Sponsrade inlägg i bloggar

Igår skrev bloggkollegan här på amelia, Petra Månström, en text om att vi borde börja älska sponsrade inlägg. Jag har själv haft på min bloggidé-lista att skriva någonting liknande och då passar jag på att haka på nu. Mitt jobb ser helt annorlunda ut än Petras så det är mest själva andemeningen jag vill åt här. Alltså: Varför förstår vi att vissa saker måste vara delvis reklamfinansierade för att gå runt, medan vi är kritiska till det när det gäller andra? Min magkänsla är att de flesta har vant sig vid lite reklam i podcasts. Personen som gör podden skulle förstås kunna göra det gratis också men för en som frilansar och har olika uppdrag kan det vara svårt att motivera sig själv till att göra något som tar mycket tid gratis (om det inte är typ konstnärligt skapande eller hobbys obviously). Jag skulle jättegärna börja podcasta igen men vis av erfarenhet känner jag att det skulle bli för stressigt att göra det utan betalning. Den tiden lägger jag i så fall hellre på att träna, laga mat, promenera, hänga med vänner, hänga med Jens, rita eller läsa en bok. Eller lyssna på någon annans podcast. Livet handlar ju alltid om prioriteringar. Man kan aldrig hinna allt, hur härligt det än vore.

Med detta sagt:

Jag kommer börja jobba lite med APPRL här i bloggen i form av affiliates för att få in en liten extra slant. Och jag tycker att det måste vara okej. Däremot kommer jag ju inte helt plötsligt börja lägga ut collage med högklackade skor och kavajer – det vore absurt! – utan bara sådant jag verkligen gillar och i en kontext där det känns som att det kan ge mervärde till läsaren. Till exempel om jag ska skriva ett inlägg om hur jag vill inreda sovrummet och redan har spanat in massa saker (true story) på sajter som APPRL samarbetar med så passar det ju bra att ha med dem i inlägget. Eller om jag sitter och drömmer om kläder jag skulle vilja ha så kan det bli ett inlägg. Själv har jag full förståelse för bloggare som jobbar med det här, eftersom jag ändå tänker att man inte lurar någon och man behöver få in pengar på kontot som alla andra. Jag kommer givetvis alltid tydligt märka ut när det finns köplänkar i ett inlägg och inte smyga in det på något mystiskt sätt (det är dessutom olagligt och jag är inte olaglig av mig).

Om acceptansen finns för att en yrkesverksam person tjänar pengar på sitt jobb, så bör det gälla även bloggare vid det här laget. Jag har hört folk säga att tidsinställda inlägg känns fejkat, men det handlar ju helt enkelt om att planera och strukturera sin tid precis som på ett annat jobb. Och vet man att man inte har tid att blogga en viss dag, så är det väl perfekt att tidsinställa ett inlägg och inte mindre äkta för det. Jag är dålig på den biten men när vi var i Berlin i somras så tidsinställde jag till exempel ett inlägg om dagen. Perfekt!

Så hoppas ingen tycker att jag säljer min själ eller liknande, jag kommer absolut bara lägga ut sådant som jag verkligen gillar och som kanske kan inspirera en eller annan läsare.

Jaja, vad tänker du om affiliates och sånt?

Annonser
Det här inlägget postades i Personliga reflektioner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sponsrade inlägg i bloggar

 1. Kristin skriver:

  Åååh det är få saker som gör mig frustrerad än människor som blir förbannade över att folk inte jobbar gratis! Alltså jag älskar din blogg och jag tycker du ska göra så mycket spons och sammarbeten som du bara kan! Om du dessutom eftersträvar att bara tipsa om och ha samarbeten som du tycker om så är det ju bara toppen! Kram

 2. Katarina skriver:

  Förlåt, men jag fastnade när du skriver att du inte vill göra reklam för höga klackar och kavajer…?? Asså, det är ju snyggt! Att du sedan inte har det så ofta själv (som jag som sällan har polotröjor och aldrig pikétröjor – fastän jag kan tycka att det är ursnyggt på andra) betyder ju inte att du har en massa principer emot kavajer, eller?? Jag tänker mig att du kanske inte är kavajtypen utan gillar själv mer flow, men tänk ett ekologiskt märke som tagit fram just en snygg kavaj – why not? Sorry, fastnade som sagt lite där.

  Reklam är helt ok, kör på bara. 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Haha nä det var jag som var otydlig 😀 jag har absolut inget emot högklackade skor eller kavajer. Vad jag menade var att jag inte kommer skriva inlägg som känns helt malplacerade utifrån hur jag är, alltså typ ”min drömoutfit på kontoret” fast jag aldrig har särskilda kläder på kontoret, som exempel. Jag ska försöka hålla det på en nivå som känns äkta och relevant men sen kan jag så klart tipsa även om sådant som inte är min stil kanske men isf skriver jag det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s