7 strategier för att skriva en roman

Många drömmer om att skriva roman. Få gör det. Jag har skrivit 1 st jättedålig roman för många år sen, 1 st bra som blev utgiven på förlag för tre år sedan, 1 halvdan som jag har valt att lägga bakom mig och nu håller jag på med två stycken olika. Här kommer fem olika strategier för att skriva roman, som kanske kan inspirera någon. Välj en eller kombinera flera. Jag varierar och blandar lite och det finns så klart 1000 andra sätt att tänka. Det viktiga är att våga börja skriva. Bara göra det! Det går.

#1. Gräv där du står

Att skriva om något du har varit med om – tja, varför inte? Men det blir ingen roman om du inte vågar ta ut svängarna och göra litteratur av det. Based on a true story och roman är inte samma sak, som bekant. Personligen älskar jag att skriva fiktivt men kanske plocka in känslostämningar eller detaljer från mitt eget liv, liksom strössla med dem här och var.

#2. Gräv inte där du står

Ja, eller så gör du tvärtom.
Jag vurmar verkligen för fiktionen. Fiktiva karaktärer, fiktiva erfarenheter. Om jag baserar någonting löst på något jag eller någon i min närhet har varit med om så är jag noga med att ha redigt med foundation på det så att det ändå är just skönlitteratur. Det här med att man inte ska kunna skriva romaner om sådant man inte har varit med om, det är trams. Med fantasins kraft spränger vi gränserna för det möjliga i den fiktiva världen och fantasin gör oss mer empatiska, tänker jag. Vi förstår att botten i mig är botten i andra. Så våga hitta på en helt fiktiv karaktär. Hell, gör det nu! Vem är hon? Var bor hon? Vad drömmer hon om? Vad har hon på sitt köksbord just nu? Varför tittar hon ut genom fönstret så konstigt? Varför ligger hennes mobil bortglömd inne i sovrummet? Ja, ni ser, redan här har vi något.

#3. Gör din research

Sa jag skriva läsaren på näsan? Jo, det är faktiskt värt att läsa på lite om skönlitterärt skrivande för att slippa de allra värsta fallgroparna. Googla t ex ”vad ska man tänka på när man skriver en roman”, då kommer massa matnyttiga tips redan på sida 1. MEN, när du väl har läst igenom lite snabbt så kan du släppa det i själva skrivprocessen. Det viktigaste är att du skriver, du kommer ändå redigera texten hundra gånger om sedan. Det är ju lätt att bli för bunden om man har för mycket att tänka på men jag brukar försöka undvika de värsta fallgroparna instinktivt.

#4. Läs böcker om och av andra som skriver

”Att skriva” av Marguerite Duras, ”Det är natten” av Karolina Ramqvist, ”Om konsten att läsa och skriva” av Olof Lagercrantz. Bodil Malmsten har också skrivit en härlig bok om att skriva. Många klokisar har skrivit böcker om att skriva. De brukar vara väldigt inspirerande!

#5. Sa jag läsa? Du måste läsa – massor!

Att tro att man kan skriva en roman utan att läsa mycket skönlitterärt, det är – ja, oftast stämmer det helt enkelt inte. Genom att vara en läsande och skrivande person utvecklar du den där finkalibrerade fingertoppskänslan för språk och stämningar. Det går säkert att lära sig att skriva ändå, men jag vill hävda att den bästa skolan för aspirerande författare är böcker av andra författare. Härma i början, om du inte befinner dig i början så bara läs och skriv så mycket du orkar och hinner. Jag hade inte skrivit en rad skönlitterärt sen februari (!!!), något slags personligt negativt rekord för mig på skrivfronten. Jag har dock inte slutat läsa. Nu har jag skrivit ett gäng sidor i november och börjar liksom redan komma in i känslan igen, förmågan att skriva längre stycken och glömma omvärlden. Om än bara i tio minuter.

#6. Romaner skrivs inte på inspiration

Boka in tider i kalendern för några veckor framåt då du ska skriva eller bestäm ett antal tecken/sidor du ska skriva per dag. Eller en halvtimme i veckan? Det går att skriva kortare stycken på inspiration men det blir svårt med en hel roman, att liksom orka hela vägen.

#7. Du skriver inte för att bli älskad, skrev Märta Tikkanen i ett mejl till mig en gång

Jo, det är sant, hon gjorde faktiskt det. När jag intervjuade henne via mejl för en tidning som hette Nya Upplagan. Här finns intervjun. Sedan fortsatte vi mejla lite och då skrev hon så: ”Du skriver inte för att bli älskad”. Med andra ord, det måste få kännas lite obehagligt i magen, då är det oftast bra text.

#8. Skriv med andra

Bästa grejen som jag gjorde när jag pluggade litteraturvetenskap: Att sitta i mitt eller min vän Karins kök (hon bodde vid St Eriksplan då och jag på Kungsholmen) och lyssna på musik och skriva på varsin laptop. Så skrev jag min debutroman. Hon bor i Sandviken nu och jag saknar henne ca JÄMT men ändå. Att skriva regelbundet med en vän, det är fint som snus och ovärdeligt för inspiration och disciplin!

Allmänna tips:

Prova att skriva intensivt och utan att tänka till musik som du älskar (eller musik som du hatar).
Här tipsade jag en gång om lite fiffiga skrivövningar, prova dem!
Här skrev jag om hur det gick till när min roman blev utgiven på förlag.
Välj om du vill jobba med synopsis, alltså planera romanens skelett i förväg, eller om du vill jobba utan synopsis. Själv gör jag det sistnämnda.
Läs på om begrepp som ”show don’t tell”, ”skriva läsaren på näsan”, ”gestalta” osv (googla!), så bra kunskaper att ha!

Hoppas att någon hittar något bra i det här inlägget.

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s