Tips för att hinna läsa och göra annat man gillar

Jag får ofta frågan: Hur hinner du allt? Alltså det är en fråga som jag fått typ så länge jag kan minnas, antagligen för att jag alltid har haft mycket på gång. Snart kommer kanske den frågan inte bli lika frekvent i och med drömlivet (SOM BÖRJAR PÅ TORSDAG! woop woop). Men ändå, jag tänker att många gärna skulle ha mer tid i vardagen för att just läsa eller rita eller starta en blogg (som ju, för att det ska bli bra, kräver frekventa uppdateringar) eller lyssna på podcasts vad man nu vill göra. Alla måste förstås hitta sin metod, men så här gör jag!

Mikro-sessioner. Vet ni hur många boksidor man hinner läsa på en vecka om man läser de där tio minuterna på bussen, den där kvarten medan maten står på spisen, de där fyra tunnelbanestationerna? Ganska många! Nu är det inte en tävling, thank god, men många mår ju bra av att läsa böcker. Och vill man hinna med det så är mikro-sessioner mitt bästa tips. Jag läser nästan aldrig flera timmar i sträck, utan föredrar att ha det som små utpytsade stunder av lyx i min vardag. Därför ser jag alltid ut som ett frågetecken när någon säger: ”Äntligen är det sommar, vad jag ska läsa mycket!” och andra som ett frågetecken när jag berättar om romanen jag läste i veckan.

Podcast-pynt. Vet ni hur många inspirerande podcast-avsnitt man hinner med på en vecka om man pyntar hela livet med poddar? Om jag inte läser på bussen så lyssnar jag på en podcast. Fördelen med poddar (och förvisso ljudböcker men det är inte min grej) är att de går att lyssna på medan man gör annat. Tvättar, städar, pysslar, ritar, promenerar, går till bussen, handlar mat, lagar mat. Jag lyssnar på podcasts under alla dessa tillfällen, varje dag, varje vecka, året om. Därför är det inte konstigt att jag hinner följa sådana oändliga mängder med podcasts jämt. Jag ser dem inte som något jag gör vid särskilda tillfällen, utan något som ger mig hjärnstimulans och inspiration varje dag. Det förgyller mitt liv! Och därför ser jag ut som ett frågetecken när andra säger att de lyssnar på podcasts jämt och ändå bara följer Alex och Sigge, P3 dokumentär och en till. Och därför ser andra ut som frågetecken när jag säger att jag lyssnar på så oändligt stora mängder podcasts. Jag klämmer lätt några timmar om dagen.

jessica_ritar

Rita i stället för slö-teve. Många sätter sig framför teven på kvällen och slö-zappar lite mellan olika förströelseprogram. Förr i tiden rynkade jag nog på näsan åt det (jag pluggade ju trots allt litteraturvetenskap och var ängslig och hade väl vissa stereotypa åsikter att pricka i, antar jag) men det gör jag absolut inte längre. Det är så tråkigt att vara kultursnobb i längden, vet ni! Trivs man med slö-teve så är det ju fantastiskt att bara koppla av så på kvällen. Själv blir jag stressad av förströelse-teve och vi har ingen teve hemma. Om jag tittar på något så gör jag det på datorn och då blir det utvalda teveserier, dokumentärer eller nyhets-/debattprogram. Jag har helt enkelt inte tålamod att kolla på dokusåpor eller typ inredningsprogram eller tävlingsprogram och så. Den tiden kan jag t ex rita i stället och lyssna på en podcast eller kolla på något intressant. På så sätt hinner jag rita massor (fast efter semestern har jag inte ritat alls pga jobbat så mycket och varit trött på kvällarna men det kommer ju igång om några dagar igen!).

Så: Jag tänker att här, precis som när det gäller att äta nyttigt eller träna eller promenera, så gäller det bara att ha någon form av strategi. Vill man hinna läsa så får man fundera på hur man kan pussla in det i sin egen vardag. Vill man skriva en roman så kanske man ska försöka skriva bara tio minuter om dagen eller en timme varje helg? Alla vägar är bra utom de dåliga osv!

Vad tänker du?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips för att hinna läsa och göra annat man gillar

  1. MB skriver:

    Jag tänker att jag måste ta tag i min mobil och börja podda! Jag använder den bara till att , ja just det ringa! Och smsa. Men jag blir så sugen när jag läser dina tips. Jag kanske missar något? Så ett tips från mig till dig för jag tror du skulle gilla detta skarpt du som både ritar, skriver och har miljoner planer: Kolla in Bullet Journal! Jag är skitsugen, mest för att få köpa en fin dyr bok och massa pennor samt att få sitta och fnula på den. Fnula är ett ord eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s