I januari läste jag ut 7 böcker:

boktips

Patti Smith – M train. Patti Smith är en av mina gudar i tillvaron. Alltså en sådan person som jag verkligen beundrar och inspireras av. Jag tycker om hennes konst, hennes poesi, hennes böcker och musiken har jag lyssnat på sen jag var 15. En gång 2011 skrev jag en krönika i Tidningen Kulturen om mitt första möte med Pattis musik, den finns här. Den här boken har mycket gemensamt med Just kids av samma författare. Personliga reflektioner och minnen blandas med vardagsbetraktelser, resor, litterära och musikaliska referenser – som läsare får jag en stund vara en del av Patti Smiths universum. Ta del av hennes tankar, drömmar och idoler. Jag skulle kunna vara i den världen nästan jämt. M train är verkligen inspirerande, bara läs den!

boktips

Steve Sem-Sandberg – Stormen. På en liten ö växer Axel och Minna upp med en person som inte är deras pappa. Deras föräldrar, som bodde i det fina huset, försvann nämligen och ingen verkar riktigt veta hur. Det provinsiella draget att alla vet allt om varandra är närvarande på ön och präglar invånarnas liv på många sätt. Ön är heller inte vilken ö som helst. Det är en plats där straffångar har arbetat. Marken är förgiftad och folk blir sjuka. Den där Kaufmann har träffat Hitler under andra världskriget. Även om det här är en lågmäld och ganska långsam roman, så byggs den lågmälda spänningen upp och tycks på något vis eskalera ju närmare slutet vi kommer. Att Sem-Sandberg utgått från Shakespeares Stormen när han skrivit denna bok var inget jag fäste vikt vid, eftersom jag inte är insatt i Shakespeare, men jag tyckte att romanen klarade sig även utan att vara insatt i den referensen. Just det långsamma och lågmälda är väl det som inte tilltalade mig, ändå var jag verkligen nyfiken på hur det skulle gå ju längre romanen fortskred.

boktips

Linda Spåman – Den första kvinnan. Åh alltså Linda Spåman, jag säger bara det! Jag har läst alla hennes böcker hittills och älskar hennes sätt att rita. Lyssnar även på hennes podcast Äkta Spåman även om jag (precis som hon, misstänker jag) inte tror på spådomar och övernaturligheter. Den här boken handlar om Lilith, den första kvinnan som skapades ur jorden samtidigt som Adam i den bibliska skapelseberättelsen. Men hon vägrade kuva sig under Adam och så småningom fick Adam en mer medgörlig flickvän skapad från hans eget revben. I det här fantastiska seriealbumet blandas sådana historiska referenser med en samtida berättelse om gynekologbesök, olycka, oviljan eller oförmågan att passa in. Det är liksom en sådan power-bok och Linda Spåmans sätt att teckna är typ det bästa jag vet. Följ henne också på instagram, @knivenivattnet heter hon där!

boktips

Åsa Ericsdotter – Epidemin. Jag hade tänkt ge den här romanen ett eget inlägg, ämnet är så relevant för min blogg på något vis. Kanske skriver jag ytterligare ett inlägg om den med någon särskild vinkel. Eller så får det duga så här. Det här är en dystopi om en hälsodiktatur, där de tjocka bestraffas. De uppmanas att gå ner i vikt, erbjuds operationer (hmm så är det ju idag också), skickas på obligatoriska fat camps. Och mycket värre, men mer än så vill jag inte avslöja för att inte spoila. Ledare för alltihop är den karismatiske partiledaren Johan Svärd, som är ledare för Hälsopartiet. Han sprider drypande fetthat och menar att tjockisarna är ett problem som omedelbart måste åtgärdas. Folk som är tjocka får en chans att gå ner i vikt, sedan får de sparken.

Ja alltså jag skulle kunna rabbla hur mycket obehagliga åtgärder som helst. Som roman betraktad är den väldigt handlingsfokuserad. Det språkliga är inte något särskilt, vilket förvånar mig med tanke på att jag vet att Åsa Ericsdotter har skrivit oerhört poetiska böcker tidigare med fantastiskt språk. Kanske tänker hon att handlingen den här gången är så pass central att språket får stå tillbaka.

Det läskiga är också att ingen gör motstånd, ingen protesterar längre öppet mot Johan Svärds alltmer fascistoida åtgärder gentemot landets överviktiga personer. Statsministern får härja fritt, ett slags likgiltighet har spridit sig. Folk accepterar hans tilltaganden. Förutom att boken är otroligt relevant och en varningsklocka i hälsohetstider, så går tankarna också oundvikligen till SD och deras rasistiska politik. Epidemin är en bok som jag skulle kunna diskutera länge.

boktips

Valle Wigers – God natt, oktober. Jag vet inte varför jag inte har läst den här romanen tidigare. Jag är nämligen lite halvbekant med Valle Wigers eftersom hans roman kom ut på samma förlag som min debutroman Thrillerliv. Men det blir väl bara så ibland, att somliga böcker står i bokhyllan länge fast man så gärna vill läsa dem. Det här är verkligen en heeeelt fantastisk roman, och det säger jag inte av någon form av partiskhet. Både språkligt och till handlingen grep den tag i mig som ett positivt skruvstäd. Den handlar om Adam, som bor med sina föräldrar i en förort i Göteborg. Pappan som blir alltmer inbunden i det tidiga 80-talets Sverige, mamman som nervigt tar livet på allvar hela tiden. Sedan händer någonting fruktansvärt och Adams liv förändras helt och hållet. Vi får följa med honom in i tonåren och sedan in i vuxenlivet. Alltså snälla, unna er en stund av total eskapism och bara ge er in i den här romanen. ❤

boktips

Lisa Wool-Rim Sjöblom – Palimpset. Här har vi ett till seriealbum som jag läste i januari. Det är en adoptionskritisk berättelse. Lisas egen, om hur hon söker efter sina biologiska rötter. Under tiden avslöjar hon stora brister i hanteringen av internationella adoptioner. Bra och viktig berättelse. Jag kände mig uråldrig när jag satt och störde mig på att texten var så liten, haha! Kanske dags att skaffa läsglasögon. Det här är ett ämne som jag nog inte har läst något alls om tidigare faktiskt. Och hon anklagar så klart inte enskilda personer utan själva adoptionsindustrin.

boktips

Linda Spåman – Från barn till död. När jag läste Den första kvinnan insåg jag till min stora glädje att jag ju bara bläddrat lite i Från barn till död av samma författare. Så jag plockade fram den och rev igenom den. Jag kan inte bestämma mig för om den är riktad till barn eller vuxna men jag lutar åt vuxna, eftersom den innehåller mycket mörker. Det är en ABC-bok om livet, från barn till död. Full med skelett som lever life och dör death. Som alltid så fina teckningar och jag älskar att ordet i fokus inte alltid måste börja på den aktuella begynnelsebokstaven om ni fattar? Så fin bok!

boktips

Som varje månad har jag även påbörjat ett gäng böcker som jag inte läst ut. När det blir så gör jag alltid mig av med böckerna (vilket jag ofta gör även med böcker jag läser ut) eftersom det är så befriande att rensa. Och vill jag ge mig på dem någon gång igen i framtiden så går det ju ändå. Några sådana böcker den här månaden var Ulrika Knutsons Kvinnor på gränsen till genombrott (intressant ämne men jag orkade inte med den just nu), Mavis Gallants Från det femtonde distriktet och en eller två ytterligare böcker.

Vad har ni läst i januari?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till I januari läste jag ut 7 böcker:

  1. Maria skriver:

    Har en liten historia om Patti S, min man har nämligen suttit och snackat i en trappa med henne. Det var 1977 och Patti S var i Malmö. Min man skulle gå och se henne uppträda någonstans (jag har glömt var)Jag var hemma med vår förstfödde. Plötsligt ringer tfn (ej sådan där gammaldags, var ju 1977 eller ev slutet av 1976, långt innan du var påtänkt alltså). Det är min man som är rent upprymd. När han irrat omkring i diverse korridorer där Patti S skulle uppträda dök hon plötsligt upp där någonstans och dom började prata. Satt i en trappa och prata. Bl a hade Patti blivit upprörd över att han lämnat sin fru hemma med ett barn när han själv var ute och roa sig. Min man ringde alltså hem från ngn slags telefonkiosk, långt innan mobilernas tid ju. Japp, ett minne att vårda. Jag gillar också Patti.

  2. Maria skriver:

    Ska klart vara en sådan där gammaldags tfn och inte ej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s