Den nya trenden: Att tänka negativt

jessica_johansson_ritar

I alla år har man ju fått lära sig att det är bra att tänka positivt. Att liksom klämkäckt rycka på axlarna åt det mesta som tillvaron erbjuder och tänka att det kommer nog bli så bra det här. Nu har en ny grej kommit, att man ska tänka negativt i stället för att bli bättre rustad för livets motgångar. Jag läste att det i höst ska hållas en kurs på Studieförbundet Sensus i Göteborg, där man får lära sig just hur man kan börja tänka mer negativt.

Min första tanke var att det här är just en trend, ett försök att skapa uppmärksamhet. Folk anordnar gnällkaféer och kurserna i att tänka negativt blir snabbt fulltecknade enligt den här intressanta DN-artikeln (som tyvärr är låst men den som är supernyfiken kan gå till närmaste bibliotek och bläddra i DN från den dagen).

Min nästa tanke var nyansernas tanke, jag har så svårt för det här samhällsklimatet där allt ska vara antingen eller. Kan inte ni också känna att det blir väldigt polariserat och – tomt? Jag tror att de flesta människor, om de sätter sig ner och funderar, kan se nyanser i de flesta frågor. Så här kommer fröken nyans och tänker så här:

Blir det inte väldigt knäppt att försöka lära sig att bara tänka positivt eller bara tänka negativt, liksom? Ibland är det väl bra med det ena och ibland med det andra. Det är klart att det blir sjukt om arbetsklimat uppstår på arbetsplatser där man inte får vara kritisk mot något utan att anses som extremt gnällig. Det är klart att om det positiva tänkande-klimatet i samhället gör att folk blir utbrända och ensamma så är det ju något som inte fungerar som det ska. Samtidigt: en person som bara tänker negativt kan ju  missa massa spännande saker, tänka att allt ändå går åt helvete liksom?

Jag brukar personligen (och tro mig, I’m not a rolemodel here) försöka se positivt på nya utmaningar och idéer, annars är jag nog ganska negativ i mina tankar. Jag tvivlar mycket på vad jag klarar av, oroar mig mycket för döden och för att människor jag älskar ska dö ifrån mig. Oroar mig galet mycket för dödliga sjukdomar. Men den tendensen har jag på senare år börjat se som en styrka också (inte på ett hurtigt sätt). Det får mig, förutom att det är skitjobbigt emellanåt, att ta tillvara på mina relationer på ett annat sätt, och att vara tacksam för det jag har.

Såå ska vi chilla lite och nyansera oss. Negativt är bra ibland, positivt är bra ibland.

Vad tänker du?

Annonser
Det här inlägget postades i Personliga reflektioner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den nya trenden: Att tänka negativt

 1. Liselotte skriver:

  Den ”trenden” är jag född med – och skrev – förhoppningsvis nyanserat eftersom jag går in på detaljer där det kan hjälpa – om redan för 2 år sedan 🙂
  http://livskick.nu/tank-negativt-for-ett-positivt-liv/

 2. cecilia skriver:

  Ja vad lustigt det kan bli – jag är som du och känner nog att jag inte behöver lära mig att tänka negativt direkt 🙂 Men skämt å sido – det innebär kanske att tänka på ett sätt som s.a.s minskar fallet om det inte blir så positivt utfall som man i tankevärlden hade inbillat sig, i vissa situationer. Typ att ”våga” tänka om en sån enkel sak som gå till tandis (som jag hatar) att istället för att ”det går säkert bra, inga hål som vanligt” ska man öva att våga att tänka att ”det kan vara så att det är något fel och i så fall kommer jag att få gå tillbaka igen och i värsta fall få någon behandling” – typ i förebyggande syfte tänka negavit. Så är det kanske? Tack för bra blogg!

 3. The Futurista skriver:

  Ja jag haller med dig, om vi skall kunna vara akta och arliga sa maste vi fa tillatelse att tanka bade positivt och negativt, for sa ser ett liv ut. Varje liv innehaller mycket roligt och mycket jobbiga saker, om vi alltid maste vara positiva eller negativa sa blir vi tvungna att fejka hela tiden. Daremot tror jag definitivt att det ar battre att tanka fler positiva tankar an negativa. Det finns studier som visar att vi kan gora oss sjalva sjuka av att ga runt och bara pa hat och andra negativa kanslor under en langre tid. Men ingen mar ju heller bra av att kanna press att alltid behova tanka positivt varje minut. Visst ar det intressant att vi manniskor gillar att gora allting sa svart-vitt, aven om verkligheten inte alls ar sadan! 🙂

 4. Tänker man negativt så blir man iaf inte besviken utan kant o m råka bli positivt överraskad emellanåt. Tar man ut glädjen i förskott så har man iaf varit lycklig den stunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s