5 skäl till att älska matlådor

matlådor

Skåda denna fagra matlåderätt. Jag råkar ha världens bästa föräldrar. I söndags när jag var och åt middag hos dem hade de lagat extra många portioner av kycklingrätten med grönsaker i ugn och mos på vita bönor, så jag fick med mig flera matlådor hem. Hur mycket kärlek, liksom?

Ju mer jag tänker på det, desto mer förtjust blir jag i konceptet matlådor. För mig förenklar det livet med typ 100 procent och här är 5 skäl till det:

1. Livet leker utan matstress

Matstressen har förföljt mig genom tillvaron. Om jag alltid har hemlagade matlådor i frysen  slipper jag känna matstress eller oro för att jag ska ta till snabba lösningar (som sällan är bra för mig). Har jag energi lagar jag mat – har jag det inte så gör det inget!

2. Komplettera med annan mat

Att bara äta matlådor kanske inte skulle vara så kul. Men om jag har energi kan jag helt enkelt laga någonting annat eller göra en färgsprakande sallad. På så sätt får jag variationen ändå.

3. Det blir billigare och mindre matsvinn

Det är ju verkligen mycket billigare att laga många portioner av samma rätt och frysa in den. För mig, som är helt o-ekonomiskt lagd, är det fascinerande att se hur billig maten blir om jag lagar matlådor jämfört med om jag ska krångla till det med nya rätter hela tiden (då blir det ofta att jag får slänga mat också, eftersom jag inte kommer på vad jag ska laga med återstoden innan den blir gammal typ – det slipper jag med matlådor).

4. För att livet är så mycket mer än matlagning

Att stå och laga ”redig” mat två gånger om dagen eller ens varje dag är kanske något för den som älskar just matlagningen. Jag är inte alls förtjust i att laga mat, bara att äta den. Att laga många portioner av en rätt eller flera rätter på raken gör ju att jag kan lägga tid på annat jag älskar att göra. Så härlig grej!

5. Nyttigt och gott

Det blir lättare att planera så att matlåde-rätterna innehåller allt man behöver och dessutom dela upp i lagom stora portioner så att man inte går och tar flera portioner. Det är gott med matlådor och jag kompletterar alltid med färska grönsaker.

På söndag är det matlag igen för första gången sen april, jag längtar! Mums! Vilka är era favorit-matlåde-rätter nu i höst?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till 5 skäl till att älska matlådor

 1. Stina S skriver:

  Grönsaksbaserade soppor! Lätt att göra storkok, lätt att variera och håller hur länge som helst i frysen. Viktigt dock att komplettera med ost, eller annat protein vid servering. Annars blir man inte tillräkligt mätt.

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja jag äter inte soppor längre eftersom jag aldrig blir mätt (har provat alla varianter) och gärna har något att tugga på. Tidigare åt jag ju typ mackor till soppan men det är inte ett alternativ längre 😛 så soppa har jag slutat med men många gillar nog det i höstrusket. Tack för tips!

 2. Jessica skriver:

  Ja matlådor är jättebra! Man får bra mat och det är ekonomiskt!
  Jag har börjat köra ett eget litet matlag här hemma på söndagarna. Det tar två-tre timmar men sedan har jag middagar och matlådor för hela veckan. Så slipper man makaroner med falukorv eller köttbullar veckorna igenom (har två barn).
  Har bland annat lagat köttgryta, soppa, köttfärsås, pulled chicken och köttfärs-/sötpotatisgratäng.

 3. Lisa skriver:

  matlåda är bäst, men jag är så dålig på att laga så mycket mat så att det faktiskt blir många matlådor.. det blir liksom aldrig så mycket som jag tror att det ska bli eller så är mina formar och grytor för små.. jag behöver verkligen öva mig på matlåde-mat!

  • Jessica Johansson skriver:

   Haha! 🙂 vi kan ha ett matlag någon dag? Alltså bara en gång menar jag. Man kan ju t ex laga 8 portioner av ett recept i stället för 4. 🙂

 4. Lisa skriver:

  Det jag planerar att matlåde-laga när tillfälle ges är iallafall en variant på denna (pastafria) lasagne: http://www.greenkitchenstories.com/celeriac-mushroom-tomato-lasagna/ Har gjort den en gång, god! Men jag kanske lägger till fetaost.

  Sen har jag tänkt göra någon schysst variant på ugnspannkaka också, det brukade min mamma laga och det funkade jättebra att frysa in och värma upp senare. Jag har för mig att det t.o.m funkade att klippa bitar av den och frysa in i påsar – smidigt eftersom det inte tar så mycket plats heller!

 5. Tessa i höghuset skriver:

  Super, tror också verkligen att detta är din grej, efter vad jag läst i din blogg. Generellt tror jag det är bra att fokusera mindre på maten. Sen om det går genom bra matlådor eller att hitta bra enkla rätter eller något annat beror väl på personlighet och livssituation.

  • Tessa i höghuset skriver:

   Och så matlådetips då: Gör ett gäng köttfärsbiffar, gärna med bönor eller kikärter i så blir det mindre kött. Eller gör vegetariska biffar. Tricket är att du inte måste göra hela rätten. Om du har huvudråvaran klar kan du komplettera med en klick créme fraiche/fetaost och stekta grönsaker (vit- eller grönkål + rödlök åt jag idag) eller matvete, quinoa eller annat samt någon rå grönsak.

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja precis, det är nog det optimala. Med mindre matfokus alltså, åtminstone för min del. Annars känns det som att hela mitt liv bara är matmatmatmat och vad vill man göra då? Jo, äta… :O

 6. Lisa Näs skriver:

  Jag brukar göra matlådor av den här soppan, som man blir mätt av eftersom den är gjord på linser! 🙂 Och den är jättegod! Fast jag brukar nog ha lite mindre än 8 dl vatten som det står i receptet. Däremot brukar jag hälla på lite vatten innan jag värmer på matlådan eftersom soppan blir lire puréig och tjock när den svalnat.
  http://www.ica.se/recept/het-linssoppa-med-kokosmjolk-713455/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s