriver:

   Jaha Oki så 500 kalorier mer att äta en dag i veckan. 😊

   • Jessica Johansson skriver:

    Hihi ja exakt, inte varje dag. Men min tanke är att det då kanske blir lättare att hålla sig inom kcal övriga dagar!

 3. Annie skriver:

  Jag tycker verkligen att du har gjort enormt positiva förändringar i din livsstil, så det ska du ju vara supernöjd med! Det är också sånt som håller långsiktigt. Däremot tycker jag fortfarande att det är lite ”synd” att du inte kommer framåt och minskar i vikt, om det nu är din absoluta målsättning? Du har ju inte någon jätte stor övervikt och då blir det desto mer viktigt att man är super-noga med kcalgränsen osv, vilket du ju uppenbarligen har märkt. Om du faktiskt vill gå ner så måste du kanske bestämma dig för att prioritera det lite extra en period, för att faktiskt få se resultat?

  Det innebär ju såklart inga utsvävningar på vardagarna, och kanske måste du sänka det ”vardagliga” kcal-intaget med några 100 kcal (obs, vet inte vad du ligger på idag så svårt att säga egentligen) för att skapa tillräckligt underskott för viktnedgång. Med nuvarande kcalnivå verkar du ju hamna på balans istället, vilket blir negativt om du är inställd på att gå ner.

  Du har redan talat om att ”förenkla” genom att inte ha så stor variation på måltider osv. Det är ett mycket bra verktyg för att kunna hålla sig till lagom stora måltider. Du kan ju tex göra två olika ”standard-frukostar”, samt 2-3 olika luncher och middagar som du redan har räknat ut värdet på, och så alternerar du mellan endast dem på veckodagarna. Samma med mellanmålen. Då vet du att veckodagarna alltid ger max en viss mängd kcal. Sen kan då ex lördagen ha lite mer utrymme för något avvikande om du vill det.

  Förstår frustrationen över att ansträngningarna inte ger så mycket utdelning. Men kanske beror det på att du ”saboterar” lite för dig själv genom ex ”unna sig lite extra” eller inte äta exakt enligt planen då och då, samt att du möjligen har en för hög kcal-gräns som utgångspunkt, vilket då gör att de små ”unna sig-sakerna” gör att du inte uppnår någon viktnedgång. Jag säger inte att det måste bero på dessa saker, men har själv varit i liknande sits och det är så lätt att man äter ngt litet emellanåt, utöver det man ”planerat”, och sen undrar man varför inget händer? Så det är bara något att kanske reflektera över 🙂

 4. Annie skriver:

  Ja, men min mening är att hon (eller du, Jessica 🙂 ) kan behöva sänka vardagarnas intag något, för att skapa ett tillräckligt underskott så att viktminskning uppstår. Om man sedan vill äta 500 extra en dag/vecka eller ej är ju ett beslut varje individ själv får ta. Om det gör att man trivs bättre, upplever möjlighet att vara mer flexibel, och orkar med resten av veckan lättare så är det ju bra. Det blir ju dock ännu viktigare att hålla den ”vardagliga” gränsen i så fall, för annars blir ju de extra 500 kcal istället ett överskott totalt sett.

 5. cecilia skriver:

  Hej – bra inlägg, bra blogg! 🙂 Nu får vi hoppas det inte blir hätskt så att kommentarerna tas bort – för jag har något viktigt att säga (tror jag). Till dom som säger att Jessica måste prioritera att dra ner kalori-intaget, fokuser på att verkligen äntligen gå ner allt osv osv så håller jag med, absolut MEN det är säkert så att Jessica redan fattar att detta är vad som skulle behövas men DET STORA PROBLEMET är ju att hon (precis som jag och många andra) har en ätstörning – både nu kanske och definitivt förut i livet. Om man då liksom stryper kalori-intaget för att gå ner så funkar det förmodligen jättebra tills man gått ner men sen tar ätstörningen över så antingen fortsätter man att gå ner och ner och ner… eller så är man där och hetsäter allt det man strypt bort så att säga under viktminskningen och en sjukdomstid börjar med hetsätning/svält/kanske kräkningar/mer hetsätning osv osv. Det är ju just detta man fösöker undvika med att istället anamma en hälsosam attityd till sig själv, mat och träning. För andra kunde säkert en bantningskur ett par månader funka, kanske, och sen gå tillbaka till någorlunda normala vanor men det är inte alls bra när man har en ätstörnings-historik. Så jag tror att vad Jessica försöker säga är att hon nu har hittat ett sätt att försöka hantera sin ätstörning, vilket ju ÄR det viktigaste, men är fortfarande besviken att hon inte går ner i vikt. Det är ju en jättesvår situation hon är i (har själv varit där) för mentalt är det en otrolig balansgång att vara typ helt fokuserad på att äta hälsosamt, träna, logga maten osv osv men då inte bli alltför fokuserad och trigga igång en ätstörning.

  Ville bara förklar för dom som kanske tror att man inte har tillräcklig ”guts” eller målmedvetenhet att banta bort sina kilon – det är liksom inget alternativ om man vill hantera sin ätstörning…

  • Jessica Johansson skriver:

   Alltså jag har kontakt med en kostrådgivare som ger mig min kalorinivå och jag ämnar inte att gå under den och vill ej säga vad den ligger på eftersom vissa kommer tycka att jag borde äta 1400 kcal om dagen vilket jag aldrig skulle göra. Det är inte hälsosamt, det är sjukt tycker jag att plåga sig så och ingen viktnedgång i världen är värd det för mig.
   Jag överväger ändå att ta bort inlägget men låter det ligga kvar ett tag. Jag förstår ätstörningsaspekten, själv har jag aldrig – en enda gång – blivit triggad att äta för lite, jag skulle helt enkelt inte palla det. Jag tycker för mycket om att äta. Även om jag vet att andra kan få den problematiken så ligger den inte för mig, ej heller att kräkas. Min ätstörning har alltid bara varit av det slag att jag äter för mycket. Men däremot blir jag triggad att äta för mycket om jag ligger för lågt i kalorinivå så det är inget jag vill eller känner för eller tycker det är värt. Kanske dåligt svar men tack för era omtänksamma kommentarer, ni är kloka och fina personer och jag är tacksam att ni läser min blogg!! ❤ ❤ ❤ ❤ Och nej jag tänker inte börja äta mer varje vecka som någon skrev utan målet är att klara att hålla mig inom min kalorinivå varje dag och noggrannare regga precis allt (så att jag inte råkar hamna lite över). Men jag skrev inte så mycket om det eftersom jag inte vill få negativa kommentarer om jag står still ett tag till, det är också enormt viktigt att jag klarar av att äta så bra och hälsosam mat, laga mat, fixa matlådor, träna, promenera osv så jag är ändå hyfsat nöjd ändå med det. Piggare, gladare, starkare, mer självsäker. Är lika med: livsstilsförändring! Vet inte om jag har svarat på allt nu men detta blir mitt svar! 🙂

 6. Anne skriver:

  Ok kanske syftar du på mig att jag skrev att du skulle lägga till ytterligare 500kcl per vecka tänker på din kommentar ”Och nej jag tänker inte börja äta mer varje vecka som någon skrev utan målet är att klara att hålla mig inom min kalorinivå varje dag ” för det är ju att äta mer men kanske missförstod.

  • Jessica Johansson skriver:

   Nej för nu äter jag kanske lite för mycket varje dag och det är därför jag inte går ner. 🙂 Men tanken är i så fall att hålla mig inom mina kcal varje dag men äta 500 mer en gång i veckan. Men vi får se, jag vill inte känna någon press eller så för då blir jag bara stressad och mår dåligt och det är ju inte heller bra, haha. Mycket att tänka på…! Ha en fin kväll!

  • K skriver:

   Jessica: Tror det kan vara en bra idé, i alla fall värt att testa ett par veckor. Ätardagar har flera fördelar (kallar det ”ätardagar” i brist på bättre benämning, men du fattar ju hur jag menar 😊). Utöver att dom ofta ger en psykologisk tillfredsställelse så kan de också ha en positiv inverkan på fettförbränningen. När man ligger på ett lägre kaloriintag under en längre tid så har kroppen en tendens att reglera ned ämnesomsättningen för att kompensera och då kan en ätdag faktiskt kicka igång förbränningen samtidigt som den fyller på glykogenförrådet och ger ett bra tryck i musklerna inför nästa träningspass. Enda nackdelen jag kan komma att tänka på är ifall man blir triggad och sen har svårt att gå tillbaka till en striktare kost nästa dag, men det lär du ju märka och isåfall är det ju bara att skippa det. Ett sista tips är att inte lägga din ätardag på helgen. Det brukar vara mycket lättare att göra bra matval om det infaller på en veckodag istället och det blir inte en lika stor grej av det hela. Lycka till oavsett hur du väljer att göra!

 7. Emma Hällbacka skriver:

  Jag är likadan, kan pendla runt min trivselvikt utan att räkna, men ska jag ner så är det strikt som gäller och räkna varenda kalori. Det suger faktiskt…

 8. Anna skriver:

  Eftersom du uppenbarligen vill gå ner i vikt måste du göra en förändring. Det du redan gör räcker inte. Som jag ser det är du antingen nöjd med att stå still i vikt eller så måste du äta mindre. Skippa mellanmålen är mitt förslag. Eller testa lchf igen. Min lchf är färggrann och nyttig, inte fettdrypande baconstinn. 😀

 9. Erika skriver:

  Hejsan!
  Gick du inte med i olgas pt online? Fråga där om din viktnedgång! Det har du ju betalat för, istället för att köra egna grejer!😀

 10. Namm skriver:

  Du skrev i något tidigare inlägg där du svarade mig om att du inte gjorde det här främst för att gå ner i vikt utan mer för din hälsa och för att må bra. Då förstår jag inte det här inlägget heller. Om det handlar om din hälsa och att må bra tycker jag faktiskt att du redan är där med tanke på att du äter nyttigt och tränar redan.

  Om det ändå handlar om att gå ner i vikt som jag misstänkte, får man inte överstiga en viss kalorimängd utifrån sin vikt och längd per vecka trots att man äter supernyttigt. Viktigast är att bestämma sig för vad man vill uppnå. Jag får en känsla av att du inte är tillräckligt motiverad. Du vill ha resultat men kanske inte redo att göra den långa krävande resan. Vänta istället tills du är 100% redo, finns tyvärr inga genvägar.

  Jag har även märkt att du äter otroligt nyttigt, nyttigare än mig men dina mål verkar innehålla mycket kalorier speciellt de som är kombinerade med frön. Själv har jag ätit vanlig husmanskost med grönsaker och frukt som mellanmål och tränat regelbundet (med undantag) under 1 år. Håller fortfarande på med min resa och det är fortfarande tufft ibland men går om man kämpar på. En dag i veckan unnar mig, för jag är en sån som tycker om att äta sött och vill inte att viktresan ska kännas som en bestraffning. Men då måste jag återställa kalorimängden med extra träning under veckan…

  Hoppas att du hittar orken Jessica, men det blir av först, när du bestämt dig och tro mig det går även om det tar tid men du måste ha den ”rätta” viljan och motivationen.

 11. Hanna skriver:

  Hej! Läste nyligen om detta med platåer etc på kostdoktorn o där stod det om att just periodisk fasta kan hjälpa speciellt för de som har en övervikt. Själv har jag kört det ett tag nu. Äter inget efter 20 o hoppar frukost så första målet är vid lunch. Kör då 4-5 dgr/v tycker det funkar bra o är enkelt man vänjer sig snabbt. Hoppas platån släpper! Duktig du är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s