Min inspirationsmatlista den här veckan

Som jag skrev förra veckan så har jag börjat med en ny grej i stället för matsedel: En form av inspirations-maträtter-lista varje vecka! Allt för att liksom inte glömma det lustfyllda. Jag ser till att ha ingredienserna hemma (åtminstone de flesta) och så gör jag den jag hinner med/som passar in i den dagens schema/som jag är sugen på. Och ej heller den här listan är jag bunden till, jag kan så klart hitta på annat också när andan faller på.

En till sak jag har börjat tänka är (tack vare en bloggläsare, tack!): Det gör inget om det blir tråkigt ibland. Om halloumisallad är det som är lättast för mig att tjoffa ihop tre dagar i rad till lunch så är det helt okej! Och samma sak: Om många rätter återkommer vecka efter vecka på inspirationslistan så är det också okej. De jag inte hinner äta denna vecka överför jag till nästa. Här är denna veckas inspirationslista ifall någon annan också vill plocka av dem.

FRUKOST

 • Min vanliga: Fiberhavregrynsgröt med blåbär, kanel, 1,5 msk pumpakärnor, mjölk
 • Till helgen: Frozen banana yoghurt (nu utan dåligt samvete för jag har räknat ut kalorimängden och det är ingen fara alls!)
 • Anja Forsnors spenatsmoothie (recept som kommentar till det inlägget)
 • Smoothies som en bloggläsare tipsade om, kolla kommentarerna på mina senaste inlägg så ser ni. Låter så gott!

mellanmål

MELLANMÅL

 • Kvarg med bär, pumpakärnor, kanel/kardemumma
 • Avokado med vallmofrön och citron (jag hittade tipset i boken Sockerdetox).
 • Edamamebönor i skida med flingsalt + t ex äpple och morot
 • Edamamedip med grönsaksstavar (även det hittade jag i Sockerdetox)

LUNCH/MIDDAG

 • Rotfruktstortilla med fetaost
 • Parmesanpanerad lax med sparris och kokt potatis
 • Varm linssallad med rostade grönsaker och fetaost
 • Kesolasagne med bönlasagne-plattor i stället för vanliga
 • Moussaka med aubergine och bönor
 • Morots- och halloumibiffar, kanske med matvete och sallad
 • Varmrökt lax/vanlig lax med dip-skurna grönsaker och hummus à la Olga (visade bild på det igår)
 • Min vanliga halloumisallad med linser eller kikärtor till

Så, nu har jag att välja på. Hoppas att någon blev inspirerad!

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Recept. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Min inspirationsmatlista den här veckan

 1. Lina skriver:

  Hur många kalorier är en portion frozenbanana?

  • Jessica Johansson skriver:

   Lagom för mig. 🙂

  • Anne skriver:

   Lina, jag har ätit frozen banans yoghurt och det har blivit 309 kalorier en portion Utan bär, nötter samt frön eftersom jag ej ville ha det. Använde kostbevakningen har jag för mig att de hette.

   • Jessica Johansson skriver:

    Okej då, jag svarar denna gång 🙂 min blev ca 550, och det är ok för mig. Jag får äta 1700 kcal om dagen för viktnedgång om jag inte tränar/promenerar. Men jag äter inte frozen banana varje morgon numera!

    • Jessica Johansson skriver:

     Fast förut blev det nog mycket mer för då hade jag mycket mer frön, mandlar, gojibär, Kakaonibs osv. Nu har jag bara pumpakärnor i mycket mindre mängd och det blir gott ändå!

  • K skriver:

   Jessica: Jag tycker att en frukost gärna får ligga på 500-550 kalorier, annars är det stor risk att man inte står sig på den och då blir det lätt en negativ spiral med mycket småätande under dagen. För mig fungerar det klart bäst om jag äter majoriteten av mina kalorier till frukost och lunch, och sedan har en lättare middag.

   Sen så vill jag bara säga att jag verkligen uppskattar att du inte tänker skriva ut kaloriinnehåll i det du äter de kommande dagarna. Tycker det är helt irrelevant för oss bloggläsare eftersom vi alla är olika och ingen har exakt samma förutsättningar. Dessutom är det triggande för många människor och blir lätt en grogrund för ganska negativa diskussioner. (Och så kan jag tycka att kalorier är dö-trista att snacka om, nog borde väl alla vi intressanta kvinnor som hänger här ha mer spännande ämnen att dryfta?! 😁👍)

   • Jessica Johansson skriver:

    K, ja det är tråkigt att snacka kalorier men roligt att snacka mat och recept tycker jag. Inspiration liksom! Eftersom jag vet att några är inne och läser i kommentarsfältet passar jag på att slänga ut en fråga: Om någon sitter på bra tips på rätter att laga matlådor av och frysa in – som INTE är LCHF utan som passar när man räknar kalorier. Alltså bra balans av fett, kolhydrater, protein (kanske med lite mer protein än övriga beståndsdelar). Hojta gärna! det är svårt att komma på tycker jag, man kan ju liksom inte gärna frysa in kokt potatis. Det brukar inte bli så gott.

 2. Josephine skriver:

  Det hade varit kul om du berättade om/visade bild på dagens matintag plus kalorier nu när du börjat med det. Vet att du gör det på ditt instagram konto men just med näringsberäkningen också 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag förstår men kommer inte göra det, vill inte trigga någon och blir själv triggad av att i detalj prata kalorier. Så tyvärr! Men jag kommer så klart fortsätta att berätta VAD jag äter. Men inte hur mycket kalorier olika saker innehåller. Vill inte göra sådant som får mig att må dåligt. 🙂 ❤

 3. malin skriver:

  Allt ser kanon bra ut 😍 nu jäklar är du på rätt spår! Skit i att räkna kalorier……

  • Jessica Johansson skriver:

   Tack malin!! Fast jag räknar kcal ett tag, eftersom jag verkligen tror att det kan få in mig på rätt spår igen och påminna mig om vilka mängder jag kan äta för viktnedgång osv. Men det är verkligen en kort period. 🙂

 4. malin skriver:

  Och frozen banana är inte onyttigt någonstans …. Nyttigt som smakar mumma

 5. Lina skriver:

  Tack för era svar!
  K, såklart behöver inte Jessica redovisa alla kalorier, men då det nu var aktuellt med just kaloriräkning för en kort period så är det ju bra att prata om detta så att man kan få ökad förståelse och kanske hjälp (det är ju fler som är ute på en hälsoresa). Om man vill ha resultat i form av viktnedgång så är det ofta små förändringar i kosten som kan vara avgörande.

  • K skriver:

   Lina: Mitt svar var inte riktat till dig, men jag förstår att du upplevde det så eftersom det råkade hamna under din fråga (tror jag tryckte fel, är osäker på hur jag tänkte när jag satte det där 😊). Jag förstår absolut varför du frågade om kalorierna i den rätten och tycker inte alls att det var fel av dig! Jag pratade bara generellt ang det här med att diskutera kalorier för ingående på en blogg. Jag håller också på med en viktresa (även om den nu, hallelulja, börjar närma sig mållinjen för mig! 😁) Och jag håller med om att det ofta är dom små sakerna som sammantaget kan göra störst skillnad!

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag tycker absolut att man kan prata om det och vet att du bara menade väl, Lina! Och jag har fått en insikt bara på de här dagarna hur små förändringar kan göra stora skillnader i kcal-mängd. Jag visste ju det men hade glömt bort det litegrann på något sätt!

 6. anne skriver:

  K kanske riktagt till mig då eftersom jag svarade på Linas fråga. 500 kalorier ärsuper bra till frukost om man står sig på. Men de gör inte jag på denna rätt ocj inte jessica heller eftersom det blir mellanmål en timme senare. Smakar sött, sött ,sött och gott! Mättande, njäe.

  • K skriver:

   Anne: Nej jag pratade inte om något specifikt recept utan om Jessicas beslut att inte ange hur många kalorier hon äter de kommande dagarna. Och angående att jag tycker att 500-550 kalorier är en lagom mängd till frukost var bara en generell notering från min sida, alltså ingen analys eller åsikt kring den så omdebatterade ”bananyoghurten”! Måste erkänna att jag inte vet vad det är för något och har inte kollat in hur man gör det, så jag har inga som helst åsikter om just det receptet. Om du nu upplever att den smakar så sött och att du inte står det på den så är det ju bara klokt att du hittar något annat frukostalternativ. Måste säga att jag inte har någon koll på huruvida Jessica står sig på den frukosten eller om hon äter mellanmål 1 timme efteråt, men allvarligt talat så bryr jag mig inte om det. Jessica är ju en vuxen kvinna och det skulle kännas hellöjligt av mig att sitta och kritisera eller ifrågasätta hennes omdöme när det gäller val av frukostar.

   • Jessica Johansson skriver:

    Tack, K, för vettig kommentar. 🙂 Jag står mig faktiskt på den frukosten och äter inte längre mellanmål på förmiddagarna (som jag dock alltid gjorde förut, oavsett vad jag åt till frukost – det är ju en vanesak också). Om jag styrketränar tungt på förmiddagen kan jag ta lite kvarg och bär efteråt men inte alltid.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag har inte ätit mellanmål på förmiddagarna på länge, Anne, det var mer förut. Nu gör jag det bara om jag styrketränar tungt och då försöker jag köra ett lätt och protein-igt mellis i stil med kvarg + bär. Blir faktiskt mätt på frozen banana yoghurt, lagom mätt som på gröt. 🙂 Kanske är det för att jag har lite frön i min (2 msk).

 7. K skriver:

  Tänkte att jag kunde bjuda på lite mer mat-inspiration. Hoppas något faller dig i smaken!

  Först ut är ett recept på frukostpannkakor som ursprungligen kommer från Biggest Loser (den amerikanska varianten).

  HAVREPANNKAKOR (blir 4 stycken)
  3 äggvitor
  1,25 dl havregryn
  1,25 dl keso
  ev. lite vaniljpulver (sånt utan socker)
  Mixa slätt med en stavmixer och stek i lite olja i en teflonpanna (½ dl smet = 1 pannkaka). Faktiskt jättegoda! Jag serverar dom med kanel och/eller bär.

  Sen lite huvudmåltider:

  FRÄSCH LINSSALLAD (2 portioner)
  1-2 dl kokta linser per portion
  ruccola
  några tunna lökringar
  ca 10 halverade cocktailtomater
  rostade solrosfrön
  Fördela på två tallrikar, strö över ugnsrostade grönsaker och servera med fetaoströra.

  Ugnsrostade grönsaker: 1 morot i stavar, 1 palsternacka i stavar, 1 lök klyftad, olja salt och peppar, timjan, Cayenne och några stänk worcestersås. Blanda allt och rosta 30-40 minuter i 175 grader.

  Fetaoströra med lime (jättegod!!): 50g smulad fetaost, 1 dl turkisk yoghurt, rivet skal av 1 lime, (honung för den som tål), salt och peppar. Rör ihop och serveras väl kyld.

  ROSTAD PAPRIKASOPPA (2 portioner)
  1 gul + 1 röd paprika
  1 finriven vitlöksklyfta
  1 finhackad liten lök
  1 msk tomatpuré
  4 dl kycklingbuljong/grönsaksbuljong
  1,25 dl grädde
  ca ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar
  Halvera, kärna ur och rosta paprikorna med skinnsidan upp tills de börjar svartna i 275 grader. Spola i kallt vatten och avlägsna skalet. Strimla. Fräs lök + vitlök. Tillsätt paprika och tomatpuré. Rör ned buljongen, koka 10 minuter. Tillsätt grädde, koka 5 minuter till. Mixa till slät konsistens. Smaka av. Servera ev. med en klick turkisk yoghurt eller gräddfil.

  VEGETARISK PASTA (4 portioner)
  320g pasta (går ju utmärkt att använda typ kikärtspasta)
  1 stor aubergine, tärnad
  1 lök, finhackad
  5 vitlöksklyftor, rivna
  2 tomater, tärnade
  1 dl svarta oliver
  Koka pastan al dente. Fräs aubergine, lök och vitlök.
  Sås: 1-2 dl mild ajvar relish, 2 dl creme fraiche, 1.5msk tomatpuré, salt och peppar.
  Slå över såsen och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt pasta, tomater och oliver. Låt sjuda ihop någon minut. (Man kan med fördel tillsätta lite fetaost/mager ”salladsost” vid servering för att öka proteinintaget)

  Sen kommer några smårätter som man kan äta som buffé eller kombinera på valfritt vis!

  UGNSROSTADE TOMATER
  Halverade körsbärstomater
  olivolja, salt, peppar, timjan
  Värm ugnen till 175 grader. Blanda allt väl. Lägg på en plåt (tomaterna ska ha den skurna sidan upp). Rosta ca 45 minuter. Det här kanske låter som ett väldigt banalt recept men blir verkligen jättegott!

  FETAOSTPAKET
  1 skiva fetaost á 75g per portion
  ½ skivad tomat per portion
  oregano, olivolja
  Ugn 250 grader. Pensla en bit aluminiumfolie (20x20cm) med olja. Lägg på fetaost och tomat. Strö över oregano och droppa på lite olja. Vik ihop till ett paket. Värm 5-10 minuter i ugnen. Tar fram en massa smaker och är jättegott!!

  RATATOUILLE
  2 auberginer, tärnade
  2 paprikor, tärnade
  2 zucchinis, skivade
  1 lök, skivad
  3 hela vitlöksklyftor, skalade
  5 dl kycklingbuljong/grönsaksbuljong
  ½ dl tomatpuré
  ½ dl persilja
  salt och peppar
  Bryn grönsakerna i omgångar i olja i en stekpanna. Blanda allt utom kryddor och koka på låg temperatur i 45 minuter. Smaka av med kryddor. Jättegott och passar som ex. fyllning i paj eller som sås till pasta.

  Slutligen kommer några små sallader/tillbehör som jag gillar!

  BÖNRÖRA
  1 burk svarta bönor
  2 nävar hackad ruccola
  1 näve riven parmesan
  1 finriven vitlöksklyfta
  citron, olivolja, salt och peppar
  Blanda allt.

  BLACK-BEAN SALAD
  1 burk svarta bönor
  1 burk majs
  1 paprika, hackad/1 tomat, hackad
  1 avokado, tärnad
  ½ rödlök, hackad
  limejuice, olja
  (en knivsudd socker för den som tål), salt, koriander
  Blanda allt. Jättegott till ex. grillad kyckling eller till salsasås och stekt halloumi.

  MEDELHAVSSALLAD (2 portioner)
  2 tomater, skivade
  1 avokado, skivad
  ½ rödlök, skivad
  1 dl urkärnade svarta oliver
  olivolja, flingsalt, några droppar citron
  toppas med rostade pinjenötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s