Läs kloka Hannas ord om att vara tjock

Både bilden och texten är skrivna samt fotade av Hanna Roth, en bekant till mig som är hur smart och bra som helst. Med tillåtelse från henne publicerar jag hennes instagram/fb-uppdatering + bilden ovan. Följ henne gärna på instagram här! Jag ville dela hennes text pga sååå viktigt. Varsågoda:

”okej låt oss prata om det här med fatshaming och nedvärderande kommentarer mot tjocka kvinnor.
jag har varit valkig och kurvig hela mitt liv, och senaste åren har jag trivts ovanligt bra med det. vilket verkar provocera otrooooligt många (för att vara tjock är ju bara negativt och det ska en ju skämmas för) OBS ironi.
för ett par år sedan valde jag att börja träna mer och äta på ett annat sätt, med huvudfokus att må bättre, förbättra min astma, hjälpa skadade knän osv (inte för att andra tyckte jag skulle vara smal, eller att jag tyckte det var jobbigt att vara tjock pga samhället, eller jo lite förstås men det var inte själva grejen med min viktnedgång)
när jag hade gått ner typ 15 kg och på så sätt såg betydligt mindre ut – så kom underbara hejarop och fina kommentarer som ”FAN vad grym du är”, ”heja dig som gör det du vill” och ”underbart att du mår bättre nu”. såna kommentarer är helt fantastiska.

MEN sjukt nog kunde jag nästan oftare höra vidriga saker som ”vad skönt för dig att slippa vara tjock nu”, och den värsta ”vad smal och FIN du blivit!!!”. ba what? har jag inte varit fin innan? och vadå smal och fin? jag var ju tjock och fin innan? och vem har sagt att jag gjorde det för att ”bli fin”? s u c k.
nu två år senare är jag tillbaka på vikten jag hade innan jag började träna och äta bättre, knäet knakar, jag sover sämre och orkar betydligt mindre. så jag tänkte att jag skulle göra om samma grej med träningen och det – just för att jag själv faktiskt mådde bättre.
men på ett sätt skulle jag typ vilja vara kvar i den kropp jag har nu, för jag älskar min kropp. och jag bryr mig inte om de som blir provocerade av att jag gör det (sinnessjukt att folk ens kan bli det pga lite fett)

iallafall – jag skriver detta för att jag vill att du som läser det här nu tänker till en extra gång på hur din syn på olika slags kroppar ser ut. och om du är en sån som kommenterar andras kroppar, varför säger du det du säger?

låt oss alla sluta fatshamea (eller bodyshamea för den delen också) och istället hylla & peppa varandra istället  alla är fasen lika vackra! (och fasen vad surt att jag inte insåg tidigare att det här med magtröja är SÅ NICE)”

Bra text va? 

Annonser
Det här inlägget postades i Fatshaming. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Läs kloka Hannas ord om att vara tjock

 1. Katarina skriver:

  Fatshaming beror på att vi är i ett samhälle där fetma ses med mycket kritiska ögon – och att det är socialt accepterat att kritisera fetma. På samma sätt var det för 60 år sedan accepterat att se med kritiska ögon på andra hudfärger och det var inte många som förstod varför det skulle vara fel att vilja skilja folk åt pga hudfärg. Samhället präglar alltså vårt tyckande (de flesta är dock inte medvetna om detta (sk normblinda) eller så vill de aktivt behålla dessa samhällsnormer (sk konservativa)). Även i de fall där tyckandet i tyckarens ögon är positivt (smal och fin) faller det ju inte väl ut, men det är svårt att komma åt detta eftersom kritik av en ”komplimang” kan få tyckaren att känna sig kränkt. Om du är normblind fattar du inte kritiken utan känner dig bara påhoppad. Denna grupp är svårhanterlig, eftersom den kräver att du närmar dig problemet med att förklara hela bakgrunden m bilden av den feta som karaktärssvag osv.

  När vi verkligen verkligen sätter hälsan först och hejar på för att en person börjar må bättre, ha mindre ont, känna sig starkare, bli mer rörlig så kommer detta att vara en icke-fråga. Men utseendet är en så stor faktor i världen (ja, hela världen; även Kleopatra höll på med smink o dyl.) att skapa normer är det som många företag lever av och säljer produkter på. Ren och skär exploatering av mänsklig psykologi. Och vi går på det varje gång. Sedan är det väl så att vi alla har preferenser, både gällande oss själva och på potentiella partners. Är detta något vi ska sticka under stol med? Ja, troligtvis bör vi faktiskt hålla detta för oss själva. Det blir ju ändå ganska tydligt att en viss killes flickvänner alltid har det gemensamt att de har minst F-kupa. Eller en tjejs pojkvänner är alltid minst 190 cm långa. Eller så är en killes pojkvänner alltid extremt muskulösa. Detta fattar vi liksom, även om vi som väluppfostrade människor väljer att hålla käften om det. Det bör aldrig bli ok att håna en person för att den inte är lång nog för att falla in i vår alldeles egna attraktivitetsnorm. Vi ska alltså hålla käften och inte yppa det eftersom den förhärskande majoriteten av befolkning fullkomligt skiter i våra preferenser och dessutom är det så att vi själva faller utanför deras preferensgrupp.

  Problemet är också att ätandet av fel/för mycket mat och utebliven motion – och i nästa steg vikten – kan ställa till problem för personen. Om någon på 130 kg skulle beklaga sig över ont i knäna skulle det vara svårt att låtsas förvånad över det. I det fallet har det nu blivit tabu att prata om hälsa eftersom det också faller in under fettskammande. Jag vet inte vilken slags råd/feedback som anses acceptabelt kring mat/motion…även det faktum att läkare tar upp hälsoaspekter knutna till mat/motion har beskrivits som fettskammande men en läkare ger nog blanka sjutton i om du är ful/snygg och lägger inte sådana värderingar i sin patient utan går på de medicinska konsekvenser som leverne har och ger därför råd om hur levernet bör ändras för att patienten i långa loppet skall må bra, dvs förebyggande vård. Det gäller ju inte bara mat/motion utan alkohol, rökning, droger, sömn, stress, oro mm.

  Nu har jag hoppat lite hit och dit…men normer är inte alltid synliga, den som ger komplimanger fattar inte alltid att det inte uppfattas som en komplimang (men det kan ju göra det, om mottagaren också är normblind), man ska aldrig kommentera andras kroppar (hålla käften är ofta bra) utan det som personen verkar vilja kunna åstadkomma med sin kropp (även om en del nu kommer att säga att man inte får ge komplimanger till barn som presterar utan bara för det de är…men du fattar…att heja på något som en person berättar att den vill åstadkomma) osv. jaja, långt blev det.. 🙂

 2. Katarina skriver:

  Förresten, den där magtröjan var ursnygg – är den ljust grårosa eller beige? Jag kan dock tyvärr inte ha magtröjor. Jag blir direkt iskall på magen, inte ens på gym kan jag ha en topp som inte når ner till byxan för trots att jag svettas rejält blir huden kall. Troligtvis har jag världens sämsta mikrocirkulation i kroppen…

  • Jessica Johansson skriver:

   Det är Hannas så jag har ingen aning men har bett henne svara, hon skulle göra det i kväll efter jobbet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s