Läst sen sist: Bulgakov, Slow fashion, Astrid Lindgren osv

välkommen till amerika

Läsningen har gått lite halvsegt på sistone (fast nu har jag precis kommit igång igen!) men några böcker har jag läst sen sist! Förresten, den som gillar att läsa vad jag skriver om böcker får gärna kolla min litteraturkategori, den finns här.

Linda Boström Knausgård – Välkommen till Amerika

Den oklara bilden: Min katt rusar fram varje gång det vankas fotografering, men ni ser ju på ett ungefär, hihi. Tyckte det var lite gulligt!

Hursomhelst, Linda Boström Knausgårds kortroman Välkommen till Amerika har ju blivit Augustnominerad och allt. Personligen blev jag så förtjust i hennes novellsamling Grand mal, som jag en gång i tiden skrev så här om. Efter det läste jag Helioskatastrofen och nu alltså Välkommen till Amerika. Den deprimerade pappan med alkoholproblem har dött ifrån den stora våningen. Flickan i berättelsen har slutat prata. Hon följer med sin skådespelarmamma och ser henne där på scenen. Ingenting kan få henne att prata. Kanske är det hennes sätt att, som barn, ändå ta makten över sin egen situation. Eller försöka. För mig blir det liksom extra starkt när just ett barn väljer att inte prata, väljer den behärskningen och kontrollen. Som ju nästan måste vara motsatsen till vad ett barn vanligtvis är. Linda Boström Knausgårds sätt att berätta är kortfattat, det mesta händer mellan raderna. Det är liksom där hela berättelsen äger rum. Och hon skriver fantastiskt, mättat, intensivt men ändå lågmält. Det gör hon verkligen.

håll käften jag stickar

Julia Skott – Håll käften, jag räknar (med illustrationer av bland annat Charlotta Björck)

Julia Skotts sätt att skriva är alltid pratigt, sympatiskt och tillgängligt. Jag har länge läst hennes blogg lite då och då och gillade ju verkligen Kroppspanik. Hon var dessutom med i min podcast för något år sen och även IRL är hon lika härligt pratig, tydlig, personlig och härlig. Nu har hon skrivit en bok om att sticka. Själv har jag alltid drömt om att kunna sticka men syslöjdlärarna orkade aldrig lära mig eftersom jag är vänsterhänt. Knasigt jag vet, och säkert inte okej nuförtiden, men så var det i alla fall. Trots att jag alltså aldrig har stickat så mycket som en pinal så tycker jag om den här boken. Jag älskar kontrasten mellan temat (stickning) och de fantastiska illustrationerna av bl a min favorit Charlotta Björck (a.k.a beyoncebjorck på instagram) och Lisa Ewald (a.k.a leezaewald på instagram). Det är härligt att läsa om någons totala nördintresse även om jag själv inte är insatt i det. Och den som gillar att sticka får säkerligen ut ännu mer av den här boken.

slowfashion

Jennie Johansson & Johanna Nilsson – Slow fashion, din guide till smart och hållbart mode

Här har vi en till lättillgänglig och sympatisk bok för den som vill lära sig lite smarta tips och trix kring hur man kan börja bli mer slow fashion, jag skrev om det här en gång. Personligen kan jag inte sy och har ärligt talat ingen lust att lära mig det just nu, eller det finns ju liksom bara en begränsad mängd tid och därför måste man nog välja lite vad man vill/kan/orkar/prioriterar att lära sig och inte. Å andra sidan konsumerar jag inte så överdrivet mycket heller. MEN, bokens budskap är otroligt viktigt och jag tänker att det är viktigt att bli medveten om dessa frågor för bara det i sig gör ju att man tänker efter en extra gång. Det mest intressanta för mig blir nog att läsa kapitlen i början om modeindustrin, bomullsodlingar osv. Och att ta del av författarnas insatta och smarta tips, för att sedan kunna plocka ut de pärlorna jag känner passar just mig. Viktig bok som jag hoppas ligger i mångas julpaket under granen.

mästarenochmargarita

Michail Bulgakov – Mästaren och Margarita

Som jag tidigare har nämnt så har jag och Jens faktiskt haft högläsning med den här boken. Det kan låta pretto men är ganska mysigt! Jag läste den som tonåring men hade förstås glömt det mesta och den som tror att det här är en typiskt svår klassiker borde verkligen ge den en chans. Den är så spännande och rolig och fantasifull och surrealistisk. Om den mystiska utlänningen i Moskva, den talande katten Behemot, den olyckliga mästaren och de rika damerna som plötsligt är nakna på Moskvas gator. I love it! Har även sett den som pjäs en gång men boken är bättre, som oftast.

Astrid Lindgren – Samuel August från Svedestorp och Hanna i Hult

Alltså Astrid Lindgrens föräldrars kärlekshistoria, vilken fin grej! Jag blev alldeles rörd av att läsa om hur de träffades i sin ungdom och Samuel August blev kär i henne direkt, sedan levde de kära tillsammans till sin död. Astrid Lindgrens sätt att berätta är förstås också makalöst som alltid. Utöver den berättelsen innehåller boken essäer och typ krönikor som Astrid skrev om olika ämnen. En riktigt fin pärla, jag njöt av varje ord och förundrades över hennes berättarförmåga. Vilket ämne hon än skrev om, gjorde hon det till guld.

Vad har ni läst på sistone?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s