Checka sina privilegier

En sak jag tänker flera gånger om dagen när jag scrollar mina flöden och läser artiklar som folk länkar till, är: CHECKA DINA PRIVILEGIER. Mitt flöde är himla trevligt. Ni har säkert hört om de där bubblorna vi skapar oss i våra sociala medier, att det mest blir folk som har samma intressen och liknande åsikter som en själv. Så oftast är det inte direkt den som länkar jag häpnar över, utan kanske det den länkar till.

Okej, så vad innebär det att checka sina privilegier? Det kan innebära till exempel, och nu utgår jag från mina egna:

Att vara medelklass. Att ha haft en privilegierad uppväxt med närvarande föräldrar och trygghet omkring sig innebär en mängd privilegier. Obs att jag generaliserar nu, problem finns ju i alla samhällsklasser, men på ett ungefär: Det gör det lättare att fokusera i skolan. Kanske dras bättre lärare till medelklassområden, det är kanske mindre bråk och stök och det finns en hoppfull känsla som genomsyrar utbildningen. Det gör att man, oftast, har ett större självförtroende och tro på att man kan klara av saker som tycks svåra eller nålsöga-aktiga. Det ger en kanske en känsla av att saker och ting kommer att ordna sig på det ena eller andra sättet. Man får kanske möjlighet att ha olika roliga och stimulerande fritidsaktiviteter. I bästa fall läser ens föräldrar böcker, vilket ökar chansen att man själv kommer att göra det, och redan där har man ett försprång på olika sätt jämfört med den som växt upp utan böcker i hemmet. Språk är makt, apropå mitt inlägg häromdagen.

Okej, så vad innebär det här? Jo, att den som är uppvuxen i medelklassen på olika sätt kommer att ha ett försprång jämfört med den som är uppvuxen t ex i ett område med mycket sociala problem. Det här innebär naturligtvis inte att det inte går att uppnå samma saker för den som haft en tuffare uppväxt. Men den som är uppvuxen i medelklassen bör checka sina privilegier, vara medveten om det här försprånget och reflektera över det innan man dömer någon annan för hårt i olika sammanhang.

Att vara vit. I vårt samhälle försiggår dagligen strukturell rasism. Det här är något som de flesta vita bör känna till idag, men jag tror fortfarande att många inte riktigt har koll. Lyssna gärna på Fanna Ndow och Amie Bramme Sey i podcasten Raseriet om du tvekar, det är en underbar och viktig podcast. Tänker man att det inte försiggår strukturell rasism, t ex på arbetsmarknaden, i relation till bostäder, airbnb, i mataffären (”Var kommer du ifrån? Nej men jag menar egentligen?”), överallt – då måste man checka sina privilegier som vit. Om du är vit kanske inte just DU märker av rasismen i din vardag eftersom du tillhör den vita normen, men den som rasifieras märker garanterat av rasismen nästan jämt. Då måste den vita personen kunna ta ett steg tillbaka och låta den som utsätts för rasism få tolkningsföreträde.

Vad menar du nu? Jo. Om den personen som rasifieras upplever att det är rasistiskt med något i Kalle ankas jul så ska du inte gå ut och starta kaos över det, utan lyssna och försöka förstå. Och respektera det. Om den personen upplever ett behov av separatistiska rum, med bara andra som rasifieras, då är det inte din plats att komma och säga att det är uteslutande. Det är ingen som reagerar på tjejmiddagar, att det bara får vara tjejer där. Men när separatistiska rum förekommer blir folk plötsligt som galna. Det är viktigt att läsa på om de här frågorna. Det är en plikt, snarare.

Ja, nu var ju det här bara några exempel av många. Man skulle också kunna nämna att vara smal som ett privilegium, eftersom det innebär en mängd fördelar. Bland annat att passa in i normen som samhället är uppbyggt kring, och att slippa massa weird fördomar om dig som person i egenskap av tjock. Men just den biten har jag ju skrivit väldigt mycket om i bloggen.

Varför skriver jag det här inlägget? För att jag tycker att alla ska stanna upp och reflektera: Vilka privilegier har jag? Vilka har jag inte och hur kan det påverka min tillvaro att inte ha dem? Vad blir enklare för mig pga mina privilegier och hur kan jag genom de insikterna nå ökad förståelse för andra typer av människor? Jag tänker att om alla bara skulle gå igenom den här processen så skulle samhället bli ca 100 procent bättre direkt.

Vad tänker du?

Annonser
Det här inlägget postades i Personliga reflektioner. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Checka sina privilegier

 1. m skriver:

  Mycket bra skrivet!

 2. Petra skriver:

  Jag håller med dig i princip, men det är så lätt att vi tror en massa saker om människor omkring oss för att vi är lika nu. Det finns ingen idag som ser på mig att jag är uppvuxen med en alkoholiserad mamma. Att jag har en hög utbildning och ett visst sätt idag döljer den fattigdom jag växte upp med, vilket jag först nu vid 35 har slutat dölja. Jag tänker att väldigt många har det som jag, att vi har priviligerier men också våra egna överkomna svårigheter?

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag förstår hur du menar! Jag tänker att man inte ska förutsätta för mkt hur andra har haft det men mer checka sina egna privilegier för att bli medveten om dem och därifrån kunna bli mer empatisk. Om du förstår hur jag menar?

 3. Agneta skriver:

  Jätteintressant inlägg, fortsätt gärna att utveckla det. Det är därför du är min ‘pralin’ av bloggar jag följer,som jag sparar till sist.Om jag kan ! 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh vad fint skrivet, Agneta! Blev jätteglad :’) Vet inte riktigt hur jag ska fortsätta att utveckla det men Raseriet-podden säger massa intressant om detta. Även Hämndens timme (en annan podcast) som inte är aktiv längre men avsnitten finns kvar att lyssna på!

 4. T skriver:

  Tänker ofta på det där med utbildning/skolgång, hur det var självklart att vi hade uppslagsverk och böcker hemma, vi hade dator och internet tidigt, mina föräldrar hjälpte alltid till med att förhöra och läsa igenom texterna, och vår bostad var tillräckligt stor så att jag kunde sitta i lugn och ro och jobba.
  Det är fanken nästan fusk jämfört med de som inte hade de förutsättningarna.

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja visst är det hemskt att det ska vara så, jag har haft samma situation som du och tycker att alla förtjänar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s