I köket hos Maj (en inblick i en annan tid)

Jag är inte ensam om att vara väldigt förtjust i Historieätarna. Det är inte direkt matig inspiration som ges där, men en inblick i hur man levde förr i Sverige. Vad man åt, hur man klädde sig och vad man drack (svagdricka står inte på min topp-tio-lista över drycker jag är sugen på att prova direkt). Det finns någonting väldigt fascinerande i att genom maten få förståelse för andra tiders människor. De som levde innan oss.

I köket hos Maj

Förutom Historieätarna har även skönlitteraturen en förmåga att slunga oss in i andra tider. Några av de bästa romanerna jag läst på senare år är Kristina Sandbergs romantrilogi om hemmafrun Maj. För två år sedan skrev jag en ganska personlig text om just de här böckerna. Jag döpte texten till ”Jag vill vara kvar för alltid i köket hos Maj” och den finns att läsa här.

Nu har det kommit ut en kokbok med just titeln ”I köket hos Maj”. För mig har den här boken lite samma effekt som programmet jag nyss nämnde. Jag sitter och bläddrar och förundras över vad man åt förr. Jag tittar noga på bilderna, läser igenom recepten och noterar hur annorlunda de är formulerade jämfört med recept idag. Men det är få saker i boken jag faktiskt blir sugen på att provlaga. Mycket tar tid, det är mycket mjöl och puddingar och stek och småkakor. Recepten är plockade ur husmödrars kokböcker från 30-40-50-talen någonting.

Att den här boken kommer ut tänker jag ändå säger någonting om vår samtid. Vi längtar tillbaka till det äkta och genuina. Vi längtar tillbaka till ett lugn, långsamma recept med omtanke och redighet. Det här är recept som håller på att falla i glömska eller redan blivit bortglömda och boken blir lite som en hyllning till dåtidens hemmafruar som inte jobbade på arbetsmarknaden men ändå jobbade och slet från morgon till kväll. I hemmet. Att boken är gjord med sådan omsorg och att den återknyter till romanfiguren Maj, ger den en extra dimension!

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I köket hos Maj (en inblick i en annan tid)

  1. Anneli skriver:

    Tack för tipset! Här ett till dig från en annan ”bokmal”…
    På krogen med Linné; Ulrica Söderlind.
    Köpte den åt min man och den blev väldigt uppskattad, men man ska inte vara äckelmagad :9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s