Mina 10 bästa lifehacks

Typ alla mina lifehacks har jag uppfunnit senaste året. Innan dess hade jag helt enkelt ingen ordning på det allra mesta! Nu däremot, lägger sig fler och fler pusselbitar på plats. Kanske hände något magiskt när jag passerade 30-strecket helt enkelt.

Jag tänker att nyckeln till att fler och fler saker i tillvaron flyter på stavas noggrann planering. Varje torsdag eller fredag sätter jag mig och planerar nästkommande vecka dag för dag. Det är ett måste nu, eftersom jag styr min tid själv, men det är också befriande. För den tiden då jag inte har saker på min lista så är jag helt enkelt ledig! På min lediga tid brukar jag välja att läsa, rita, prata, kolla på serier, lyssna på podcasts och sånt. Och då kan jag njuta av det hyfsat väl (om inte prestationsprinsessan inombords knackar på) eftersom jag har koll på övriga bitar i livet.

 • Lifehack #1: Matlag. Själv eller med en eller flera personer. Jag har skrivit en del om det i bloggen. Man bestämmer tre rätter i förväg, handlar ihop och lagar rätterna effektivt. Alla går därifrån med 12-15 matlådor var. Lifesaver!
 • Lifehack #2: Planera in promenader och träning i kalendern vecka för vecka, inklusive klockslag. T ex på tisdagen: ”Promenad kl. 7.30-8.30”. På torsdagen: ”Styrketräning kl. 9-10”. Då är man upptagen den tiden liksom och måste respektera den som om den vore ett möte, den är ju lika viktig åtminstone för mig!
 • Lifehack #3: Hör du om en bok eller film eller artist du vill kolla upp? Eller teveserie eller facebookgrupp? Ha olika sådana anteckningar i mobilen. Jag har t ex en som heter just ”Böcker att läsa”. Så fort jag ser eller hör om en bok jag blir nyfiken på hamnar den där. Samma med ”Maträtter jag vill prova” och ”Filmer/serier att se”. Vid det här laget är det långa och härliga listor som jag kan ta till om jag vill ha tips!
 • Lifehack #4: Ha alltid vissa ingredienser hemma. I mitt fall är det färska grönsaker, halloumi, olivolja, flingsalt, frön, yoghurt, mozzarella, krossade tomater, ägg, havregryn, mjölk och frysta bär. Då kan man alltid svänga ihop något om matlådorna är slut och fantasin tryter.
 • Lifehack #5: Helt ny! Googla på en ingrediens du har hemma på t ex coop eller ica, så hittar du ett recept som kanske innehåller ytterligare något du har hemma och kompletterar bara med de ingredienser du inte har. Så blir det inte att man köper nya ingredienser hela tiden.
 • Lifehack #6: Release radar och discover weekly-listorna på Spotify, skräddarsydda listor som gör det lättare att upptäcka (för en själv) ny musik.
 • Lifehack #7: Rensa konstant i stället för en eller två gånger per år. Läser du ut en bok som inte var jättebra? Skänk, sälj eller byt bort den ganska direkt. Det är otroligt befriande verkligen!
 • Lifehack #8: Att göra-lista dag för dag: I min anteckningsbok gör jag (samtidigt som jag planerar in i kalendern) en lista för varje dag. Den kan jag revidera efter hand, stryka över det som är klart och flytta till nästa dag det jag inte hann med idag.  Skriv upp även de små sakerna. Måste du till banken? Eller köpa nya strumpbyxor? Skriv upp det i din kalender, vilken dag och ungefärlig tid det ska genomföras.
 • Lifehack #9: Ta sticklingar på dina växter! Klipp av eller gräv upp ett litet skott, sätt det i vatten tills det får rötter, plantera i lite jord och vips har du en till växt alldeles gratis.
 • Lifehack #10: Vill du ha mer tid att vara kulturell? Typ gå på bio, läsa, vara kreativ eller gå på teater? Boka en teaterpjäs direkt när du blir sugen på att se den (vänta inte med att boka). Bestäm en tid varje dag som är avsatt för läsning eller annars kanske du till och med kan boka in det i kalendern? En vän till mig (Helena Dahlgren) går upp tidigare varje morgon för att hinna läsa innan barnen vaknar. Hon gjorde åtminstone det förut. Det är också ett härligt alternativ! Jag brukar kolla på serier eller saker på SVT Play på morgonen när jag äter frukost och sminkar mig i soffan.

De här kanske är självklara saker för andra men var det inte för mig så någon har säkert glädje av dem! Här hittade jag fler bra. Vilka är era bästa lifehacks?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mina 10 bästa lifehacks

 1. jessicafrej skriver:

  Nummer 7! Den ska jag verkligen ta till mig, så himla smart!

 2. Katarina skriver:

  Lister är så himla bästa tipset! Har också en massa listor för blogginlägg, att göra, handla osv. Synkar via evernote till datorn och klick klick. 🙂

 3. Anne skriver:

  Bra lista! Matmässigt var jag totalt ointresserad förut av matlagning men eftersom jag fått barn är det nödvändigt. Jag planerar ej in det eftersom det ändå är en rutin som måste göras varje dag funkar liksom ej med matlådor till barn iallafall inte enligt mig. Jag måste laga mat varje dag super tråkigt tycker jag ( förutom helger då mer tid finns). Däremot planerar jag in egen tid att bara reflektera, skriva, göra nåt för mig själv tex köpa byxor, fixa håret etc.

 4. Anna skriver:

  Väldigt mysiga och bra tips, tack! Jag surfar mest på mobilen och skärmdumpar som en galning, mest från Instagram. Har skapat album på min iPhone som heter typ klädinspo, livet (med bra citat och roliga bilder), film & böcker, mat + tillhörande mysiga emojis, som jag sorterar in skärmdumparna under och väljer en fin bild som framsida. Lättillgängligt och cosy när man ska ut på shoppingtur, beställer nytt smink, ska till frisören, behöver lite pepp och power eller planerar matsedeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s