Böcker jag har läst sen sist

Jag har inte läst så mycket sen sist, men det var ju heller inte så längesen jag skrev om böcker sist. Men ni vet hur jag är, världens bokoholist typ. Anyhow, ett par tunnisar har jag hunnit klämma!

Greta Knutson – Månstycken. En av dem var Greta Knutsons ”Månstycken”. Typ lite poetiska korta stycken/berättelser, ganska intensiva på bara någon sida. Ibland kan jag ha så himla svårt för sådana här texter eftersom de ofta blir abstrakta och svåra att relatera till/koncentrera sig på. Men de här är liksom täta men samtidigt konkreta. Pyttetunn bok på kanske 30 sidor?

karolina_ramqvist_det_är_natten

Karolina Ramqvist – Det är natten. Nästa tunnis (bara i sidantal, inte innehållsligt) blev Karolina Ramqvists nya bok Det är natten. Ramqvist har länge varit en av mina favoritförfattare. Jag älskade Flickvännen, jag älskade Alltings början, Jamaica-boken More fire and it goes on. Hon är en otrolig berättare. I den här boken skriver hon om sina egna upplevelser av att vara författare. Av själva skrivprocessen, men också förväntningarna runtomkring. Att uppträda, att förbereda anföranden och svara på frågor från läsare och journalister.

Det är liksom en bok om att skriva, och sådana älskar jag. Texten är otroligt välskriven, sådär exakt som hon kan vara utan att bli tråkig. Sedan fascinerades jag lite av att hon bara skriver några rader om dagen ibland, eftersom hon ändå är författare på heltid. Men kanske är det just därför hennes romaner ger känslan av att varje ord är noga utvalt och vägt på guldvåg (på ett positivt sätt), för att de har fått växa fram i en naturlig takt. Det var extra intressant att läsa boken nu eftersom jag själv har kommit igång (åtminstone någorlunda) med min skönlitterära skrivande.

sandra_beijer_allt_som_blir_kvar

Sandra Beijer – Allt som blir kvar. Jag läste ju Sandra Beijers debutroman tidigare i höstas (och läser så klart hennes blogg prick varje dag) och blev alldeles tagen av den. Det bubbligt magiska språket, de stockholmska stämningarna, de starka känslorna. Jag återfinner dessa bekanta inslag även i den här andra romanen (som inte är en fortsättning på den första, kanske jag ska påpeka). Alltså de starka känslorna, de härliga Stockholmsskildringarna och det sprudlande språket som flyter fram som en fors. Det här är en mörkare berättelse, om att bli lämnad och må så otroligt dåligt. Huvudpersonens vän försöker trösta henne genom att uppmana henne att göra vad hon vill i 30 dagar, och sedan må bra igen. Men hur funkar det egentligen? Också den här slukade jag, slurp, vips så var den slut!

moa_martinson

Moa Martinson – Kungens rosor. Faktum är ju dock att de flesta böcker jag börjar läsa, slutar jag sedan läsa. För att jag inte fastnar i dem, för att jag inte uppskattar dem eller av andra skäl. Så ofta börjar jag läsa en bok, slutar (och gör mig av med den), börjar läsa en till, samma procedur. Jag älskar Moa Martinson och skrev till och med min kandidatuppsats i litteraturvetenskap om hennes Kvinnor och äppelträd och Sallys söner. Men den här gången fastnar jag inte, hur mycket jag en försökte. Efter att i en och en halv vecka ha försökt komma in i boken utan att lyckas gav jag upp och ska göra mig av med den (livet är för kort för dåliga böcker, även om de är skrivna av underbara författare).

Tove Torbiörnsson & Julia Horskovits – Befinner mig i sovrummet. Hmm, jag insåg nu att jag mest har läst väldigt smal litteratur sen sist, så även den här. Det är korta dikter och ganska avskalade illustrationer. Typ lite blyertsaktiga. Jag älskar sådana här supersmala böcker och kan sällan motstå dem när jag hittar dem på antikvariat, marknader eller bokhandlar. Har massor av olika slag och det är verkligen inspirerande, även om just den här nog inte gjorde några djupare intryck.

Vad har ni läst sen sist? Please, do tell!

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Böcker jag har läst sen sist

  1. ann skriver:

    Kom och skratta åt lilleputt av Thorsten Flink och Nordiska Gudar av Johan Egerkrans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s