Februarilitteraturen

För att vara jag var februari en ganska lågmäld läsmånad (as will March, har jag noterat) med få utlästa böcker. Men just läsning vill jag bara ska vara ett lustfyllt göromål så känner jag inte för att läsa läser jag inte helt enkelt! Dessa läste jag:

ELENA FERRANTE – HENNES NYA NAMN. Förra året läste jag första delen i den omtalade romanserien av pseudonymen Elena Ferrante, Min fantastiska väninna. Och den var absolut bra. Men inte fantastisk. Den här romanen är mycket bättre, jag blev alldeles uppslukad av den. Ni vet, den där känslan som gör att man älskar att läsa? Vi får återigen följa italienska Lila och Elena och maktkampen mellan dem. Alltså det känns svårt att inte avslöja för mycket om jag går in i detalj på själva handlingen. Men romanen innehåller ett spännande narrativ och tar samtidigt upp många allmängiltiga frågor såsom vänskap vs. kärlek, svek, otrohet, ensamhet, att bli vuxen. Bara läs, okej? Men börja med första delen. Jag upplever att dessa romaner inte riktigt är fristående. Ser fram emot att snarast läsa del tre.

thumb_Foto 2017-03-14 10 36 19_1024

BARBRO & RUFFA ALVING – BANG OM BANG. Jag brukar oftast sluta läsa om en bok känns motig eller inte faller mig i smaken just då och faktiskt även göra mig av med boken ganska omgående. Om det inte är så att jag har åtagit mig att läsa den eller så. Livet är för kort för halvdana böcker osv. Bang om Bang är en bok med mastig text, såtillvida att språket liksom är så tätt och välformulerat att man vill njuta av varenda ord. Boken innehåller ett hopkok av utdrag från skjutjärnsjournalisten Bangs dagbok, brev till dottern, dotterns egna reflektioner och ett längre stycke som är en blandning av artikel och personlig essä. Jag gjorde en fb-uppdatering medan jag läste boken, vars andemening var att om alla tidningar var så här välskrivna skulle jag nog aldrig pyssla med annat än att läsa dagstidningen. Jag är ju helt KÄR i gammeldags språk och ord och uttryck så det här var hjärt-ögon-emoji-all-over-the-place för mig.

BRUNO K. ÖIJER – SVART SOM SILVER. Jag har väldigt svårt att recensera poesi. För mig är poesi en omedelbar känsla, något som liksom sicksackar förbi alla lager och bara POW rätt in i ens inre. Fast bara om den är bra. Den mesta poesin är ganska usel tycker jag, särskilt den som ges ut idag i Sverige. Och då klarar jag inte att läsa ens en sida. Bruno K. Öijer är ett undantag, hans poesi är precis sådär WHAM-BAM-POW-WOW som man vill att den ska vara. Inget krångel, inget akademiskt trams, inga pretentioner. Jag hade aldrig läst hela den här diktsamlingen av oklar anledning (Jens är ett Öijer-fan av rang) men älskade den. Ser ni färgfläckarna och att en kaffekopp har stått på boken? Haha, det var nog för att vi hade den i vår gamla ateljé förut skulle jag tippa.

thumb_Foto 2017-03-14 10 37 53_1024

RAGNAR PERSSON – VI SES I HIMLEN. Ett köp jag aldrig kommer ångra! Helt fantastisk bok på alla sätt. Köp den i gå bort-present till alla ni känner, vettja. Gjorde en liten film på min vanliga instagram där jag bläddrar i boken, men här kommer lite smakprov också:

thumb_Foto 2017-03-14 10 38 08_1024

thumb_Foto 2017-03-14 10 38 29_1024

thumb_Foto 2017-03-14 10 38 37_1024

Nu ska jag tvätta och äta lunch och jobba. Hoppas att ni har en härlig tisdag! Vad har ni läst på sistone?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s