En text om godis och kakor

sockerberoende

Numera äter jag ju aldrig kakor, bullar, glass, godis och sånt. Det är liksom helt ute ur mitt liv och jag har förlikat mig med tanken på att just de sakerna kommer jag aldrig kunna äta mer. En surdegsfralla eller restaurangmiddag då och då, vanlig pasta någon enstaka gång – det klarar jag av utan att fortsätta. Frukt, potatis, matvete, fullkornstortillabröd, havregryn, bär och sådant är inga problem alls.

 Min ”före-bild”.

Och det har ju länge varit en sorg att inte kunna äta godis eller glass mer. Det är en stor del av vår kultur, och det har framförallt varit en stor del av mitt liv. Men numera har jag så mycket annat gott jag kan äta och om jag skulle äta en chokladkaka skulle jag nog tycka att den smakade väldigt sött. Men framförallt skulle jag direkt vilja ha mer. Jag pratade lite om glass med Jens igår, att jag kunde sakna att ta en glass när det var varmt. Men sen insåg jag att en glass ju inte räckte för mig. Äter jag en glass vill jag ha en till och sen en påse m&m och sen en chokladkaka och sen vanliga kakor tills jag somnar alldeles matt i soffan. Och så på’t igen nästa morgon. Och då låter jag hellre bli den där enda glassen.

Folk tror ibland att jag överdriver när jag säger att jag inte kan ha kakor eller godis hemma. Det är helt okej att de tror det. För dem kanske det funkar att ha kakor hemma. De kanske tar en extra ibland men inte mer än så. För mig kretsar då ALLT kring de där kakorna tills jag har ätit upp paketet. Det är svårt att förstå om man inte själv har varit där, jag fattar det, men då får man helt enkelt försöka.

Många tycker säkert det är jobbigt att behöva förklara på kalas varför man inte tar en kaka eller bulle. För mig har det bästa varit att bara: ”Fast jag klarar det inte, då vill jag äta femton kakor till sen” och så skrattar jag lite (fast det är helt sant). Då fattar ju folk eller måste fatta. Jag ser många i gå ner i vikt-grupper på facebook som inte vill ta farväl av sitt fredagsmys eller kakorna på kalas. Då kanske man ska fundera på varför. Det finns ju så mycket annat gott att äta i stället, som inte innehåller rent socker. Om man nu har svårt att sluta med det igen sedan.

Sen har min viktnedgång ändå stått stilla länge. MEN jag äter inte godis. Någonsin. Jag äter bra och god och nyttig och färgglad mat. Jag tränar och promenerar men äter precis för mycket för att gå ner så jag står still i stället. Jag är hundra gånger gladare idag än den där tjejen på bilden högre upp som vägde 102 kilo till 162 cm och bara åt godis hela dagarna. Jag är fri i tanken på ett helt annat sätt. Så jag är ett bevis på att en livsstilsförändring är mycket mer än bara viktnedgång (även om jag ju också har gått ner ca 14 kilo sen starten och nu hållit den vikten mer eller mindre i ett år). Även om jag vill gå ner i vikt också så finns det så många andra bitar som måste falla på plats för att en sådan här grej ska hålla i längden.

Och jag saknar inte ens godiset längre faktiskt. Jag mår ju så mycket bättre av att slippa!

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa, Sockerberoende. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En text om godis och kakor

 1. Josefina skriver:

  Hej Jessica!
  När Jag blir sugen på glass mixar jag en fryst banan med 1 dl frysen mango och en halv pressad citron (älskar citron sorbet).Man kan ju ta frysta bär om man inte gillar citron…
  Det är verkligen ett alternativ till glass😊
  Kram

  • Jessica Johansson skriver:

   Absolut, superbra tips 😀 jag brukar ju äta frozen banana yoghurt till frukost några dagar i veckan, då mixar jag 1,5 frusen banan med turkisk yoghurt och sockerfritt jordnötssmör och toppar sen med pumpakärnor. 🙂

 2. moa skriver:

  Jag känner verkligen igen mig i allt. Det knasiga är att nu när jag har slutat helt med socker (av samma anledning som du) får jag ofta höra från andra att jag är så duktig och disciplinerad, men i själva verket är det ju bara en total avsaknad av självdisciplin som har krävt en sådan radikal åtgärd. Och som du säger, det är svårt för många att förstå. Jag brukar också tänka som du, att det vore fint att kunna äta en glass eller så ibland, men så vet jag att det tar aldrig slut. Jag kommer genast att börja tänka på nästa sak, och det går alltid att hitta ursäkter och tillfällen då man ska unna sig något: påsk, jul, kalas, avtackningar, pms, bjudfika osv osv.

 3. sanna skriver:

  du är verkligen en inspiration, känns som att du är hälsosam på riktigt! jag tycker det låter konstigt att du inte går ner i vikt, ser ju via bloggen vad du äter och det är ju normal mat som inte borde bibehålla övervikten? har du kollat din köldkörtel om det kan bero på det? förlåt verkligen inte meningen att försöka få allt att handla om vikt men tycker att det är märkligt. men jag är heller ingen expert! tack för en bra blogg

 4. Carro skriver:

  Så jäkla bra! Klappa dig själv på axeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s