Personer som inspirerar mig inom hälsa

Just nu, när jag verkligen känner mig inspirerad inom hälsa och att äta fräsch mat och röra på mig och gå ner i vikt (på ett långsiktigt och hälsosamt sätt), så märker jag att jag tyr mig till hälsosamma personer. Sådana som kan inspirera mig. Inte med ätstörnings-aktiga argument och hets utan på ett lugnt, fint, inspirerande, lustfyllt sätt. Här är några vars bloggar och instagram-konton jag frekventerat extra mycket senaste dagarna:

OLGA RÖNNBERG

Olga har jag upptäckt helt nyligen! Håller på att gotta mig i hennes nya bok Olgas mat just nu, har kollat runt och hittat en del recept på hennes sajt (som så klart funkar även om man inte är mamma) efter tips från flera bloggläsare. Hon verkar ha en så sund och fin syn på mat och träning. Jag håller på med en nyttig meny för kommande vecka, för att komma tillbaka i mina gamla gängor och då känns hon som en perfekt inspiratör.

anjaforsnor

Gammal skärmdump från Anja Forsnors instagram, som jag hittade i mitt bloggarkiv. Så somrigt så jag valde det!

ANJA FORSNOR

Jag har tipsat massa gånger i bloggen om Anja Forsnor. Jag intervjuade henne för ett drygt år sen i min numera vilande podcast (men intervjun finns att lyssna på, leta upp podden Jessica osv i någon av dina podcast-appar bara!) och tyckte att hon hade ett så sunt sätt att se på kost och träning.  Hennes frukost-kokbok ”En god morgon” är den perfekta presenten, min mamma fick den i julklapp av mig och tidigare gav jag den i vardagspresent till mig själv. Inga pekpinnar, bara inspiration liksom!

ÅSA FORNANDER

När jag typ 2009-2010 gick och tränade på SATS så var det alltid Åsa Fornanders streetdance-pass jag såg fram emot mest. Sedan slutade jag träna helt i nästan fem år (vilket känns obegripligt nu) och när jag började igen kollade jag direkt upp om Åsa Fornander fortfarande körde. Sedan februari förra året har jag gått nästan varje vecka på klasser hos henne. Det är något med glädjen, den höga volymen på musiken, den roliga koreografin (som byts ut varje vecka) som gör henne till min största träningsinspiratör.

greenkitchensmoothies

GREEN KITCHEN STORIES

Här är det ju den vegetariska, färgglada maten som inspirerar. Jag har deras bok Green kitchen smoothies och följer det här och det här kontot på instagram. Ren matglädje!

Vilka personer inspireras ni av inom kost och hälsa?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Personer som inspirerar mig inom hälsa

 1. Annika skriver:

  Det är ju härligt med inspiration men ingen av dina förebilder har varit kraftigt överviktiga någonsin. De har ju alltid varit smala och hälsosamma och kan äta på ett helt annat sätt än någon som behöver gå ned mycket i vikt. Kanske du kan hitta någon förebild som har gått ned all sin övervikt och som har lyckats behålla vikten som extra stöd utöver de förebilder du redan hittat?

  • Jessica Johansson skriver:

   Olga Rönnberg har varit väldigt överviktig som jag har förstått det. Dessutom tror jag på att härma en hälsosam persons sätt att leva och förhålla sig till mat och träning. Kommer inte på någon som har gått ner all sin vikt och behållit vikten. Vet du någon inspirerande sådan person så kompletterar jag mer än gärna med en sådan inspirationskälla! Jag vet bara en person, intervjuade henne i min blogg en gång. Hon åt dock allt under sin viktnedgång (även godis och så) och det funkar ju inte riktigt för mig 🙂

  • Annika skriver:

   Nja, väldigt tveksam till att Olga någonsin har varit överviktig, hon hade några extrakilon efter tredje barnet. Hennes extrakilon hade nog du och jag skattat oss lyckliga i om vi hade!

   En redan smal människa som aldrig har förstört sin kropp och ämnesomsättning med bantning kan nog äta på ett helt annat sätt än någon som är rejält överviktig och har svårt att sätta sig in i en överviktigs person och vad denne behöver göra för att lyckas för resten av livet. Du själv är ju ett tydligt exempel, jag tror inte att du skulle kunna äta som Olga gör för då hade du troligtvis ätit alldeles för mycket och gått upp i vikt istället. Jag har provat flertalet kostrådgivare och dietister och deras råd har aldrig varit hållbart för mig.

   Nej, jag har tyvärr ingen sådan inspirationskälla men skulle gärna vilja hitta en själv.

   • Jessica Johansson skriver:

    Okej, för jag googlade lite på Olga i morse och hittade en intervju med henne där hon berättade att hon i samband med graviditeter hade gått upp 30 kilo flera ggr och sen bantat sig ner på ohälsosamma sätt.

  • Anna skriver:

   Vad menar du? Skulle personer som alltid har varit smala vara en sort för sig? Jag tror att ett sånt tänk blir en mental bromskloss för överviktiga: ”Hon som är så smal kan äta vad som helst, men jag går upp av en kaka, det är ingen idé att jag försöker. Det där funkar inte på mig…osv…osv….”

  • Annika skriver:

   Olga gick upp 30 kg under sin tvillinggraviditet, så gissar på 10-15 kg övervikt. Jag gick själv upp 22 kg och var nästan omgående tillbaka på min startvikt efter förlossningen. Min största övervikt kom under mammaledigheten.

   Anna, nej verkligen inte så jag menar. Jag har ätit mig till varende kilo, inga ursäkter. Nej, jag tänker på kampen att gå ned 30-50 kg, att jag precis som Jessica är sockerberoende och inte klarar av att äta socker, mjöl och så. Alla dietister, kostrådgivare, Viktväktarna och allt jag har provat utgår från samma sak, att jag ska kunna äta lite av varje, och söta saker i måttlig mängd. Det fungerar inte på mig, jag måste avstå helt. Det är nog omöjligt att förstå om man inte har varit med om det själv. För mig fungerar inte Olgas råd och kost helt ut.

   • Jessica Johansson skriver:

    Nu är det ju så att jag inte har tänkt köpa någons råd rakt av. Naturligtvis kommer jag inte att äta honung eller mörk choklad eller ”unna mig till helgen” bara för att vissa hälsogurus gör det. Och jag håller med Anna om att det känns mycket mer långsiktigt att försöka härma och lära sig av genuint hälsosamma, fräscha, livsglada vältränade kvinnor än att tänka att man måste äta lchf och lida hela livet, det funkar inte för mig och gör mig inte peppad.

  • Anna skriver:

   Men, inspiration betyder väl inte ”nu äter och tränar jag exakt som hon gör, så kommer jag att se ut som och må som hon”? Att man hittar inspiration hos andra betyder väl bara att man kan känna sig peppad av dem och möjligen att man applicerar det man tror kan passa en själv på sitt eget liv.

  • annika skriver:

   Nej, det har jag ju inte sagt heller Anna. Det var bara ett förslag till Jessica att hitta någon som har varit i samma situation och löst sitt problem, en extra inspiration utöver de hon redan har.

   Jag har själv gång på gång blivit så fruktansvärt besviken på mig själv för att jag inte har lyckats följa alla dessa råd från ”normala människor” och det är nog för att jag aldrig riktigt har förstått ploblematiken som ligger bakom för mig. Nu har jag fått kunskap och är inbokad på behandling. Det känns som en aha-upplevelse och en helt ny värld som öppnat sig för mig. Äntligen förstår jag varför jag inte har lyckats alla dessa otals gånger.

   • Jessica Johansson skriver:

    Aha nu förstår jag var du vill komma. Du har börjat en sockerberoende-behandling, det är väldigt många förespråkare för det som kommenterar här (vet att det är av omtanke så klart men ändå). Dock kommer jag aldrig någonsin att göra det eller börja äta som de tycker att man ska äta. Så jag tror mycket mer på fria och inspirerande och positiva inspirationskällor som de jag nämner i inlägget! För mig alltså. Alla måste hitta sin väg. Och det är ju toppen att du har hittat en grej som passar dig.

  • Anna skriver:

   Härligt, Annika, att du hittat rätt! Lycka till! Vi är många som kämpar med olika saker, på olika sätt, och det bästa vi kan göra är ju att i heja på varandra, även om vi väljer olika sätt att nå våra mål.

  • annika skriver:

   Tack Anna o Jessica, men jag har inte påbörjat behandlingen ännu, så vi får väl se om det passar mig. Men jag har äntligen förstått att jag är sockerbereonde och har slutat helt med socker.

   Ja, självklart ska vi heja på varandra även om våra vägar är olika.

   Jag skulle själv vilja hittat någon förebild som jag föreslog för dig, som har lyckats med det som jag nu ska påbörja så om du hittar någon sådan inspiration får du mer än gärna tipsa om det.

 2. Karin skriver:

  Erika Kits Gölevik, Sara Rönne, Hanna Göransson, Elin Kjos, Sofia Bursjöö är några kloka kvinnor vars bloggar du kan googla fram! God mat, funktionell träning, friluftsliv och uteliv.

  • Jessica Johansson skriver:

   Ok ska kolla upp! Friluftsliv och uteliv är ju verkligen inte något jag uppskattar eller längtar efter (är en riktig inomhusmänniska) men de kan ju ändå ha inspirerande recept, stort tack för tips!

 3. Caroline skriver:

  Jag brukar läsa din blogg men inte kommentera men nu kände jag att jag ville säga något. Jag blir helt bedrövad över alla dessa människor som hela tiden ska tala om för dej hur du ska göra och tänka. Alla är olika och olika saker funkar för olika människor. Dessa människor som kommer med dömande kommentarer i ”all välmening” borde nog lägga mer tid på sig själva och sitt eget mående/beteende innan dom ger sig på andra.
  Jag tycker det är fantastiskt att man kan inspireras av andra människor oavsett hur man ser ut eller vad man äter. Att inspirera till ett bättre mående på alla plan är väl det optimala!?
  Lite svanligt nu kanske men jag hejar på dej! Gör din grej, resten är oviktigt! Kram

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh stort tack för din kommentar, Caroline, vad snällt att du tog dig tid! Jag tror att om man tror på en viss metod väldigt starkt så har man ett väldigt stort behov att predika den till andra människor som man upplever skulle behöva leva så. Men grejen är ju att det inte passar för alla. Det är lite tröttsamt att folk inte tänker på det men jag vet att de menar väl ändå på något sätt. Och jag vet att deras metod inte passar mig och att jag aldrig mer kommer plocka bort kolhydrater eller köra extrema metoder. Det känns fint 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   PS, ja men precis, man kan ju inspireras av vissa delar hos en person osv. dessutom 🙂

  • annika skriver:

   Trist, men jag känner mig lite påhoppad här bara för att jag föreslog att hitta ännu mera inspiration från någon i samma situation. Jag förstår inte riktigt och känner mig ledsen. Jag själv inspireras också från flera andra bland annat Olga.

   • Jessica Johansson skriver:

    Du behöver absolut inte känna dig påhoppad. Det är bara många sockerberoendemänniskor som kommenterar här och jag känner att det sättet att tänka och äta inte alls passar mig och jag kommer aldrig anamma den uppfattningen så ibland kan jag tröttna lite. Men inget illa ment mot dig! 🙂 Personligen blir jag inte inspirerad av lchf just nu hehe men 56kilo har väl gått ner mycket på så sätt och även lchf-ingenjören och tjockkocken. Kanske kan du inspireras av dem? Heja dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s