Tips för att ta hand om dina växter

skarmavbild-2016-12-18-kl-22-54-41

Jag skrev för ett tag sedan om att jag har blivit intresserad av växter i år. Tidigare har jag knappt haft några (och har jag det så har de dött ganska omgående). Vi bodde ju i en etta fullproppad med saker förut, vilket kanske är en av anledningarna. Plus att vår katt alltid skulle äta på växterna men det har gått över nu. Snittblommor får man ställa på något oåtkomligt ställe, men gröna växter funkar. Hursomhelst så är jag med i en helt fantastisk växtgrupp på fb där jag har snappat upp massa tips. Det här är verkligen på nybörjarnivå, men kanske har jag någon läsare som också precis fått upp ögonen för krukväxterJag har börjat googla skötselråd för respektive växt jag har hemma. Vissa vill ju ha vatten ofta, andra sällan. Vissa trivs i söderläge medan andra hellre står en bit in i rummet. Efter ett tag lär man sig och behöver inte tänka så mycket på det.

  • Trots det jag nyss skrev försöker jag vattna 1-2 gånger i veckan och det verkar räcka för de flesta växter (förutom den på bilden ovan som har dött, den slängde jag igår).

  • Apropå googla – jag googlar alltid om växten är giftig för katter. Man vill ju inte att något sådant ska hända.
  • De flesta av mina växter har jag nu planterade i en innerkruka i plast. Ibland blir det verkligen inte snyggt (se kaktusen på bilden ovan), får se till att skaffa en större kruka till den. Men oftast syns det inte.
  • Jag har förstått att man gärna ska låta vattnet rinna av från sina krukväxter, typ duscha i diskhon och sedan låta dem stå så att det inte blir ett överflöd av vatten för växten, men det har jag inte orkat börja med ännu.
  • Jag älskar den här länken – fråga mormor, heter den – där finns massa bra tips om krukväxter.

  • Sticklingar, det är inte så svårt som man kan tro. Man klipper av eller gräver upp en liten bäbis från t ex palettblad eller elefantöra och sätter i vatten eller jord (det verkar variera lite) och sedan blir det ibland en ny växt, ibland inte. Plus att det är kul att byta sticklingar med sina vänner eller ge bort en liten elefantöra-planta i en pytteliten kruka i gå-bort-present!
  • Börjar krukan se för liten ut? Plantera om! Jag har inte superkoll på vad som gäller på vintern men som jag har förstått det kan man plantera om de flesta även då.

Vilka tips har jag glömt? 

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s