De 9 bästa böckerna jag läste 2016

Okej, då var det dags att sammanfatta mitt bok-år 2016 litegrann. Jag läste 59 böcker under året, vilket säkert låter mycket för vissa men är en ganska normal mängd (i underkant) för min del. Vissa år har jag läst så många som 150 men lyckligtvis är det ingen tävling. Som alltid blev det många som jag påbörjade men inte läste ut – men så är det alltid för mig. Och det är befriande! Här är de bästa jag läste 2016, utan inbördes ordning. Mycket bra seriealbum för mig i fjol!

de-oroliga

Linn Ullmann – De oroliga

Pappan är Ingmar Bergman, mamman Liv Ullmann. Raspiga inspelningar av samtal med fadern i slutet av hans liv blandas med inblickar från en barndom där Flickan (romanens huvudkaraktär) alltid kände sig i vägen för en mamma eller en pappa som alltid ville arbeta. Och det blandas med en vuxen kvinna som själv har barn och familj och ser sin far bli allt äldre och skröpligare i sitt hus på Fårö. Det är så finstämt, så starkt.

Jag skrev om boken här.

Klara Wiksten – Hjärnan darrar

Alltså snälla, läs denna. Porträtt av personer som Klara Wiksten träffade under sina många år som sjukskriven och arbetslös, i olika samhällsåtgärder. Jag intervjuade henne helt nyligen, lovar att publicera den texten här så småningom. Det är en serieroman, men låt inte formatet skrämma dig. Så himla bra.

flickorna

Emma Cline – Flickorna

Hajpade Flickorna av Emma Cline handlar om en sekt med en stark ledarfigur. Han ser varenda flicka som väljer att dra runt på den skitiga och miserabla gården på landet. Han lovar dem guld och gröna skogar under den kaliforniska brännande solen. Det är 1969 och Evie längtar bort från sin tråkiga tillvaro. När hon träffar den skitiga och oanpassningsbara Suzanne ser hon en väg ut, en nödutgång. Språket är så elegant, handlingen så originell och jag börjar verkligen bry mig om karaktärerna i boken. Bara läs!

Här skrev jag lite mer om boken (häromdagen, hehe).

ester-eriksson

Ester Eriksson – Det finns ingenstans att fly

Illustrationerna är magiskt speciella och berättelsen oerhört stark och viktig. Den handlar om en ung kvinna som blir inlagd på psyket. Hennes mamma är död, hennes pojkvän totalt oförstående. Det finns ingenstans att fly, ej heller från den här berättelsen som jag har bläddrat i många gånger efter att jag läste ut den. Köp den, läs den, älska den och läs den en gång till. Läs min lilla intervju med Ester här och följ henne på instagram här.

Malin Axelsson – Anropa

Oj, vilken speciell bok. Om en självdestruktiv person som umgås med en apa som röker cigarr. En namnlös stad, nätter, barer. Poetisk och fascinerande. Nyskapande på många sätt, främst språkligt men också dramaturgiskt. Jag gillade den mycket!

Linna Johansson – Lollo

Om två destruktiva tonårstjejer i förorten Aspy (som har mycket gemensamt med verklighetens Aspudden). Febrig, ångestfull, men också så skör och stark berättelse på något sätt.


En numera gammal skärmdump från Bim Erikssons instagram.

Bim Eriksson – Det kändes lugnt när mina känslor dog

Bim, vilket geni alltså! Jag har verkligen läst flera bra serieböcker i år och det här är en av dem. Det går inte att beskriva det starka sköra som hon frammanar i sina bilder och texter. Kolla själva här, på hennes instagram!

uppgång-och-fall

Liv Strömquist – Uppgång & fall

Boken fokuserar på kapitalism och hur antirasismen och vänstern kan tendera åt att splittras för att man fokuserar på små, små frågor i stället för de stora och viktiga). Jag gillar att hon också har massa källhänvisningar och ofta kommer med mycket fakta, utan att det för den sakens skull känns för mastigt eller långtråkigt. Det bara bevisar hennes olika teser och förslag på ett sätt som skänker trovärdighet till satiren om ni fattar hur jag menar. Så, så, så bra!

Läs hela texten här.

mästaren-och-margarita

Mikhail Bulgakov – Mästaren och Margarita (omläsning)

Jag läste den som tonåring men hade förstås glömt det mesta och den som tror att det här är en typiskt svår klassiker borde verkligen ge den en chans. Den är så spännande och rolig och fantasifull och surrealistisk. Om den mystiska utlänningen i Moskva, den talande katten Behemot, den olyckliga mästaren och de rika damerna som plötsligt är nakna på Moskvas gator. I love it! Obs, läser i princip aldrig om böcker men den här kommer jag säkert läsa ännu fler gånger.

BUBBLARE:

Albertine Sarrazin – Astragal
Fanna Ndow Norrby – Svart kvinna
Elena Ferrante – Min fantastiska väninna
Sebastian Lönnlöv – Varje dag är en vårdskandal
Lidia Tjukovskaja – Det tomma hemmet
Nils Claesson – Blåbärsmaskinen
Sandra Beijer – Det handlar om dig
Karolina Ramqvist – Det är natten
Lina Wolff – De polyglotta älskarna

 

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till De 9 bästa böckerna jag läste 2016

  1. Camilla E skriver:

    Många av de där böckerna är jag så sugen på att läsa och Mästaren och Margarita tror jag får bli en av årets lästa hyllvärmare 🙂 Flickorna började jag på men hann inte läsa så långt innan jag åkte för att föda barn så jag får väl börja om snart. Lollo läste jag några kapitel av men klarade inte av att läsa för jag blev så trött på deras beteende och attityder.

  2. Jeanette skriver:

    Kul att läsa boklistor som detta. Från att ha varit ifrån bokläsning en längre tid så är nu mitt lilla mål att läsa en bok i månaden nu i år. Kommer nog satsa på fler, men det känns ändå realistiskt när jag vill återfå läslusten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s