Ett antal tankar om norska succéserien Skam

skam

Jag är halvvägs in i andra säsongen av den norska succéserien Skam och har så klart hur många tankar som helst. För det första är jag helt tagen över hur bra den är. Så nyskapande, så välgjord och med mångbottnade karaktärer. Även om jag är 31 och inte alls 16 längre, så känner jag igen så mycket. Jag ser liksom inte serien för att se vad ”kidsen gör nowadays” utan för att jag bryr mig om karaktärerna, blir nyfiken på vad som ska hända och njuter av hur NYTT allt känns.

Anna Axfors skrev i SvD en intressant text om serien, där hon berömmer sättet som skaparna integrerar sms och facebookchattar i dramaturgin. Eftersom det är ett så naturligt sätt att kommunicera skulle det egentligen bli onaturligt om en serie om ungdomar i Norge ignorerade det faktumet. De har valt att göra det till en del som återkommer i alla avsnitt, samtidigt som de sitter och pratar med sina kompisar så skriver de med någon på Facebook eller snap. Precis som vi alla gör i verkliga livet.

Axfors påpekar också i sin text att det mest är de konventionellt vackra personernas känsloliv vi får följa. Det hade varit kul att få följa Chris känsloliv till exempel (den lite rundare karaktären). Jag stör mig också på att hon ofta sitter och äter och ofta ska vara lite klumpig och rolig. Men det är ändå underbart att hon är med, så den här kritiken är egentligen bara en detalj. Och förutom ätandet (tror inte att det har varit lika mycket så i säsong 2) får hon ju också vara med hela tiden på samma villkor som de andra i gänget. Så det blir liksom inte så att hon är med enbart i egenskap av tjock eller dråplig eller så. Vilket väl får sägas vara en revolution i den här typen av dramaserier. Representation är verkligen superviktigt och betyder mer än man kanske tror. Samma sak gäller Sana, den muslimska karaktären med hijab. Det är så befriande att hon är med i gänget, även om  främst en av tjejerna ofta påpekar hennes religion och ställer frågor till henne om varför hon har hijab osv.

Det jag kanske älskar mest är att det inte känns som att några 40-åriga män har suttit och ba: ”Nu ska vi göra en serie för KIDSEN, hörni, fett coolt!” om ni fattar vad jag menar. I stället känns det verkligen som att man tar sina karaktärer på allvar och verkligen har örat mot marken för hur ungdomar i Norge pratar just nu och låter dem vara komplexa och mångbottnade.

Jag är verkligen helt hooked kan man säga (för att inspireras av serien – ordet hooka förekommer väldigt ofta, i bemärkelsen hångla). Om du fortfarande inte har sett den så snälla gör det. Säsong ett och två finns på SVT Play med svensk text och jag vet att det finns en tredje säsong i Norge och ska komma även en fjärde säsong.

En annan rolig grej är att man kan följa alla karaktärerna på instagram, och att skaparna till serien skriver avsnitten väldigt tätt inpå och tar hänsyn till tittarnas reaktioner i sociala medier – alltså när de skriver nästa avsnitt. Inte helt och hållet så klart, men de inspireras av det. Det känns verkligen ur många aspekter som att det här är framtiden. Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby pratar om (bland annat) Skam i senaste avsnittet av Raseriet-podden och i ett av de senaste avsnitten av En varg söker sin pod pratar Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist också om serien, för den som liksom vill fördjupa sig.

skam

Jag kunde så klart inte låta bli att göra testet som alla har gjort, ”Vem är du i Skam?” Jag trodde typ att jag skulle bli Noora ändå, men blev Jonas! Dock att jag nog skriker och gråter om någon sårar mig, haha. Är ju väldigt hyperkänslig. Här finns testet om någon mer vill prova.

Någon mer som sett och blivit helt kär i serien?

PS: Decemberdagbok för både idag och i morgon kommer i morgon kväll pga uppdateringar på sajten!

Annonser
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s