Copywriting och drömliv – hur gör man?

Jag har fått två frågor från fantastiska bloggläsare. Eftersom fler kanske undrar lyfter jag upp dem och gör ett blogginlägg av frågorna och mina svar.

retro_inredning
Min arbetsplats för det mesta. Eller kafferast-plats, snarare. Jobba brukar jag göra i köket.

Tack för en superbra blogg!! Älskar ditt sätt att skriva, bilderna, innehållet, ja ALLT! Jag är för tillfället sjukskriven för utmattning, jobbar annars som lärare. Men jag vill göra nåt annat!! Jag vill jobba hemifrån och känna mer valfrihet i vardagen. Jag är gift och har tre barn vilket jag vill ha mer energi till. Så är det inte nu… Har du några bra tips till mig?? Hur kan jag skapa mitt drömliv? Hur kan man leva på skrivande? Jag har varit inne på att skriva barnböcker men vet inte hur jag börjar. Kan inte rita/illustrera, men kan man bara skicka in bokmanus? Ha en bra alla hjärtans dag!

Mitt svar: Alltså, wow! Tack för en helt fantastisk kommentar som gör mig otroligt glad. Vad kul att du gillar min blogg. ❤ För mig har det ju varit en målsättning ganska länge att kunna leva på olika former av skrivande. Förut drömde jag om att kunna leva enbart på att skriva skönlitterära böcker och ev lite artiklar. Nu har jag förstått att jag mår bra av mixen. Att skriva på olika sätt. Det ena ger energi till det andra, så att säga. Och på din fråga finns ju inget enkelt svar. Fundera först på vilka olika typer av texter/sätt du vill skriva, kanske gör en lista? Jag skriver ju t ex dagligen copytexter (i mitt halvtidsjobb som copy, där ingår redaktionella texter online, uppdateringar åt företag i sociala medier osv)Sedan kan du fundera på om det finns någon distans- eller kvällskurs som kan inspirera dig på vägen och ge lite verktyg (om/när du har orken till det). Själv har jag ju pluggat litteraturvetenskap (har en fil. kand), gått en tvåårig dagskola för att bli copywriter (Forsbergs skola) och sedan har jag ju alltid hållit på med att skriva, läsa, rita, drömma, skapa. Det antar jag att du också har. När det gäller barnboksmanus har jag inte superkoll. Antingen kanske du kan teama upp dig med någon som ritar eller så kan du kontakta ett barnboksförlag och fråga hur det funkar. När det gäller skönlitterära manus för vuxna skickar man ju ett komplett manusförslag, jag har skrivit mer om det här. Jag tänker också att allt kanske inte kan komma i ett svep, men att du kan ta små små steg mot ditt mål. Och vad som är viktigast. För mig var det viktigast att inte behöva jobba heltid på ett och samma ställe, så det har ganska länge varit min prioritering. Sedan utgick jag från det och närmade mig steg för steg mitt mål. Säg till om jag ska berätta mer, det blir så långt här känner jag! Varmt lycka till. Och hoppas att du också får en fin alla hjärtans dag!

Jag vill inleda detta inlägg med ett tack! Jorå det är på sin plats. Ett varmt tack för att du delar med dig av din ärlighet, klokhet och kreativitet. För att inte tala om dina fina bilder och glatt, peppiga inredda bostad. Blir alltid väldigt inspirerad när jag tittar in här. Som före detta ”socker är tallriksmodellen” hjälper du mig att hitta motivationen att bryta mitt ätar-mönster. Jag kämpar fortfarande och ibland blir det faktiskt smågodis ( men borde heta storgodis, eftersom det är just sådana jag faller för) till middag. Men då blir det eventuellt bättre nästa dag. Eller efter två. Hur som, du peppar mig att vilja, men också våga testa något nytt. En annan grej jag tänker på, som jag hoppas du kan svara på (om du hinner förstås), är det här med copywriting. Jag har alltid drömt om att få arbeta med text på det viset som en copy gör, men känner mig osäker på hur jag skall gå tillväga. Kan en distansutbildning leda till arbete i framtiden? Jag arbetar som socionom och skulle vilja kombinera mitt jobb med studier, så det hade varit praktiskt. Eller finns det någon annan väg att gå? Vilken väg gick du? Och slutligen, vilka för och nackdelar innebär yrket? Tack igen, Hanna.

Mitt svar: Heej och tack för att du är så generös och skriver så snälla saker. Det betyder massor för mig, jag tror att jag ska börja spara alla fina ord i ett särskilt worddokument som jag kan öppna när jag tvivlar på mig själv! ❤ Vad fint att jag kan inspirera dig. Ok så vi ska prata lite copy! Jag gjorde så här: Jag gick Forsbergs skolas tvååriga copylinje. Gick ut 2008. Den innebär ju liksom mer eller mindre heltid, så den förstår jag blir svår för dig. Både Berghs, Forsbergs och säkert andra skolor, har ju även kvällskurser och distanskurser. Jag är själv ansvarig för Forsbergs skolas distanskurs i copywriting så jag är väl lite partisk in the matter. Men för att få jobb – det är så himla individuellt och svårt att svara på. Någon form av kurs är nog bra att gå. Om det går att få jobb utifrån enbart en distans- eller kvällskurs – supersvårt att säga! Jag tänker att det också beror på din talang, förkunskaper inom att skriva, kontakter, slumpen osv. För- och nackdelar med yrket, hmm jag vet inte. Jag har ju aldrig jobbat heltid med bara det och idag är copywriting så mycket mer än bara rena reklamtexter. Man kan jobba med företags sociala medier-konton (content manager), skriva redaktionell text online, och massa annat. Jag är nog fel person att svara på just för- och nackdelarna eftersom jag har valt att inte jobba på reklambyrå (det passar inte mig alls) samt bara ha detta som en av många delar av min vardag. Men oavsett vilken väg du väljer önskar jag dig verkligen VARMT lycka till och tack för att du frågade mig!

Vad tänker ni andra? Fler frågor? Bara bomba mig med frågor så svarar jag efter bästa förmåga!

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Copywriting och drömliv – hur gör man?

  1. Madde skriver:

    Hej! jag jobbar på reklambyrå i USA och med Copywriters. Jag skulle säga att satsa på dom kurserna som du känner kommer ge dig så mycket kunskap som möjligt. Det som är viktigast är att få in foten på ett företag och visa vad man kan. Här är det många CWs som börjar som Junior CWs så att dom får lära sig från grunden och jobba med någon mer senior. Nackdelen med jobbet är att du får jobba hårt i början för att lära dig yrket, fördelen är att du kommer att få friheten och en hög lön när du har jobbat upp dig till en senior roll! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s