Dagar då jag aldrig blir mätt & andra mattankar

Jag vet inte vad det beror på, men vissa dagar blir jag ALDRIG mätt. Alltså jag äter ju alltid väldigt bra ”huvudrätter” numera (frukost, lunch, middag). Om något går knasigt så är det alltid mellan huvudrätterna. Alltså att jag äter för mycket mellanmål osv. Det är ett enormt steg jämfört med förut. Låt mig stanna upp vid det:

Det är ett enormt steg!

Jag har aldrig tidigare klarat huvudrätterna så här bra. Aldrig klarat av att laga mat så ofta. Den som har följt min blogg här länge vet ju hur det var förut. Jag fick liksom ingen ordning på någonting (var det bara jag som fick upp Winnerbäck-låten i huvudet nu, hihi) och undrade ständigt hur andra kunde ha sådan ordning på maten. Numera har jag ordning på det, även om det kräver ordentlig planering.

Så de där dagarna när jag aldrig blir mätt är lite av ett mysterium. De inträffar kanske ett par gånger per månad, och jag har inte sett någon tydlig koppling till mens. De dagarna slänger jag alltid i mig för mycket mellanmål, tänker att det ska gå över men icke. Hursomhelst, jag har börjat tänka att det får väl vara så då, att jag äter mer vissa dagar. Man kan ju liksom inte vara perfekt, då tröttnar man i längden. Tänker att hungerdagarna är en liten rest från mitt gamla jag, och antagligen orsakade av en kombination av extra stressiga dagar, kanske halvdan sömn och 100 andra orsaker? Anyhow, känns bra att få syn även på sådana här beteenden och avdramatisera dem en smula.

För övrigt så har jag ätit relativt mycket enligt matschemat fast bara kastat om vissa rätter. Har provat en supergod vegetarisk moussaka + sojakorv stroganoff och igår lagade jag även chili sin carne. Tänkte dela med mig av något av recepten i dagarna. Vad har ni ätit senaste dagarna? Börjar känna mig mycket bättre nu så i kväll blir det nog en timmes promenad, hurra!

Någon mer som har sådana där superhungriga dagar emellanåt?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Dagar då jag aldrig blir mätt & andra mattankar

 1. Katarina skriver:

  Ja!! När magen inte har någon botten… eller när man blir hungrig igen efter bara ett par timmar efter huvudmåltiden. Absolut. Det jag dock insett är att när man äter så att man blir mätt dessa dagar blir man inte skönt mätt utan ”mår-lite-illa-sura-uppstötningar-helt-däst-kanske-magkatarr?”-mätt. Därför tror jag inte att det har med maten i sig att göra utan kanske med annat som gör att kroppen vill kompensera….är det kallare ute/är jag frusen? har jag byggt mer muskler? är jag trött? är magen sur (dvs borde ta en samarin eller ett glas mjölk)? osv Men den där känslan är inte alls skön. Önskar att jag visste på en gång om det var för att jag var frusen så att jag tog mig en kopp hett te, eller en proteinbar om jag visste att muskelmassan byggts på osv. …

 2. Marina skriver:

  Hunger styrs av leptin, och det hänger ihop med din förbränning och att kroppen strävar efter balans.
  Jag brukar bli så där extra hungrig när jag ätit för mycket snabba kolhydrater eller om jag inte är nöjd efter maten, dvs för lite fett och protein. Prova tex en avocado som mellanmål de dagarna

 3. Emma skriver:

  Ja, jag har superhungriga dagar. Några dagar innan mens. Samt om jag inte ätit ordentligt protein till frukost (alltså utöver yoghurt, det gör skillnad då jag äter ägg) Lightläsk och mycket kaffe kan också göra att det kommer en superhunger senare på dagen.

 4. AnnaA skriver:

  Har du druckit tillräckligt dessa dagar? Jag brukar göra en kanna ljummet örtthe’ eller grönt the’. Det hjälper. Sedan tänker jag för mig själv när hungern gör sig påmind att jag ätit det jag behöver, vad är det för behov/ känsla som gömmer sig bakom hungern. Lyssna av dig själv! Lycka till!

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja du har rätt, jag gillar inte te längre men kan ju försöka dricka lite extra vatten de dagarna. Idag har varit en sådan dag :/

 5. Maria skriver:

  Du har här på bloggen vid ett par tillfällen berättat att du som barn hade en hjärntumör. Det kan inte vara så att ditt hungercentrum i hjärnan är skadat av strålning? Har råkat på ett sådant fall en gång. Hungercentrum var strålskadat vilket gjorde att denna person aldrig någonsin kände sig mätt. Men å andra sidan då skulle du känna denna hunger varje dag.

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej! Nej jag fick aldrig någon strålning, det var en speciell slags tumör som växte bort av sig själv. Känner mig inte hungrig jämt utan bara vissa dagar. 🙂 tack för din omtanke dock!

 6. Josefina skriver:

  För mig ār det alltid så vid āgglossning…Jag orkar inte stå emot men försöker ändå göra hyfsat nyttiga val.

 7. Joanna Olofsson skriver:

  Jag tror du är på helt rätt spår. Kroppen och hungern är olika olika dagar, och det är viktigare att lyssna på egna signaler än att försöka hitta en lösning i huvudet. Jag tror du löser det där.

 8. Caroline skriver:

  Människan har funnits i två miljoner år, bara de sista 100 har vi haft så god tillgång på mat av alla dess slag att vi måste behärska oss själva. Att kunna äta fast magen är full har varit en förutsättning för vår arts överlevnad, inte konstigt att man överäter ibland med det biologiska bagaget:)

 9. Liselotte skriver:

  För mig är det absolut tydligast när jag sovit för lite! Och inte bara sockersug (som kanske är logiskt eftersom det är uppiggande för stunden) utan även allmän hunger. Som om kroppen vill kompensera sömnenergi med matenergi – trots att det inte är samma grej…?

  Nu försöker jag ju inte gå ned i vikt, men det kan ändå kännas störande att kroppen liksom bara panikreagerar… Men tänker som du (och tycker det är sunt, trots att det inte är en logisk fysiologisk reaktion) – då får det väl vara så då! 🙂

 10. Tessa i höghuset skriver:

  Blir extra hungrig om jag äter för lite fibrer och för lite protein.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s