Hur beter du dig i sociala medier?

sociala_medier Gammal teckning av mig.

Nej då, oroa dig inte. Det här är inte en till sådan där text där skribenten vill kritisera att vi är så aktiva i sociala medier. Tvärtom, jag är själv extremt aktiv i sociala medier och tycker att de tillför extremt mycket mervärde och positiva saker i tillvaron.

Däremot tycker jag att det är intressant att prata om hur vi använder sociala medier, vilka sociala koder som finns och hur olika vi använder dem från person till person. En del av mitt copyjobb handlar om sociala medier så jag har nog anledning att reflektera mer kring det här än gemene man.

Så här använder jag sociala medier på ett ungefär:

Instagram:

Jag har flera instagramkonton, varav två är aktiva just nu. På det ena (@jessicaritar) publicerar jag mina teckningar. Jag orkar inte vara strikt med tidsintervallerna, ibland blir det ingen på några dagar – andra gånger tre på en dag. Men jag låter det aldrig gå mer än två dagar utan uppdateringar. På mitt vanliga konto (@jessicaosv) är jag mer aktiv i mitt flöde. Scrollar det då och då under dagen. För mig är det lyx. Gillar mycket och kommenterar när andan faller på. Försöker publicera något varje dag, ibland blir det 3 bilder på en dag, ibland går det några dagar. Är lite ängslig och lägger sällan upp vardagsbilder, utan teckningar, inredning och litteratur.

Jag har även 5-6 instagramkonton som jag går in och tittar på varje dag för att inte missa något. Lite som en blogg. Instagrams nya algoritmer gör ju att man inte ser hela sitt flöde utan det baseras på vad man brukar gilla eller vad många har gillat. Trist, tycker jag.

jessica_johansson_ritar

Facebook:

Det bästa med Facebook är ju grupperna! Jag är med i mängder av grupper som har gett mig massor, utifrån mina olika intressen. I en växtgrupp har jag lärt mig massor om växter, i en annan grupp har jag hittat folk att ha matlag med och senast igår en person som lärde mig Photoshop och Indesign. I köp- och säljgrupper har jag både köpt och sålt och i bytesgruppen har jag ju bytt massor. Jag är nog mest aktiv just i grupperna.

När det gäller flödet går jag in på mina vänners profiler med jämna mellanrum och gillar ikapp, pga nämnda algoritmer. Den berömda filterbubblan är ju på gott och ont, det kan vara ganska skönt att scrolla flödet och bara: ”Gud vad vettiga alla är, så härligt”, fast man får ju inte glömma att det finns andra typer av filterbubblor också…

Så har jag ju min facebooksida där jag tidsinställer och publicerar en teckning om dagen.

Många yngre personer har helt slutat att uppdatera sina statusar – de gör det i undantagsfall. Själv fortsätter jag att vara aktiv och ofta uppdatera min fb-status om stort och smått. Detta för att det är lite av charmen med Facebook, och jag gillar även att följa andra som gör liknande. Det kan vara alltifrån en känsla man har, något man gör just nu, ett boktips, en inredningsbild eller en länk. Jag har förstått att det inte riktigt är socialt accepterat längre men jag ämnar fortsätta med det ändå. Dock skönt att folk har slutat tagga annat folk i bilder utan att fråga först…

Var mycket aktiv på twitter förr om åren men inte på flera år nu (förutom någon enstaka gång). Har inte snapchat.

Men berätta, hur beter ni er i sociala medier? Hur tänker ni om framtiden – vad kommer hända härnäst med våra beteenden i sociala medier? Får ni prestationsångest av att scrolla era flöden eller blir ni, precis som jag, mest inspirerade?

Annonser
Det här inlägget postades i Personliga reflektioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s