Huvud, axlar, mage

Heej, det är bara jag igen. Jo, jag har några bryderier i min lilla skalle och så kom jag på: Varifrån har jag fått alla världsbästa tips? Jo från mina bloggläsare. Det är ju sannerligen en lyx att ha massa übersmarta människor som vet så mycket.

Och nu tänkte jag att jag tänkte fråga er om lite råd!

1. Jag får liksom ingen ordning på mitt liv. Eller jo, det får jag faktiskt. Jag har som sagt mer ordning än någonsin. Men just med maten. Jag går ju inte upp i vikt men inte ner, trots enorma ansträngningar. Har någon ett tips på hur jag kan göra utan att räkna kalorier, för att förvissa mig om att jag äter tillräckligt lite för att gå ner i vikt? Det driver mig smått till vansinne att jag inte äter pasta, godis, bröd, äter supernyttig och bra mat och tränar typ hela tiden och bara väger samma gång på gång. Det vore så skönt att bli av med ett gäng kilon nu fram till våren.

2. Axlar! Jag har alltid varit lite stel i axlarna från och till men det har accelererat en del, så till den milda grad att det blir lite jobbigt i vardagen. Jag har provat lite olika övningar som jag har googlat mig till, stått med min fina lilla pressure pointball, styrketränar ju som bekant en hel del. Det går över i stunden men kommer tillbaka efter bara en-två timmar. Har ni något bra tips mot spända axlar, på sikt liksom? Hur gör man, det känns lite pinigt att gå till läkaren med detta, särskilt eftersom jag också har vissa hypokondriska drag och det står säkert i min journal, haha.

3. Mat. När jag ändå frågar så ställer jag en fråga jag ofta återkommer till: Har ni några extra bra recepttips just idag? Helst inte soppor men annars är allt välkommet. Alla mina bästa recepttips har jag fått från bloggläsare så ett tips till er andra: Håll koll på kommentarerna!

Lite läskigt att fråga allt detta men nu gjorde jag det. Följ gärna min nya fb-sida för bloggen, Jessica osv.

Annonser
Det här inlägget postades i Personliga reflektioner. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till Huvud, axlar, mage

 1. cecilia skriver:

  Hej Jessica – tack för jättebra och ärlig blogg, så upprfriskande!! 🙂 Mitt tips på att gå ner i vikt när man är hälsosam och står still i vikt – jag har lite samma sits nu – är att dra ner på kalorierna. Typ att skippa yoghurt med lite frön och bär på eftermiddagen och ta en morot istället. Och så äpplet på förmiddagen om du behöver… Något mer tycker jag inte du ska göra för du äter ju som sagt hälsosamt och tränar och som vi vet om man börjar ”späka” sig så kommer det ju såklart funka på kort sikt men inte i längden osv… Det finns nog vissa platåer i varje persons vikt på nåt sätt, jag vet inte. Jo, förresten, ett tips till är att vara super-ärlig om du misstänker att du äter lite för stor mängd mat eller småäter nötter (som ju jag gör) så vet du kanske egentligen källan till att du inte går ner just nu 🙂 OCH förresten, kom ihåg – som jag själv tenderar att glömma – att den här veckans vikt är ju resultatet av vad du gjorde för typ 2-4 veckor sen. Så det tar tid ibland…

  När det gäller axlarna så tror jag, om du kollar på foton av dig själv i helbild, att du kanske har samma som många har – att axlarna liksom trycks fram/runt så att när du står med armarna rakt ner så är det inte tummen som pekar framåt utan ovansidan på handen – if that makes sense? 🙂 Det fick jag lära mig på yogastudion och det är vanligt i dessa dator-åldrar. Man ska sträva efter att axeln/armen ska falla rakt ner och så att tummen pekar framåt, alltså med insidan av handen parallel med benet. Sjukgymnastik hjälper kanske. Lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej, men gud vad kul att min blogg är uppfriskande. 😀 jag blir glad! Superbra tips verkligen! och jag tror också att jag har det problemet, ska till en naprapat nu snart. 🙂

 2. Carro skriver:

  Hej!
  Ang axelbesvären rekommenderar jag som föregående läsare att kontakta en fysioterapeut. Din vårdcentral har kanske en som är ansluten till dem, eller så hör du till någon annan rehabklinik i ditt område. Dit kan man komma utan att ha träffat läkare och även utan remiss. Logga in på 1177.se och kika!
  Vet inte om du testat kikärtsbiffar någon gång, vi ska testa det denna vecka. Antar att det i praktiken är som falafel, men vi tänkte göra en variant med sesamfrön.
  Ang matintaget så kanske du äter mycket ost? Innehåller ju en del kcal, samtidigt som det är knivigt att hitta balansen. Men måste ju även hålla sig mätt. Jag tror på dig i alla fall!

 3. F skriver:

  Skulle du inte kunna hålla strikt kostdagbok (inkl väga maten o så) i ca en vecka på papper och inte räkna kalorierna etc utan bara skriva ned exakt vad du äter och hur mycket. Sen får någon annan kunnig se över detta och analysera om det finns någon förklaring till utebliven viktnedgång. För stora portioner? För mycket ost? Eller vad det nu må vara. Utan att du behöver räkna kalorier och så

 4. Frida skriver:

  Hej!
  Tack för bra blogg! Jag har varit i samma sits som du. Har extremt lätt för att äta för mycket och gå upp i vikt. Har vägt 20 kg mer än vad jag gör nu. Har ”normalvikt” BMI nu och har hittat någon slags balans med lågkolhydrat kost som påminner om din som funkar bra för att hålla vikten. Kan äta kolhydrater ibland när man blir bjuden eller det är något särskilt men annars undviker jag så mycket som möjligt. Men det är för att hålla vikten. För att gå ner och gå ner kontinuerligt varje vecka är strikt LCHF det ända som har fungerat för mig. Jag har kämpat så jädra mycket genom åren och trott att jag har dålig karaktär, eller är slapp men jag är helt enkelt väldigt känslig för kolhydrater. Jag fattar att du inte vill äta extremt och därmed tröttna men om du vill prova så behöver det inte vara så stor skillnad på det du äter nu. Jag har aldrig ätit massor extra fett, bara normalt. Äter inte kött heller ( av andra anledningar) Men när jag ätit mer strikt har jag inte ätit rotfrukter, mjöl, pasta, matvete, couscous och sånt. Men ätit alla andra grönsaker, ostar, bönor, fisk, quorn, frukt ( ej banan).
  Men jag tror faktiskt att du kommer gå ner även om du fortsätter som nu, alla hamnar på platåer, ibland fattar man inte varför och så helt plötsligt lossnar det!

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag ska också köra lågkolhydrat nu, stort tack! Fast strikt LCHF kommer jag inte köra. Kommer äta rotfrukter men inte mjöl, matvete, couscous, bulgur, havregryn, banan osv. 🙂 Tack fina du!

 5. Lina skriver:

  Ta hjälp av sjukgymnast/fysioterapeut! Jätteviktigt att få kunnig hjälp i rätt tid. Du blir undersökt, får övningar samt uppföljning. Remiss behövs ej. Bara att ringa dit du önskar gå.

 6. Agneta skriver:

  Jag skulle nog byta ut havregrynsgröten. Jag vet att du inte vill äta bröd, gäller det även finn crisp? Kaffe med finn crisp .Eller kvarg med bär.Kram

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag ska plocka bort havregrynen nu, tack för ditt tips. Finncrisp, hmm jag vet inte, svårt att bli mätt på dem. 😀

 7. Agneta skriver:

  Tips på mat: Bakad potatis med valfri fyllning.Tex kyckling .Och sallad till.

 8. Mia skriver:

  Hej! Jag vet att du sa att du inte vill räkna kalorier, men kunde du inte göra det en vecka eller två bara för analysens skull? Inte leva så utan bara se om du kan hitta något som vore lätt att ändra på, det är ju inte alltid det man tror som är boven. Och för att få en känsla av vad en rimlig portion är, det kan jag tycka är svårt ibland. Naturligtvis inte om du tror att det triggar stört ätbeteende eller liknande! Om det inte finns något uppenbart i kosten så skulle jag tro på hormoner, kolla om det finns några förändringar som är möjliga att göra där. Lycka till! Du är så på rätt väg!

  • Jessica Johansson skriver:

   Det triggar nog lite knäppa tankar om inte annat, och jag har ju fel på mina hormoner men det medicineras så jag borde vara typ som en vanlig person ur den aspekten. Kärlek och tack för att du tog dig tid att kommentera! ❤

 9. Ia skriver:

  Jag tror du säkert sitter oergonomiskt framför datorn(min gissning eftersom du verkar jobba mycket hemifrån). Besök naprapat och få både knådning och tips på hur du ska sitta. Vad gäller maten tror jag att du äter för mycket frön, dem är fullproppade med kalorier, ät det du äter men plocka bort fröerna.
  Lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag försöker sitta hyfsat ergonomiskt ändå, nu sitter jag t ex vid mitt skrivbord och armarna lutar mot bordet. Men jo, det blir en del o-ergonomiskt när jag sitter och ritar. :O ska till naprapat i veckan, stort tack. Och frön blir det mycket mindre av, nästan inget alls framöver!

 10. Anne-Lie skriver:

  3 mål mat om dagen, vuxna behöver inte mellanmål. Protein mättar bäst, men skippa halloumi som proteinkälla. Lagomt med fett till maten, mättar o är bra för tarmarna.
  Cardioträning är otroligt stressande för kvinnokroppar, även promenader. Satsa på styrketräning och det ska vara tungt!
  Ang axlar så kör rehab övning, kolla youtube t ex Pansar visar rehabövning för axlar. Viktigt att utföra strikt, håll armbågen mot kroppen och här ska det vara lätta vikter! Om det inte hjälper kontakta en osteopat, kan vara en muskel i kläm t ex o då behöver man hjälp. Inte naprapat eller sjukgymnast från Sats, de gör bara saken värre :-/ lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   Hmm, jag har inte hört innan att promenader skulle vara stressande? Ja jag försöker köra supertung styrketräning, har precis ökat till 100 kilo på benpressen, haha. Känner mig riktigt stark när jag sitter där. 😀 Åh jag ska kolla axelövningarna direkt och jag provar en naprapat på naprapathögskolan till att börja med. Alltså, stort tack för att du tog dig tid att kommentera!

 11. Anna skriver:

  Olga Rönnbergs sajt mamma.fit har bra info och en vettig syn på träning och mat. Låt dig inte avskräckas av namnet, det mesta handlar inte specifikt om den så kallade mammakroppen. https://mamma.fit/2016/10/10/vad-ar-en-plata-och-vad-ska-du-gora-at-den/

 12. Szofia skriver:

  Som många andra redan skrivit, ta en vecka där du väger all mat och skriver ner. Sen får du antingen räkna kalorier själv eller be någon annan göra det. Räkna ut din basalmetabolism, t.ex. här: http://www.kalkyleramera.se/diet-och-vikt/kalori-forbranning för att se vad du förbränner i vilande läge. Försök ligga på minst 500 kcal under den siffran.

  Ja, det kräver en del men en vecka är överkomligt. Och jag har varit i samma situation så många gånger, tycker att jag gör ”allt” rätt, men vid en granskning så äter jag lagom för att ligga stilla i vikt istället för att gå ner.

 13. K skriver:

  Angående vikten så skulle jag vilja tipsa om något som fungerat mycket bra för mig, och som inte kräver vare sig kaloriräkning eller någon speciell diet. Det kallas för TRF (time restricted feeding, eller ibland även för 16/8 metoden). Det går ut på att man äter som vanligt (självklart helst hälsosamt, men metoden kräver ingen speciell kosthållning för att ge resultat) men förlägger allt sitt ätande till åtta timmar per dygn, och fastar övriga 16 timmar. Sömnen är inräknad i dom 16 timmarna så det är inte så hårt som det låter. Man får själv välja vilken tid man vill börja äta, alla har vi ju lite olika scheman och vanor men jag brukar i alla fall börja med frukosten vid nio och äta lunch vid ett och sen avsluta med middag vid fem. Det finns väldigt mycket forskning på TRF och man har sett att personer som äter exakt samma kalorimängd som tidigare, plötsligt går ned i vikt av att äta sina kalorier under en begränsad tid på dygnet, jämför med att äta dom mer utspritt över hela dygnet. Man har även sett sänkning av blodsocker och blodtryck på detta sätt, fastän försökspersonerna alltså inte bantar eller äter någon speciell kost utan ”bara” undviker att äta 16 timmar per dygn. Det här är kanske inte en metod som passar alla men för mig och min man har det fungerat jättebra. Jag har funnit att jag kan äta mer mat/kalorier på det här viset och ändå ha en bra viktnedgång. Det finns gott om vetenskapliga artiklar du kan läsa om du vill veta mer, det finns även intressanta föreläsningar (på engelska) på youtube, bara sök på time restricted feeding.

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej och tack för ditt tips! Eftersom jag är lite skalman och tycker att det är jobbigt att hantera hungerskänslor så kanske den metoden ändå inte är riktigt rätt för mig men jag ska ha den i bakhuvudet, absolut. 🙂

 14. M skriver:

  Ang axlarna håller jag med om att träffa en fysioterapeut! De är grymma 🙂 I mitt landsting behöver man ingen remiss för att gå till sjukgymnast utan bokar en tid bara.

  Några tips att börja med redan nu: Se till att röra på axlar, nacke, skulderblad ofta när du sitter och jobbar. Minst en gång i halvtimmen. Och hur är din kudde? Man tillbringar många timmar på den och ger den inte tillräckligt stöd är det lätt att man får spänningar.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag försöker absolut ta pauser och röra axlarna ofta men tyvärr har det inte hjälpt så mycket. Jag har en ganska usel kudde tror jag, ganska platt typ? haha. 🙂 Ska iaf till en naprapat i veckan!

 15. Anna skriver:

  Hej, jag skrev till dig en annan gång när du fråga efter hur vi åt .. men kör igen då … morgon : the och två finncrisp men 17 procentig ost , lunch : havregrynsgröt men nåt bär på o lite lättmjölk , middag : 1dl keso en kycklingfilé el 3 skivor rostbiff / skinka ( el annat protein ) tomat gurka bönor ex , Ingen potatis ris pasta frön el nötter .o naturligtvis inget socker el mjöl el fett . Sås om jag tycker det blir för torrt gör jag av naturell youhurt o kryddor , och sen går jag rask pw 5 km varje dag ( i träningskläder ) inte samma med ” nån promenad på lunchen ). Jag har gått ner 34 kg sen mars men nu väger jag 63 så måste lägga till nåt i kosten , lycka till …

 16. A skriver:

  Hej!

  Jag tror att du kommer gå ner i vikt om du slutar äta mycket av mejeriprodukter och frön/nötter. Framförallt halloumi, fetaost, mozzarella och yoghurt brukar vara svårt för mig att ha med i kosten samtidigt som jag velat gå ner i vikt. När jag tog bort 80% av mejeriprodukter (ffa ost) och alla frön och nötter gick jag snabbt ner i vikt igen. Bytte ut mot bönor, linser och ärtor. Och till mellanmål så är en liten bönsallad med olika grönsaker, kål och pesto.

  Mjölk är ju liksom till för att en kalv ska öka flera hundra kilo i vikt på kort tid och innehåller mycket tillväxthormon så det är svårt att kombinera med viktnedgång (men väldigt gott).

  Tips på recept:

  Ta en Butternutpumpa, dela på hälften och lägg in båda halvorna i ugnen på 200grader med lite olivolja, salt och peppar (jag kör varmluft) tills de är mjuka och blir lite guldbruna. Ca. 40 min. Under tiden kokar du upp svarta linser (T.ex. Beluga) i buljong. Blanda de färdiga linserna med T.ex. pesto. Ta ut pumpan från ugnen och lägg i ordentligt med linser så att du blir mätt. Ät med sked ungefär som om det vore en jätteavokado. Gott och lyxigt samt går att variera vad man har i och kryddning i oändlighet!!

  Ge inte upp och vad snäll mot dig själv!! Du kommer att fixa det här, det är jag övertygad om. Kram!

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej! Nu valde jag att köra liberal lågkolhydratkost så det lär bli en del mejeriprodukter men ska minska ner på frön rejält. Jättebra tips med bönsallad med kål och pesto till mellis, antecknar direkt. Mjölk kommer det bli mycket mindre av eftersom jag plockar bort gröten. 🙂 Vilket otroligt gott recepttips, det ska jag absolut testa. TACK!

 17. Lina skriver:

  Testa att byta ut en del av osten (halloumi/mozzarella) mot mer fisk, skaldjur och kyckling. Bestäm tex att du ska äta lax 2ggr/vecka osv. Omelett (men utan ost i), chili con carne och wok (med endast grönsaker, kyckling/tofu och kryddning, ingen färdig sås) är mina tips. Du gillar ju avokado nu så det är ju perfekt. Keso är också jättebra. Kalorisnål mat är bra om du vill äta mycket till volym. Tex råkost. Du har ibland créme fraiche som sås. Testa istället naturell yoghurt som du kryddar.

  Kroppen behöver ibland variation i träningen för att få effekt. Kanske testa att lägga in fler ordentliga konditionspass/spinning?

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja jag har funderat lite på fler konditionspass faktiskt, typ att jag är redo för det nu. Tack för alla dina tips, fina du!

 18. Millis skriver:

  Nu kanske jag bara reflekterar mina egna erfarenheter, men jag skulle definitivt träffa en naprapat istället för en sjukgymnast. Jag har inga goda erfarenheter av sjukgymnaster alls, kanske för att jag alltid varit en tränande människa och stött på för många sjukgymnaster som sagt, vid minsta lilla skada, att man typ ska vila och bara köra rehab. Det passar inte alls mitt sätt att leva, oftast finns det alltid någon träning som funkar, om man typ inte ligger i en gipsvagga kanske, hehe. Jag bytte till naprapat och dessutom till en naprapat som är duktig på idrottsskador, inte för att mina problem uppkommit på det viset, men för att de är mycket mer fokuserade på att dels hjälpa, men också ser till vad man kan fortsätta göra under rehabtiden. Jag bor också i Stockholm och har fantastiska erfarenheter av Access Rehav på Sveavägen, så kan verkligen rekommendera dem.

  • Jessica Johansson skriver:

   Det blev naprapat, ska dit i veckan som kommer 🙂 Börjar med naprapathögskolan och ser hur det känns!

 19. Catarina skriver:

  Vad gäller axlarna så tänker jag att du är på rätt spår om du börjat med onlineyoga. Nu vet jag inte hur regelbundet du gör det, men kanske ett pass i veckan skulle kunna vara just det? Yoga with Adriene på Youtube har många härliga sekvenser som ofta är en halvtimme långa. Vissa videos fokuserar speciellt på axlar.

  Och som flera andra sagt; naprapat. Hittar du en duktig så kan det vara värt att gå i förebyggande syfte (en gång i månaden), efter att man gjort rekommenderad behandling under en kortare period (brukar innebära 2-4 gånger inom loppet av ett par veckor beroende på problem). Det är ett väldigt bra sätt att ta hand om sig själv på! Hittar man en bra som man gillar så blir man nästan som vänner tillslut. Då kan man fråga alla dedär frågorna som man vill undvika hos läkaren :).

  • Jessica Johansson skriver:

   Jaa jag ska absolut försöka köra onlineyoga en gång i veckan 🙂 Har bokat tid hos naprapathögskolan och får se hur det känns. Om jag inte blir hjälpt kan jag ju alltid söka mig till en sjukgymnast senare. Stort tack för ditt tips!

 20. Anna skriver:

  Häng med en smal kompis några dagar och kolla vad och hur mycket hon äter, och hur mycket hon rör sig! Det vore kul att läsa om det i bloggen sen!

  Annars är grundtipset alltid: Ät bara när du är hungrig och sluta när du är mätt, även om det finns mat kvar på tallriken.

  Ät sånt som mättar: lax, ägg och räkor (skala själv, färdigskalade gör ingen glad). Tex: En ugnsbakad bit lax med salt och chiliflakes, till det spenat med citron och olivolja och lite salt. Ät ägg till frukost, äggröra är mums, plus gröt eller musli, så behöver du aldrig fundera på mellanmål på förmiddagen. Ät en tidig middag och sen inget mer på kvällen, då är du hungrig när det är frukostdags typ fjorton timmar senare och är inne i en bra spiral.

  Bästa tipset kommer här: självhypnos för viktnedgång. Då krävs ingen viljestyrka eller kaloriräkning, viktnedgången bara händer automatiskt. Det finns på CD eller på Youtube.

  • Jessica Johansson skriver:

   Rolig grej att hänga med en smal kompis, vet bara inte om någon av mina kompisar har tid att ha mig i hasorna, haha. 😉 Jag skrev upp ditt tips om lax med chiliflakes och har redan börjat utesluta kvällsmål nästan helt. Tänkte absolut prova omelett till frukost! Tack!

 21. Helena skriver:

  Vill gärna tipsa om två saker som hjälpt mig i motsvarande situation.
  1. Skaffa en våg som mäter fetthalt och inte bara total vikt (eller gör en
  mätning på ett gym eller liknande). Mät igen efter ett antal veckor/mån.
  Du tränar ju jättemycket och om anledningen till att du inte går ner vikt
  är att du bygger muskler (och fett faktiskt försvinner även om du inte vet det)
  så finns det ju ingen anledning att vara deppig, då är du ju fantastiskt på väg!
  Och en sådan våg kan hjälpa med den processen.

  2. Som andra ovan rekommenderar jag också att räkna kalorier tex en vecka.
  Det hjälpte mig så otroligt mycket och lärde mig att visa saker jag trodde var nyttiga
  innehöll väldigt mycket mer kalorier än vad jag vetat och de kunde vara anledningen till
  att jag dag efter dag åt fler kalorier än jag skulle, även om jag trodde jag var hälsosam.

  Ett konkret exempel kan vara olika röror. Jag vill inte saga negativa saker om dem men de har ofta nyttiga ingredienser men mycket kalorier som man kanske inte tanker på. Den röran du gav recept på senast, tillsammans med blomkålscouscous och halloumi, innehåller tex ca 835 kalorier för fyra personer. En normalviktig kvinna som inte går ner i vikt skall äta ca 2000 kalorier om dagen, om man skall ner i vikt, mycket mindre. Så om man t ex äter 2 portioner röra istället för en har man plösligt fått i sig kalorier som nästan motsvarar en hel måltid till eller kanske en fjärdedel av kaloriintaget, om man skall äta ca 1600 kalorier om dagen. Sådan insikter kan man lättare få om man räknar kalorier ett litet tag, annars famlar man ju i blindo.

  (som sagt, vill inte saga negative saker om röror för jag vet att du gillar dem, vill bara hjälpa! :))

  Lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   JA, alltså fettvåg är ju superbra! Jag vet att man brukar få gå och väga sig på en sådan på VC typ, har jag hört. Ska kanske börja med det någon gång då och då för att inte bli helt blind på vågen eftersom jag bygger muskler också. 🙂 Jag känner mig lite smalare runt magen så jag har nog byggt en del muskler senaste 3-4 veckorna, absolut. Jag brukar bara ta en klick röra när jag har röror men jag fattar absolut vad du menar, det är lätt att tänka att det är så nyttigt när den bara innehåller bra grejer 🙂 Stort tack för din smarta och vettiga kommentar!

 22. Susanne skriver:

  Tror att din mat och tänk är toppen, men prova en PT igen. Man kan bli lite ”lat” när man grupptränar, promenad på asfalt ger nog inte så mycket efter ett tag, pröva typ backiga skogspromenader över stock och sten. Hitta en träningskompis, sjukt impad av dig!

  Mvh Susanne

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag grupptränar ju inte bara utan går på gym och styrketränar med pulshöjande inslag 3 gånger i veckan. Men faktum är att jag lyssnade på ditt råd och gjorde slag i saken eller hur man säger. Så jag kommer köra small group PT med start på fredag, mer om detta i bloggen så småningom. Så tack för tipset!!

 23. P skriver:

  Såg att många skrivit det, att du ska testa att räkna kalorierna. Vill man gå ner i vikt måste man ha koll på hur mycket man äter. Eftersom du står still kanske du äter för mycket?

  Kolla in mammafit.nu där finns massor med bra info och recept. Olga Rönnbergs webb magasin. Å nej, det är inte bara för mammor. 😊

 24. P skriver:

  Såg att många skrivit det, att du ska testa att räkna kalorierna. Vill man gå ner i vikt måste man ha koll på hur mycket man äter. Eftersom du står still kanske du äter för mycket?

  Kolla in mammafit.fit där finns massor med bra info och recept. Olga Rönnbergs webb magasin. Å nej, det är inte bara för mammor. 😊

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag har koll på vad jag äter och vad saker innehåller, och kommer därför att avstå från att räkna kalorier. Men jag ska ABSOLUT kolla sajten du tipsar om, vilket bra tips!

 25. Karin skriver:

  Tack för en fin och ärlig blogg. Till skillnad från många andra här vill jag verkligen avråda från att räkna kalorier. Jag tror det riskerar trigga igång ett osunt beteende. Du har så många gånger varit tydlig mot att du inte attraheras av tanken på lchf, och jag vet också att förespråkarna kan verka vara ganska påträngande. Men just i det här fallet …

  Du pratar så ofta om att du kämpar, och så behöver inte en viktnedgång vara. Istället för att räkna kalorier och väga mat och sånt skräp, skulle jag verkligen råda dig att läsa på om lchf (jag tror du har missförstått en del) och lära känna din egen kropp och mättnadssignalerna. Det gör man inte genom att räkna kalorier. Mat ska vara glädje och inte ångest, och genom att äta mer fett och mindre kolhydrater kommer du att behålla matglädjen men ändå äta gott och framför allt bli mätt. Mer ost, mer smör och mindre bönor säger jag. Lycka till.

  • Kajsa skriver:

   Word! Mer fett i maten! Vill man inte äta smör, ringla generöst med olivolja över all sallad man äter.

  • Jessica Johansson skriver:

   Absolut, jag vill inte alls börja räkna kalorier så jag håller verkligen med om din synpunkt. Och jag kommer köra liberal lågkolhydratkost, alltså någon form av LCHF även om blotta ordet får mig att rysa, haha! Håller med om att mat ska vara glädje och inte ångest, men bönor tänker jag att man kan äta ändå. Tack för din kommentar!

 26. Madde skriver:

  När jag hamnar ur spår vilket händer emellanåt använder jag mig av appen myfitnesspal. Där skannar jag in och planerar dagens måltider. Den räknar ut kalorier och jag vet precis vilka utsvävningar jag kan göra. Funkar för mig och tar ingen direkt tid eller energi.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag har försökt använda sådana appar men upplever att de triggar negativa tankar och syn på mat, vilket jag försöker komma bort ifrån eftersom jag har en överätning-ätstörning i grunden. 🙂

 27. LinaA skriver:

  Hej!
  Jag tror du skall göra det enkelt för dig!
  Ät det du gör men minska portionerna. Du har en mindre kropp än tidigare alltså får du hjälpa till att anpassa storleken på måltiderna. Första dagarna kan du kanske känna att du inte är lika mätt som vanligt men du kommer inte heller att vara hungrig, så kämpa på. Tror också på att bara äta när man äter, dvs ej titta på serier eller läsa samtidigt. Det var mina tips, fundera och gör det som passar dig!
  Lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej! Jag klarar inte riktigt att minska portionerna men ska skära ner rejält på frön och sådant och sluta med potatis och banan bl. a. Det blir nog bra, stort tack för att du tog dig tid!

 28. Petra skriver:

  Oj, vad mycket bra tips du fått här! Jag har egentligen inget nytt att tillägga, bara säga att du gör det jättebra. Ang axlarna hade jag dunderproblem för några år sedan, jag träffade en suverän sjukgymnast som såg direkt vad som var problemet och gav mig ett träningsprogram. Jag blev helt bra efter typ en månad med dagliga övningar, men jag ser att andra läsare inte har fått bra hjälp av sjukgymnastik. Antar att det är personberoende som allt annat!

  Gällande maten, jag håller med dem som tipsat om att göra en kalorikoll en vecka eller två. Då får du en tydlig bild av vad det är som lätt kan justeras och kommer vidare med viktnedgången.

  Och mattips! Jag vill slå ett slag för hel kyckling i ugn, ger smidig mat för flera middagar. En god, matig sallad till med lättkokt broccoli och blomkål, en sås med curry till, mums! Resterna dagen efter kan läggas i en skål tomatsoppa, eller slängas ner i en gratäng med grönkål och äggstanning. Blir bra fyllning i en paj också!

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja helt otroligt mycket bra tips! 😀 Åh vad skönt att du blev bra med sjukgymnastiken! Så häftigt att det ens funkar att bli bättre när man har så ont.
   Jag har nu valt att inte göra en kalorikoll eftersom jag har ganska bra koll på hur mycket kalorier olika saker innehåller. Jag tror på mitt nya spår med liberal lågkolhydratkost. 🙂 Åh det lät jättegott med hel kyckling, ska kolla upp detta! 🙂 TACK!

 29. m skriver:

  Jag känner verkligen med dig! Du verkar sköta dig väldigt bra med både kost och träning, och jag tror att många hade fått resultat med samma metod. Så det är inte alltid rättvist, och du har verkligen en otrolig disciplin. Du har nämnt förut att du har någon hälsorelaterat problematik som gör det svårare att gå ner i vikt, plus att kroppen kan ha tagit styrk av tidigare jojobantande. Har du fått någon kostrådgivning utefter det?

  Mitt tips gällande stelhet i axlarna är yoga. Glöm det där med att det skulle vara flummerier och att sitta och andas och meditera, som jag har förstått att du inte gillar. Majoriteten av yogan i västvärlden är ju väldigt träningsinriktad, på gott och ont. Och yoga är magi för kropp och själ! Jag vill också, som andra i kommentarsfältet, tipsa om Yoga with Adriene på youtube. Hennes yoga är väldigt lättsam och tillåtande. Jag gör t.ex. ofta hennes program Yoga for lower back pain på morgonen. Superlight och bara 15 minuter, men perfekt för mig som ofta har obehag i ryggen pga. tajt höftböjare. Sedan är det ju bra att gå på lärarledd klass och få lite koll på grunderna också, för att inte lära in fel eller skada sig.

  Gällande kosten skulle jag föreslå Viktväktarna. Jag tror att du kanske har nämnt dem förut i negativa ordalag (?), så kanske har du redan provat det och varit missnöjd. Hur som helst har jag ganska nyligen börjat köra VV, och jag tycker att det funkar väldigt bra! Jag orkar inte vara superstrikt hela tiden, men de veckor som jag räknar poäng går jag ner. Fördelen med VV är att du kan fortsätta äta precis samma typ a mat som nu, men kanske få syn på var det drar iväg i mängderna och hindrar viktnedgång. Deras poängsystem är enklare än att räkna kalorier, tycker jag. Allt sker ju online i ett smidigt. Jag var själv skeptisk till VV förut, men bestämde mig för att prova ändå (bara online). Det jag fick syn på när jag började var att jag smååt alldeles för mycket. Där rasade poängen i väg. Jag insåg även att jag var alldeles för generös med fettet. Jag har fostrats till att undvika lightprodukter och att fett inte är farligt, vilket så klart är sant, men det blev för mycket av smör, olja, avokado, nötter etc. Jag äter fortfarande inte lightprodukter, men jag har insett att jag måste begränsa fettet i viss mån för att gå ner. Så vitt jag kan förstå lägger VV grunden för en sund, varierad kosthållning där det inte är så mycket fokus på förbud, utan mer balans i det man äter. Jag har också förstått att de har uppdaterat sitt program från den gamla tidens kostcirkel-tänk.

  Jag blir lite bestört när folk tycker att du ska skära bort ännu mer saker än du redan gör, som frukt och mejeriprodukter. Det är ett ganska extremt tänk, tycker jag. Vad blir det kvar, liksom?

  Som en extra bonus tänker jag att du kanske kan addera mer (eller ännu mer) livsmedel som sägs öka förbränningen och minska inflammationer, som citron, gurkmeja, kanel, chili, grönt te osv.

  Slutligen finns det ju nya intressanta rön om tarmflorans betydelse för vikt och hälsa. Jag kan t.ex. tipsa om boken Food Pharmacy som handlar om det. Den är både rolig och intressant att läsa!

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej! Ja jag tror också att jag har lite svårare att gå ner i vikt än andra pga min hypotyreos. Fast den medicineras ju (den är inte orsakad av livsstil utan jag fick den i tonåren pga en hjärntumör jag hade som spädbarn, blaablaablaa, long story haha). Dock vet jag att jag kan gå ner i vikt om jag hittar rätt balans med maten.Jag har inte fått någon särskild kostrådgivning utan tänker bara att det handlar om att ligga tillräckligt lågt i kalorier. Men jag försöker trösta mig med att min kropp åtminstone antagligen mår mycket bättre nu när jag tränar och äter så bra råvaror och sånt.Jag har ju provat lite onlineyoga och faktiskt tyckt om det, även om det går lite för långsamt. Men det kanske är just vad jag behöver, ska försöka köra en sådan i veckan åtminstone.

   Jag har provat viktväktarna tidigare (många gånger) men för mig blir det tyvärr bara ännu en quickfix-metod. I och med att den kräver så mycket ”pillande” så tröttnar jag efter ett tag. Plus att det inte är bra för mig att få äta ”allt”, det triggar lätt negativa ätbeteenden för mig. Men jag vet att många andra blir hjälpta av det och det är toppen! Nej jag känner inte heller att jag kan skära bort fler saker ur min kost förutom nu det jag skrev om idag. Tror att det här blir ett bra spår för mig. Ska absolut försöka tänka på att få in mer gurkmeja, kanel och citron. Kanel har jag visserligen ätit varje dag, men ändå. Tack för boktipset och tack för en underbar kommentar. Ha en fin helg!

  • m skriver:

   Hej hallå!

   Jag känner att jag ville förtydliga, för jag tror att du missförstod mitt VV-tips. Så här: Jag menade inte att du SKA äta av allt i rätt mängd, t.ex. saker som socker, bröd osv. som du triggas av, bara för att man kan det med VV. Jag menade att du personligen skulle kunna äta precis som du gör nu, MED de livsmedel du trivs med och UTAN de som inte funkar för dig, men att justera mängderna så att det ger viktnedgång. Jag äter t.ex. inget tillsatt socker, även om man får det för VV. Så, jag menade inte att lägga om kosten efter VV, utan snarare att det kan vara ett verktyg för att justera mängder där det behövs, vilket inte alltid är så lätt att göra genom att gå på känsla. Men jag förstår absolut nackdelen med att VV kan kännas för pilligt, även om det blivit mycket bättre med deras nuvarande onlinesystem. Jag pallar bara med det för att jag tillåter mig själv att inte fylla i vissa dagar, i stället för slaviskt varje dag.

   Med detta sagt så menar jag inte att insistera att det skulle vara den enda eller bästa metoden, utan du känner själv vad som funkar bäst för dig, och det är väl toppen att prova sig fram! Det är väl också det som ”vetenskapen” har kommit fram till på sistone. Det finns massor av olika inriktningar och folk som förespråkar dem, men det är olika vad som funkar för olika människor. Man kan inte säga att t.ex. LCHF kommer att funka för någon annan bara för att det funkar för en själv. Jag vet t.ex. att det inte funkar för mig, för jag vill inte dra ner så pass mycket på kolhydraterna, så det skulle aldrig hålla i längden, utan jag föredrar att fokusera på riktigt bra kolhydrater.

   Hur som helst, superstrongt att orka sålla bland alla tips och åsikter och att svara. Och lycka till!

 30. Annica skriver:

  Har du tagit dina mått på kroppen på länge? Eller tagit helkroppsbilder i spegeln? När man styrketränar är det inte alltid förändringar syns på vågen, utan på måtten och spegeln istället. Och de gäller också!

  Vad gäller kosten skulle jag ta bort mer fett. Dvs fröer, ost etc. Turkisk yoghurt istället för Creme fraiche.
  Lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej! Ja jag mätte sist för två veckor sen och då hade jag lite plus på armarna men minus på midjan, dock inget minus på vågen. Några bloggläsare trodde att det kunde vara att jag hade byggt muskler i armarna så jag är nog på rätt spår åtminstone med träningen. Men du vet, det där med vågen sitter så himla djupt, haha. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s