När jag badade för första gången på 13 år

En gång i den här bloggen skrev jag ett inlägg:

Jag har inte badat på tio år.

Det publicerades även som krönika i tidningen Amelia och jag fick mycket läsare och sådant av det inlägget. Sedan var det väl inte mycket mer med det. Jag har nog ändå intalat mig att jag inte tycker om att bada. Jag tycker ju inte om att sola eller ro eller paddla eller åka båt. Där är jag stensäker. Men bada, jo, det gillade jag ju ändå när jag var yngre (till skillnad från de andra sakerna som jag alltid tyckt illa om).

Så gick det flera år. Så var jag i Budapest förra veckan. I början av mars tänkte jag att jag måste ju ändå köpa en baddräkt. Viljan att gå på spa överskred mitt kroppshat och min ovilja att ens visa mina bara ben (jag har inte gått barbent en sekund på många år) för att inte tala om resten. Sagt och gjort. Väl på spat i Budapest gick det inte att tänka så mycket. Jag och Daniela kom dit, bytte om och vips stod jag där i baddräkt och benen var bara och ingen pekade eller gjorde äcklade grimaser. Jag insåg till och med att sååå himla farligt kanske det ändå inte är. En kropp är en kropp. Varken mer eller mindre. Det är inte hela världen.

Så tänkte jag i badet och blev nästan lite rörd av min egen insikt. Där fanns tjocka tanter, smala tanter, rynkiga tanter, tjocka farbröder, smala tjejer. Alltså alla såg helt olika ut och ingen hade tid att bry sig om varandra pga alla ville bada i 40-graderspool och liksom njuta av dagen.

Där och då bestämde jag mig för: Nog för att jag aldrig kommer gilla att hoppa från en brygga eller ligga och sola på klippor. Alla kan inte gilla allt, och det kommer jag inte gilla oavsett vikt. Men jag tycker faktiskt om att bada lite då och då och då ska jag inte låta mina tankar stoppa mig bara för att jag inte tycker om min kropp.

Det är en självklar insikt. Banal, nästan reklammässig (Because you’re worth it, liksom). Vilken idiot som helst kan skriva under på den. Men att slentrianmässigt uttala den är en annan sak jämfört med att känna den dundra i hela kroppen i en pool i baddräkt. Magen står ut, folk tror kanske att jag är gravid, benen är kritvita och orakade men ingen jävel ska få stoppa mig från att bada och koppla av.

SÅ kände jag där i poolen. Så känner jag fortfarande. Och det är fantastiskt! Hoppas att ni är fler där ute som vågar bada i sommar för det tänker jag göra. Oavsett om ni är tjocka eller smala eller finniga eller har stor röv eller icke-gravid mage som ser gravid ut: Bara gört. De som tänker konstiga saker om er är bara osäkra små pölar på marken. Inget att bry sig om. Okej?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till När jag badade för första gången på 13 år

 1. Binki skriver:

  Precis så! ❤ ❤ ❤

 2. Anna skriver:

  Jessica! Jag blir nästan rörd när jag läser detta inlägg om att våga bada! Det finns ju inget bättre än att ligga och läsa på en solvarm brygga och när det blir lite för solvarmt gå ner för en hal stege och BADA! Jag är dubbelt så tjock som du och ÄLSKAR att bada. Hoppas att det blir en solig och varm sommar. Längtar!!!

 3. Marie skriver:

  Grymt kul för dig! Grattis vill jag nästan skriva. ☺

 4. Maria skriver:

  Bra att du tänker unna dig att bada i sommar, du kommer att konstatera när du hänger på stränder eller vid pooler att dom som har s k perfekta kroppar är i klar minoritet.

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja jag vet, det är ju sant. Jag ser fram emot att bada i sommar, längtar faktiskt. Det trodde jag aldrig! tänk att allt som krävdes var ett bad i en varm pool haha!

 5. nora skriver:

  Jag bor i Budapest sen ett antal år och jag tycker att attityden här är mycket mer avslappnad än i Sverige. Allt är mer avkopplat och det finns inte samma hets med materiella ting som hemma har jag fått för mig.
  Väldigt skönt, kolla bara in nattlivet? man kan gå ut i pyjamas eller klä upp sig till tänderna och ingen kommer titta snett. Mycket mindre snobbigt. Jättekul att se att du hade det trevligt här och hade en bra bad-upplevelse 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s