Den smala människans makt

img_0052

 

Att vara tjock förknippas i vårt samhälle med bristande kontroll, bristande självbehärskning. Kanske okunskap, lathet, det är väl bara att ta sig i kragen och lära sig att det inte är bra att äta chips. I rubrikerna lär vi oss att den feta kostar staten pengar. I teveprogrammen ser vi den tjocka människans kroppsfett dallra medan hen ska gå ner så mycket som möjligt på kort tid. I teveprogrammen ser vi all mat den tjocka människan har ätit senaste veckan på ett bord och där är bara skit. Skit som bubblar runt i den tjocka människans artärer och fyller den tjocka människan med fett och orkeslöshet. Vi tänker att den tjocka människan borde veta bättre. Vi lär oss att tänka så. I populärkulturen är den tjocka människan dråplig, klantig, lustig. Den tjocka människan i populärkulturen skrattar och skämtar hela tiden, men har sällan en bärande eller hjältelik huvudroll. Den tjocka karaktären i populärkulturen äter och äter, garvar och klantar sig. Ställer till det för sig och säger OOPS I DID IT AGAIN.

I den verkliga maktens rum lyser den tjocka kvinnan med sin frånvaro. Den tjocka mannen syns ibland, då medelålders och kanske med för många lyxmiddagar innanför den dyra kostymens med nöd och näppe knäppta knappar. Inga tjocka kvinnor poserar på de stora magasinens omslag. Om vi ser tjocka kvinnor på bild i finklädda sammanhang så är de åtminstone proportionerliga med välsvarvade kurvor på rätt ställen à la plusmodeller. Inga oformliga magar som ramlar ut ur alla konventioner, inga gropiga lår med åderbråck.

Att vara smal förknippas i vårt samhälle med självbehärskning, kontroll. En smal och välklädd kvinna har något graciöst över sig, lätta pianofingrar som elegant knäpper den dyra väskans knäppe eller sträcker fram ett betalkort utan att fumla och svettas och rodna och spilla och ramla. Att vara smal är i vårt samhälle det finaste, det eftersträvansvärda. Alla borde vilja vara smala, säger samhället. Köp den här produkten så blir du smal, säger samhället. Skärp dig så blir du smal och lycklig och kan ligga utsträckt i bikini utan att din kropp sväller över alla gränser. I ett avsnitt nyligen av podcasten En varg söker sin pod så pratade Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist om den inneboende makten som den smala människan har, lyssna gärna. Sedan kommer alltid någon och säger att smala inte heller har det så lätt, att man säger till den smala att äta upp sig lite, och så är det säkert för alla kroppar förtrycks väl på ett eller annat sätt men den förhärskande normen är odiskutabelt den smala kroppen eller den med lite kroppsfett så att konturerna av noggrant framarbetade muskler syns precis lagom mycket (men inte för mycket, gudbevars, för kvinnor ska ju inte se ut som några bodybuilders heller och inte kan väl tjocka kroppar vara vältränade under fettet liksom?).

Vi tipsar gärna oombedda den tjocka i vår bekantskapskrets om effektiva dieter eller livsmedel som borde uteslutas ur kosten. Vi känner oss nöjda när vi ger de där små tipsen med en menande blinkning mot ett par för tajta brallor där magen väller över.

Det här är faktum som vi alla vet, även om jag spetsar till dem en aning. De här normerna är kulisser till allas våra liv, oavsett om vi är ätstörda eller har sunda förhållanden till mat. Vi spär på normerna i lunchrummen när vi diskuterar nyttighetsgraden i varandras matlådor. Vi spär på normerna när vi har Fat talks med våra väninnor i tonårens omklädningsrum (”gud vad jag är tjock, kolla här!” ”neeej du är inte tjock, du är JÄT-TE-FIN men jag däremot…”). Vi lever och andas i det här samhällsklimatet och även om det poppar upp en och annan hoppingivande kroppspositiv människa så kan jag inte låta bli att undra om den där människan verkligen är sådär nöjd med sig själv egentligen när kameran har släckts och människan ligger i sängen och ska sova och känner fettet liksom skava mot lakanen. Kanske tänker jag så för att jag aldrig har träffat någon levande kvinna som är nöjd med sin kropp.

Men kom inte och säg till mig att det måste vara så här, att det liksom är en mänsklighetens lag att vi ska ha det här överjävliga klimatet och synsättet när det kommer till kroppar. För det tror jag helt enkelt inte på. Jag vill ändå tro att det kan gå att skapa någonting annat, ett samhälle där vi inte ba DEN ÄR TJOCK OCH FUL och DEN ÄR SMAL OCH SNYGG. Jag vill tro att det går att skapar ett samhälle där tjock, för att citera Julia Skott ur boken Kroppspanik, helt enkelt är en kroppstyp och inte ett nedvärderande ord.

Ok jag tänkte skriva sorry för rant men jag är inte sorry för rant. Jag spetsade till texten och raljerade en aning men det är trots allt lördag kväll och 2016 och jag är ganska trött på att ytterligare generationer av fantastiska tonårstjejer ska behöva växa upp i allt det här patetiska bubblandet av kroppshets och fettfobi och klämma på valkarna på ryggen och tänka att man är sämst i hela världen och att den här känslan kanske sitter kvar hela livet i värsta fall. Och se sina mammor stå och noja framför speglar och tveka inför ännu en portion. Jag tänker så här och jag tycker att vi borde ha kommit längre med vår lilla värld. Jösses flickor, när ska det bli ändring?

Vad tänker du? Dela gärna texten i dina sociala medier, jag tror många skulle behöva läsa den!

Jag har skrivit massa relaterade texter. Om myter om tjocka människor, fatshaming, lunchrums-terror och hundra andra liknande inlägg. Botanisera gärna i bloggen!

Annonser
Det här inlägget postades i Fatshaming, samhällskritik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den smala människans makt

  1. joppe skriver:

    inom parentes: erna solberg. norges statsminister: tjock och med mycket power. skönt att hon finns. dock… att hennes politik lämnar en hel del övrigt att önska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s