8 knep som får din blogg att växa

De flesta som bloggar vill ha läsare. Det är läsarna som gör bloggen meningsfull. Det finns säkert massa sådana här listor om man googlar, men nu tänkte jag hursomhelst ge mina 8 bästa tips och knep för den som vill få sin blogg att växa. Inlägget innehåller lite random typiska bilder för min blogg, mest som inspiration och som en hint på hur jag varierar bloggen (oftast mer eller mindre medvetet, men ändå!).

#1. Kontinuitet

I alla knep utgår jag ifrån vad jag själv gillar i de bloggar jag följer. Kontinuitet är något som får mig att vilja återvända till en blogg och se vad som händer där just idag. Jag vet att vissa tycker det är mycket med två inlägg om dagen. Personligen tycker jag att mindre än ett inlägg om dagen känns för lite. Det kan så klart komma dagar när man inte _orkar_ blogga eller behöver vara ledig. Men 1-2 inlägg om dagen är en lagom takt. Slutar du plötsligt blogga i flera veckor eller månader – ja då kommer ju folk tröttna på att gå in och kika. Många följer via bloglovin osv men det är också många som spontant surfar runt på sina favoritbloggar. Uppdaterar du inte varje dag så slutar du vara on top of mind i dina läsares bloggsurfande. Om du har svårt att sitta ner och blogga varje dag så går det alldeles utmärkt att tidsinställa när du vet att du har fullt upp eller ska resa bort. När vi åkte till Berlin så tidsinställde jag ett inlägg om dagen. På så sätt hände någonting här hela tiden, även när jag inte satt vid datorn så att säga.

Jessica_Johansson_ritar

#2. Variation

En blogg som bara handlar om ett enda ämne, oförtrutet – blir den inte ganska tråkig i längden? Jag eftersträvar en variation. Just i mitt fall består variationen av t ex långa åsiktsinlägg/personliga reflektioner, retro inredning, litteratur/kultur, vardag, vikt och min hälsoresa, recept, teckningar osv. I perioder blir det mer av det ena eller det andra, men på det stora hela är nog variation en bra grej i en blogg. Det gör att det aldrig blir enformigt för dina läsare och att de i bästa fall blir överraskade när de besöker din blogg.

 

#3. Sökordsoptimering

Beroende på hur seriös du vill vara med din blogg, så kan du läsa på lite om SEO/sökordsoptimering. Det handlar i korthet om att försöka hamna högt upp på google inom just ditt ämne. Många som googlar kollar bara första sidan med sökresultat. Själva googlingsprocessen handlar ju om: snabba svar, snabb inspiration. Genom att använda det sökord du vill fokusera på i rubrik och i början av texten (i kombination med lite andra knep på den fronten) så ökar du chansen att hamna högt upp på googles sökresultat. Ett sätt att hitta nya läsare!

skaermavbild-2016-07-27-kl.-20.14.26

#4. Våga vara personlig

De bloggar jag återvänder till har alltid personliga inslag. En som aldrig släpper läsaren inpå livet överhuvudtaget blir också ganska ointressant efter ett tag. Man vill ju veta vem som döljer sig bakom mer ytliga eller liksom basic inlägg. Det här kommer nog naturligt för de flesta som bloggar. Viljan att uttrycka sig och berätta är nog vad som gör att en blogg känns som en passande uttrycksform. Det får förstås inte kännas för jobbigt, men ett litet skav emellanåt kan nog vara nyttigt både för dig och läsarna. Att jag har vågat vara personlig i den här bloggen har ju på flera sätt förändrat hela mitt liv, så det kan leda till mer än man tror!

jotun_lady_sovrum

#5. Skapa engagemang

Det här kommer nog också naturligt för de flesta som bloggar. Men genom att skapa engagemang (vilket går att göra genom att skriva om samhällsaktuella ämnen, personliga erfarenheter etc) så knyter ju dina läsare an till dig och du till dem. Kommentarer betyder så otroligt mycket för mig, jag blir glad i magen varje gång jag kollar och ser att en ny kommentar har dykt upp. Jag har blivit bättre på att svara på kommentarer också. Någon har tagit sig tid att skriva något just i min blogg. Självklart vill jag då visa min uppskattning. Kommentarerna har nog också bidragit till att jag har klarat min livsstilsförändring (till slut) och velat fortsätta. Och gjort den här bloggen till något av det bästa jag vet! Självklart är det bra om du kan skapa sådant engagemang i dina texter att läsarna vill dela dem på Facebook osv. Ofta tänker jag dock att sådant handlar mer om slump och tillfällighet, till syvende och sist. Ena gången blir en text plötsligt delad av många medan nästa (om ett lika viktigt ämne) går spårlöst förbi på Facebook.

sam_1218-640x480

#6. Brinn!

En förutsättning för att orka fortsätta blogga i längden är förstås att du måste brinna för det du skriver om. Oavsett om det är din vardag, höstens mode, blommor eller allt möjligt. Om du bara skriver uttänkt hela tiden så kommer du nog tröttna efter ett tag. Jag försöker ha en blandning mellan spontana och mer planerade inlägg. På så sätt känner jag alltid lust att kunna slänga in en spontan åsikt. Ibland blir det bra, andra gånger får jag korrigera lite i efterhand. Det bästa är att en blogg – till skillnad från tryckt material – aldrig är huggen i sten. Det går att göra om och göra rätt. Det går att vara både välplanerad och spontan.

#7. Bilder och text

En sak jag verkligen vill bli bättre på är att fotografera och redigera mina bilder. Jag hoppas kunna jobba mer med det under hösten. Att läsa en blogg med fantastiska fotografier ger onekligen någonting extra till läsupplevelsen. Till den dagen jag lär mig fota bättre (fast kvaliteten har verkligen blivit bättre sen i början av bloggen, kolla arkivet den som vågar!) så försöker jag ändå ha med mycket bilder för att skapa en levande blogg.

graffiti_berlin

#8. Credda och länka – och om du orkar, kommentera hos andra

Jag vet massa bloggare som går in och kommenterar andra bloggar, nästan rutinmässigt för att själva få läsare. Jag orkar/hinner sällan hålla på med det men försöker åtminstone ibland att kommentera de bloggar jag verkligen gillar och följer (eftersom jag vet hur mycket det betyder). Jag tänker också att det är viktigt att credda och länka till andra bloggar. Länkkärlek skadar aldrig!

Jag har säkert glömt många tips nu. Vem vet, jag kanske uppdaterar inlägget efterhand. Men det här är några av de sakerna som kan vara bra att tänka på.

 

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 8 knep som får din blogg att växa

  1. Evanessé skriver:

    Tack för dina tips! Jag håller med, man kan inte glömma bloggen/inte uppdatera under en längre tid, då tappar man de läsare man hade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s