Böckerna jag har läst sen sist

sara_beischer

Jag har inte haft så bra läsmånader i februari och mars, efter en stark start på året i januari. Men jag tänker att det där med lust att läsa kommer och går helt enkelt. Nu tänkte jag berätta om de ynka tre böcker jag läste i mars.

Sara Beischer – Mamma är bara lite trött. Den här romanen handlar om en kvinna som är mamma och jobbar heltid som lärare. Men framförallt är hon så himla trött. Det man förstår redan av titeln egentligen, är att hon är utbränd. Därför blir jag ganska matt av att behöva läsa hur många sidor som helst av exempel lastade på varandra innan hon förstår det själv då kraschen kommer. Det blir lite tråkig läsning. Kanske för att jag ej heller kan relatera till hela ha-familj-jobba-heltid-överprestera-grejen. Jag häpnar också av omgivningens oförmåga att märka det. Samtidigt tänker jag att det här kanske är ett medvetet drag av Beischer, att hon VILL få läsaren att känna den här frustrationen – för att det kanske ofta är så som utmattningsdepressionen yttrar sig. Så på så vis är det ett smart metadrag. Mot slutet blir romanen riktigt bra och stark och jag läser sådär intensivt som jag alltid längtar efter att göra. Men det vill jag inte avslöja något om förstås. Jag har också läst Jag ska egentligen inte jobba här av samma författare, och kan rekommendera den.

jonas_hassen_khemiri

Jonas Hassen Khemiri – Allt jag inte minns. Den här romanen började jag läsa på flyget till Budapest i slutet av mars och läste ut medan vi var där. Alltså så himla bra bok! Jag har sett flera tipsa om den i fb-gruppen Litteraturgäris och har ju läst och tyckt mycket om alla Hassen Khemiris tidigare böcker. Men av någon anledning har den här slunkit undan min radar. Den är enkel och ändå så relevant. Den är kärlek, vänskap, sorg, frustration, ensamhet, Stockholm, Berlin och så himla smart. Att skriva en sådan här roman, som är både lättläst och djup, både välskriven och forsar fram som ett vattenfall – det är det inte många som kan. Men Jonas Hassen Khemiri kan så klart. ❤

tre_feministiska_sagor

Lilian Bäckman – Tre feministiska sagor. Jag är bekant med fantastiska Lilian. Dels fick vi båda romaner utgivna på det numera insomnade förlaget X Publishing. Dels bodde vi faktiskt i samma hus i nio och ett halvt år även om vi sprang in i varandra extremt sällan då. Nu ska vi börja rita ihop en gång i månaden om allt går som det ska, så himla kul! Jag ville ha det här sagt men sedan vill jag säga att jag ÄLSKAR den här boken av hela mitt hjärta. Helt objektivt och oberoende av att jag är bekant med författaren. Jag läste den först andäktigt.

Sedan har jag haft den framme ända sedan dess. Jag plockar fram den, bläddrar i den, tittar på bilderna. BILDERNA! De är ju så fantastiska.

Och själva andemeningen med projektet, feministiska barnsagor som är fulla av humor och skruvat språk. Det här är en bok som borde finnas på alla förskolor och i alla skolor och alla hem. Men den går precis lika bra att läsa som vuxen eftersom bilderna är konst.

Den är framförallt inspirerande på så många plan. Estetiskt, innehållsligt och liksom filosofiskt, att vilja göra de gamla sagorna feministiska. Köp den och läs den omedelbums, okej?

Vad har ni läst på sistone?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Böckerna jag har läst sen sist

 1. Synd att Beischers inte var roligare, gillade också hennes debut! Håller med om att Khemiri är helt fantastisk!!! Och Bäckman verkar ju great 😀

 2. Liselotte skriver:

  Jag har lyckats hamna i bok efter bok som handlar om syskonskap, barndomsminnen (ofta trauman, eller i alla fall jobbigheter) och hur vi blir de vi är som vuxna. (Eller så är det ett väldigt vanligt tema, och jag började tänka på att det var det jag läste om…?)
  https://www.instagram.com/explore/tags/liselotteläser/
  Tyrannens barn är nog den av dem jag kan rekommendera starkast!

 3. Bokstund skriver:

  Jag har känt länge att jag vill läsa Allt jag inte minns men det har tyvärr inte blivit av än. Blev ännu mer sugen nu! Läste nyligen Det är natten av Karolina Ramqvist, den vill jag verkligen tipsa om 🙂 Annars har jag snöat in lite på skräck, älskade det när jag var yngre och har återupptagit det nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s