Därför har jag ändrat mig om LCHF

Skärmdump från mitt mat- och träningskonto på instagram (inte så roligt just den här veckan eftersom jag har varit sjuk och ätit typ samma sak hela tiden), @jessicasviktigamal.

Jag har tidigare uttryckt mig ganska kritiskt gentemot LCHF. Jag provade det för ett gäng år sedan och mådde inte så bra av det efter en tid. Jag har betraktat det som lite sekteristiskt och som att jag måste avstå från så mycket jag inte ville avstå ifrån.

Därför är det inte konstigt om folk tycker att det är lite underligt att jag plötsligt har ändrat mig. Så här var det: Jag funderade på hur jag åt och insåg att det inte var så många saker kvar att plocka bort för att min kost skulle bli LCHF. När jag åt det för många år sedan så lade jag inte till så mycket fett och då är det inte konstigt att kroppen blir helt urlakad efter ett tag. Jag tror att det liksom blev low carb low fat. Vidare ser jag inte det här som någonting jag skulle vilja göra resten av livet. På sikt kommer jag absolut att plocka tillbaka lite potatis, havregryn och rotsaker och frukt.

Resten av sakerna har jag insett att jag aldrig kommer kunna hantera i måttliga och sunda mängder och har liksom tagit farväl av dem för längesen: vanligt bröd, pasta, knäckebröd, sötsaker och choklad, kakor osv.

Men eftersom jag insåg att min kost under ganska lång tid har påmint mycket om just LCHF – och eftersom mina viktresultat har uteblivit sen i maj – valde jag att prova detta ett tag. Det är värt ett försök. Jag vill absolut inte räkna kalorier (inte ens en vecka) eftersom det triggar otroligt destruktiva tankar och en ökad fixering hos mig. Jag har provat många gånger och det funkar aldrig.

Jag tänker att LCHF kan få mig att gå ner lite i vikt igen, göra mig mindre fokuserad på mat, få mig att komma bort från stora mellanmål och sedan kan jag sakta sakta återgå till hur jag har ätit innan.

Det är kul att vara öppensinnad och våga prova i livet, tänker jag. Många har också påpekat att det lätt kan bli för mycket kalorier. Då får det vara så. Jag provar nu en månad och ser hur det känns. Annars återgår jag sakta till hur jag åt innan. Tänker också äta mer fräsch mat än jag ätit under denna första en och en halv vecka med LCHF, så att det känns lustfyllt för mig. Till exempel har jag hittat en smoothie jag kan dricka till frukost (för mig är det fräschare än omelett och sånt) och kommit på att jag kan satsa på massa härliga sallader med feta röror. Och blanda det med rena LCHF-rätter som paj med grädde och ost, gratänger, pizzasnurror osv.

Så tänker jag. Vad tänker du?

Annonser
Det här inlägget postades i LCHF, Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Därför har jag ändrat mig om LCHF

 1. Sara skriver:

  Intressant, ser fram emot att läsa hur det går för dig!

  Själv provade jag att vara vegetarian under januari månad som ett litet test, o det var svårare än jag trodde, jag äter tydligen mycket mer kött än jag trodde. Jag äter ägg o fisk, så kanske nån slags fusk-vegetarian men det funkar för mig. Men det har gått över förväntan! Vegetarisk mat är billig o god, jag mår bra i magen o blir mätt. Ska fortsätta februari ut också, sen får vi se

 2. sofia skriver:

  Jag tänker Wow! Äntligen! You go girl!

 3. Katarina skriver:

  Som bantningskur, javisst men annars har jaginte mycket tro på lchf. Tror tom det kan vara farligt, om det slm du skriver blir sekteristiskt.

  • En i sekten skriver:

   O ja, vi är en stor och farlig sekt som äter lagad mat med lite mer naturligt fett (ej oljor och transfetter) och inga spannmål. Mår jävligt bra, frisk som en nötkärna och håller vikten galant utan pulver eller svält.

   Äter LCHF sen 10 år tillbaka och sektmedlem lika länge. Vi har årsmöte snart, vill du hänga på?

 4. MariaZ skriver:

  Om du gillar kokosmjölk så är smoothies med kokosmjölk mättande, naturligt smaksatta och får en behaglig konsistens. Och är LCHF utan mejeri. Skönt inbland även om man äter mejeriprodukter.

  Jag har alltid fryst spenat hemma – det är mycket billigare och lättare att hantera än färsk. Järn behöver vi ju… T ex kan du mixa kokosmjölk, gurka, bär t ex hallon och spenat. Jag tycker om att ha i lite citron eller lime, och gurkmeja och nyponpulver och sån’t ibland, det ska ju boosta en… 🙂 Jag mixar en burk kokosmjölk och tänker det andra för tre portioner, så har jag smoothie för tre frukostar eller mellanmål. Jag har några smoothierecept till på min instagram usandnabba . Lycka till med allt!

 5. MaraZ skriver:

  Och för övrigt tycker folk så mycket, och tyckande är så ointressant. Gör som du själv känner bara.

  Jag läste en sak på en toavägg på en restaurang i Malmö, och det använder jag mycket i mitt liv nu. ”Never explain. Your friends don’t need it and your enemies will not believe you anyway.” Så stoppar man sig själv innan man börjar förklara en massa saker som man absolut inte behöver förklara för någon. Som att man inte har något emot LCHF. Man kan då spara sin energi och sina värdefulla ord till det man hellre vill säga än att förklara sig. Som någon annan skrev – Go girl! På precis det sätt du själv tycker.

 6. Sara skriver:

  Jag har kört lchf sedan november och har två barn så tiden till inspirerande recept och så finns inte alltid men det hjälpen jag smyger sakta neråt men vill bara säga att det är tufft ibland i och med att man typ aldrig får unna sig… inte det man vill ha läs godis❤
  Men innan jag började så läste jag din blogg och jag blir ofta glad när jag läser den för du behandlar dig själv med respekt och värdighet när det gäller dieter hur du väljer att äta o.s.v. Tack för en underbar blogg och lycka till med lchf eller hur du än väljer att äta💕

 7. Lisa Näs skriver:

  Det låter vettigt och bra! Hoppas att det funkar bättre för dig den här gången 🙂 Kram!

 8. Anna skriver:

  Jag tipsar återigen om Olga Rönnbergs sajt i all välmening. Jag litar mer på henne än några lchf-bantarbloggar. Hon är så vältränad och strålar av hälsa, och är en sån bra förebild!
  https://mamma.fit/2016/05/14/olgas-matprat-del-2-kolhydrater/

  • Jessica Johansson skriver:

   Tack! Det verkar vara en inspirerande sajt. 🙂 jag provar liberal lchf i en månad för att se om det passar mig, annars återgår jag till hur jag åt innan på ett ungefär. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s