Mina 5 cent om att Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

Okej, Bob, Bob, Bob. Det har gått ett tag nu och ändå svämmar mitt facebookflöde över av att Bob Dylan fick årets Nobelpris i litteratur fortfarande. Det är väl framförallt ett tecken på att jag har många fb-vänner som är oerhört intresserade av litteratur och det är kul. Personligen tänker jag att det är väldigt svårt att ha en tydlig åsikt för eller emot. Däremot har jag många olika tankar åt det ena och andra hållet och eftersom jag ändå sitter och funderar på det tänkte jag dela med mig av mina tankar.

Det är kul att Svenska Akademien inte är förstelnade i sin definition av litteratur. Jag tänker att litteraturbegreppet måste vidgas oavsett. Vi läser på helt andra sätt idag än vi har gjort tidigare (okej, jag läser som jag alltid har gjort: bara fysiska böcker). Många lyssnar på ljudböcker, vilket ger en annan upplevelse än att läsa en fysisk bok. Många läser på läsplattor. Oavsett hur man läser så lever vi i en föränderlig tid och jag tänker att ett vidgande av litteraturbegreppet inte behöver urvattna det. En poet som sjunger sin poesi är ju inte mindre poet.

När det gäller att det blir ”ännu en vit man från västvärlden” så håller jag med om att en vidgad representation absolut är relevant. I alla sammanhang. På arbetsplatser, i dagstidningar, i radio. Vi behöver ett myller av människor med olika erfarenheter för att göra media och kultur mer relevanta och intressanta. Och för att de ska återspegla samhället på ett vettigt sätt. Jag hör alltför sällan någon som bryter i P1, jag läser alltför sällan bokrecensioner skrivna av någon som flyttat hit för några år sen. Samtidigt är ju Svenska Akademien inte sponsrade av staten, de är inte public service. De är ett antal ledamöter som ger ett litteraturpris till vem de vill.

Folkligt är lika med sämre? Svenska Akademien har blivit anklagade för att vara populister, någon använde ordet ”trumpifiering”, alltså ett tecken på att samtiden blir allt ytligare och fiskar efter snabba likes. Det är bara trams tycker jag, och jag tror inte att Sara Danius & co bryr sig om sådant. Se förresten gärna intervjun med henne i Babel från förra söndagen.

Det är tråkigt att många blir så endimensionella i debatten som har följt på tillkännagivandet. Hur går det ens att ha en enda fast åsikt när det gäller en sådan här sak? Det intressanta är väl att diskutera för eller emot, snarare än att direkt bli polemisk och hävda att någon annan musiker i så fall har mycket mer välskrivna texter. Så tänker jag.

Poesi är en gravt underskattad konstform i vårt samhälle. De flesta upplever den som svår och otillgänglig. Kanske obegriplig. Jag har länge tyckt att det är tråkigt att folk tänker så. Mycket poesi som ges ut är ju tyvärr otroligt akademisk och tråkig och irrelevant och tillkrånglad. Kanske är musik ett bra sätt för människor att ta till sig poesi i vår samtid (och sedan kanske hitta vidare till annan, skriven poesi!). Att en institution som Svenska Akademien väljer att påtala att även rocklyrik är poesi, kan bli ett sätt för människor att börja upptäcka låttexter mer och därmed kanske få en djupare förståelse för tillvaron och sin plats i den? Och i så fall är det fint.

Det är förstås tråkigt – och här säger jag delvis emot mig själv, jag vet, det är ju det som är grejen, det är svårt med en enda tydlig åsikt – att priset i år inte gick till någon okänd och fattig författare. Men hur ofta går priset till någon okänd och fattig författare ändå? Ofta (obs inte alltid!) har jag upplevt Nobelpristagarna i litteratur som torra och tråkiga, detta trots att jag verkligen är typen som uppskattar språk och känsla i en roman nästan mer än handling. Då är det kul med någon som når en större publik, det behöver ju inte betyda att det blir ett likadant val nästa år eller ens närmaste tio eller tjugo åren.

Litteratur diskuteras! Vitt och brett. Det är kul. Och viktigt!

Det här med att han inte har hört av sig än är nästan lika intressant som att han fick priset, tycker jag. Hörde något härligt klipp med Magdalena Ribbing där hon menade att en person som Bob Dylan måste få göra som han vill, att han måste få det spelrummet på något vis. Det var en fin tanke. Jag tänker också att det är så intressant att se hur upprörda folk faktiskt blir över att han ännu inte hört av sig. Det har spekulerats hejvilt kring varför. Någon skrev i mitt flöde idag att han kanske är överväldigad och generad. En annan skrev häromdagen att han kanske vill kritisera ett sådant här smalt pris genom att vara tyst. En tredje tror att han är upprörd för att han själv inte betraktar sina texter som litteratur. Ja. Ingen vet ju förutom Dylan själv.

Medan jag skriver den här texten så ringer det tankar i mitt huvud om kriget i Syrien och vad som pågår där och all den här energin som så många människor (nu inklusive mig) ägnar åt de här diskussionerna skulle kunna ägnas åt aktivism kring hur vi kan hjälpa de krigsdrabbade i Syrien. Jag vet. Så är det ju alltid med allt man gör. Det går inte att tänka så. Och den där barndomsretoriken i början av 90-talet om att vi skulle äta upp vår dagismat för att barnen i krig inte hade någon mat – den gör ju inte heller någon skillnad för barnen i krig. Men ändå. Jag skulle önska att Dylan valde att skänka sina 8 miljoner kronor till de krigsdrabbade i Syrien. Vore det inte fantastiskt, om han helt plötsligt gick ut med ett pressmeddelande och berättade det?

Ja det var väl mina ”5 cent” som man säger over there i Amerikat ni vet, haha. Vad tänker ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mina 5 cent om att Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

  1. Anna skriver:

    Jag tänker: Ännu ett superintressant inlägg av Jessica. Tack för det!

    • Jessica Johansson skriver:

      Oj vad snällt skrivet. TACK!! Jag blev jätteglad, så kul att någon uppskattar även den här typen av inlägg ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s