Vi kan inte prata om träd när världen krackelerar

 

jessica_johansson_ritar

Vi vaknar upp till en stad täckt av snö. Det snöar och snöar. Jag tänker att jag är rädd att balkongen kommer rasa. Jag googlar ”hur skottar man en balkong högst upp”. Jag slår på kaffebryggaren och plockar fram bananerna som jag fryste in igår kväll till frukosten. Jag går in på Facebook och sedan stelnar jag till. Jag slutar tänka på balkonger, kaffe, snö. Någonting knyter sig, skrattet åt en galen man som säger sjuka saker som ”grab them by the pussy” känns plötsligt långt borta. Det är inte roligt längre. Inte när samma galna man blir USA:s president.

Jag försover mig aldrig, ändå gjorde jag det idag. Snoozade i 30 minuter för första gången på – ja, jag minns inte när det hände senast. Som om jag kände på mig det här och inte riktigt ville vakna. I Athena Farrokhzads uppmärksammade sommarprat för några år sedan pratade hon om träd. Om hur hon så gärna skulle vilja prata om träd (eller alltså, enkla vardagliga saker) men hur svårt det blir när så mycket fruktansvärt försiggår i världen. Idag känner jag att jag skulle ha svårt att prata om träd (eller vädret eller annat absolut vardagligt).

Hur ska det bli med världen? Jag är inte ensam om att känna oro idag. Hur ska framtiden bli? Hur ska samtalsklimatet någonsin kunna bli civiliserat igen, hur ska vi stoppa de mentala gränserna hos människor från att förflyttas? Så att mer och mer är okej att säga och tänka och vilja. Mer och mer hemska saker. Murar, utvisningar. Den bruna sörjan av onda tankar sprider sig över världen och har nått även USA. Vi har haft nog av brun sörja i världen. Men tydligen är det inte slut på den än på långa vägar.

Det är sent på jorden, hörni. Som Gunnar Ekelöf skrev en gång i en dikt. Vi får krama de människor vi älskar och försöka hålla fast vid det goda, varma, omtänksamma, generösa i våra magkänslor.

Hur känner ni?

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s