16 inspirerande tips om allt möjligt (böcker, poddar, låtar, lifehacks, recept osv)

Det här är väl en i alldeles särklass grå höstsöndag, åtminstone i Stockholm. Och jag är dödsbesviken över att det inte blev något matlag idag heller och känner mest för att ligga under en filt och stirra rakt fram. Men det leder ju sällan till något kul så i stället bjuder jag på en helt ostrukturerad (men förhoppningsvis härlig) lista med hela 16 tips på allt möjligt! Tipsa gärna om sådant ni blir inspirerade/glada/mätta/peppade av i kommentarsfältet.

forellbegonia

1. Forellbegonia

En prickig växt, kan det bli bättre? Nä, det tycker jag inte. Så igår köpte jag just en sådan. Den har inte hittat sin plats här ännu, har mycket på gång som ska fixas hemma. Men hursomhelst, visst är den fin?

2. Instagramkontot minabokmarken

Instagramkontot minabokmarken är roligt, samhällskritiskt, mitt i prick och alldeles, alldeles underbart. Och helt baserat på gamla bokmärken (som ju ofta är ganska absurda i sin utopiska glättighet). In och följ!


3. Filmen ”Livet är underbart”

Ok, den här italienska filmen är allt annat än glad, den handlar trots allt om andra världskriget. Men sluta inte läsa här, filmen är nämligen en av de bästa filmerna jag någonsin sett och jag vet inte hur många gånger jag sett om den bara för att få ”visa” den för någon mer. Den genomsyras av sådan kärlek och gemenskap mitt i det sorgliga och den är mästerligt regisserad av Roberto Benigni.

4. Atladottir & Bjurwald podcast

Mitt senaste tillskott i podcastlyssnandet (jag lyssnar ju på hur många som helst, kolla här till exempel) är Atladottir & Bjurwald podcast. De pratar om aktuella händelser i medievärlden men är intressanta även för dem som inte ingår i den världen. Lite extra ledsen över matlaget som inte blev av är jag eftersom jag egentligen skulle ha gått på en livepodd med just den här just idag, men hoppade av pga matlaget. Nåväl, det finns massa avsnitt att lyssna ikapp sig på, så jag kanske gör det i stället!

5. Antikvariat och bibliotek

Att inte alla levande människor har för vana att regelbundet gå till bibliotek och antikvariat övergår mitt förstånd en smula. På bibliotek finns, förutom all världens litteratur, även ljudböcker, dvd-filmer, tidningar och tidskrifter, möjlighet att beställa böcker från andra bibliotek – ja, allt. På antikvariat finns de där böckerna du kommer älska fast du inte visste att de existerade. Rönnells antikvariat på Birgerjarlsgatan är min favorit, de har även nya böcker och jag går aldrig därifrån utan några fina böcker i min påse.

6. Lisa Ewald

Lisa Ewalds debutbok ”Allt kommer bli bra” är en evig favorit i mina bokhyllor och jag bläddrar i den ofta. För övrigt är hon i allmänhet en av Sveriges bästa serieskapare enligt mig och finns även på instagram, kolla!

7. Köpa prints av konstnärer

Jag hör ju då till skaran som ÄLSKAR att hitta konstnärer och illustratörer och himla många av dem säljer prints om du inte har råd med original. Fyll ditt hem med nyskapande konst och illustrationer utan att det kostar skjortan och våga skippa de opersonliga motiven från Ikea som inte säger någonting egentligen.

8. Sara Stridsberg – Beckomberga

Så här glad var jag en gång 2014 när jag precis hade hämtat Sara Stridsbergs roman Beckomberga. Stridsberg är min favoritförfattare och just den här romanen är nog lite extra bra. Läs gärna mitt blogginlägg om den.

9. Sally Voltaires kokbok

Även om jag väldigt sällan lagar rätter ur den, vill jag varmt rekommendera ”Sally Voltaires kokbok”. Den här vegansalladen lagade jag ur den boken, till exempel. Så mycket inspiration och dessutom en händig guide i början till hur man steg för steg kan tänka för att bygga upp en riktigt god sallad!

10. Boka in promenader och träning i kalendern

En av mina bästa lifehacks är verkligen att boka in all träning och promenader i kalendern inklusive klockslag. Står det att jag ska promenera kl. 18 och någon frågar om jag vill ses eller liknande – då går inte det för då är jag upptagen kl. 18 (eller så får personen följa med så klart)! Det blir också ett sätt att respektera sin träning, att se den som viktiga möten. Det är ju det också, eftersom det får mig att må så mycket bättre.

jessica-johansson-ritar

11. Låt inte drömmen vara en dröm

Okej, det här är ju ett liiiite större tips men jag har läst att var tredje person drömmer om att ”Någon gång skriva en roman”. Man bara: Men gör det då! Du kommer aldrig ha mer tid, du kommer aldrig få magiska mängder inspiration. Låt inte drömmen vara en dröm. Rita, skriv, anmäl dig till den där kursen idag. Min motor är att jag kan dö närsomhelst (alltså så har jag alltid känt) och då vill jag inte ruttna bort med mina drömmar. Sen är ju disciplinen en annan femma förstås, men en roman har jag i alla fall lyckats knåpa ihop och få utgiven. Fler ska det bli. Varför inte börja idag, när det ändå är så grått och trist?

barnes_djuna600

12. Djuna Barnes

Vilken stilikon, liksom! Hur cool? Den modernistiska författaren Djuna Barnes är det vi ser på bilden. Jag fastnade inte alls för hennes mest kända roman Nattens skogar men däremot ”En farlig flickas dagbok” är helt fantastisk! Här är ett citat ur den som jag ritade på en teckning:

13. Följ mina teckningar!

När vi ändå pratar om att rita kan jag inte låta bli att tipsa om att gå in och kika på min facebooksida En miljon ledsna flickor. Jag har precis kört igång med en om dagen där igen och det finns nu över 500 teckningar att botanisera bland. De är inte så ledsna som man först kan tro!

greider-noren-825x510

14. Brännässlor podcast

Göran Greider och Gustaf Norén pratar om extremt intressanta ämnen på ett extremt snabbtänkt och intellektuellt (men inte svårt) sätt. Jag har haft mycket behållning av alla avsnitt jag har lyssnat på och deras samtal har lett mig in på nya funderingar och tankebanor.

15. Följande tre låtar:

Leonard Cohen – First we take Manhattan
Bob Dylan – To Ramona
David Bowie – Rock n roll suicide

Tre manliga artister? säger du. Jäjamänsan, säger jag som ogärna vill rättviseförmedla mitt eget musiklyssnande. 🙂

16. Följande röra att ha på sallader (räcker till flera portioner)

En halv avokado
3 msk pumpakärnor
3 msk solrosfrön
Ett tetrapaket gröna ekologiska ärtor
Saften från en halv citron
2 vitlöksklyftor
Olivolja, ca 2 msk
salt och peppar

Mixa allt med stavmixer och lägg en rejäl klick på salladen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 16 inspirerande tips om allt möjligt (böcker, poddar, låtar, lifehacks, recept osv)

 1. Agneta skriver:

  Att du inte gör matlådor till dig själv.Typ 5 fisk/ 5 kyckling/ 5 veggie. Kram

 2. Hexter & Baines skriver:

  Vilka bra tips 🙂

 3. petra skriver:

  Ha matlag med dig själv? Den tiden du ändå hade avsatt till detta hinner du laga massa matlådor på?

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja så får det bli nästa gång. Den här gången tappade jag lusten lite, fånigt kanske men ändå. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s