Min läsning på sista tiden (längesen vi pratade böcker nu!)

Mitt liv handlar väldigt mycket om böcker. Jag och Jens pratar om böcker och poesi och idéer till böcker och böcker vi vill läsa och författare – nästan hela tiden! Mycket mer än vi pratar om gojibär, hehe (även om jag tänker ganska mycket på sånt också numera)! Så ibland känns det liksom som att jag bloggar om böcker hela tiden fast jag inte gör det. Och böcker är ju livet, så det måste få sin beskärda plats i bloggen också. Nu har jag hunnit läsa hur många böcker som helst sen sist jag uppdaterade (klicka gärna på kategori Litteratur om du vill). Jag kommer köra veckans kulturella hädanefter, och separata inlägg om vissa böcker då och då. Då kan jag uppdatera lite närmare inpå när jag har läst ut en bok.

Nu blir det i stället korta texter om massa böcker jag läst sen typ maj och fram till nu (!).

Sebastian Lönnlöv – Varje dag är en vårdskandal. Jag är bekant med Sebastian. Men oavsett blev jag otroligt berörd av den här boken. Så sjukt viktig bok om äldrevården utifrån Sebastians personliga erfarenheter av att ha jobbat i den. Inte kul att bli gammal i det här landet, hörni.

Kalle Mattsson – Robocoprah Winfrey. En bok med samlingar av Kalle Mattssons projekt där han klipper ihop bilder på två olika personer och ger dem olika namn. Jag var måttligt road för det mesta (konceptet blir lite enahanda efter en stund), men vissa var roliga.

Lägg er inte i. Kent. Waldersten. Walderstens stora bok om kent med en blandning av bilder och Walderstens illustrationer. Jag älskar kent och gillar en hel del av det Waldersten gör, så den var ganska oemotståndlig (men tung, rent fysiskt!).

Elena Ferrante – Min fantastiska väninna. Årets snackis och snart kommer del två (av fyra!). En läsvärd roman om vänskapen mellan två tonårstjejer och hur vänskapen utvecklades. Makt, tonårsangst, Italien. Lite mycket bestsellerkänsla emellanåt men jag kom verkligen in i den och läste fort och intensivt.

Malin Axelsson – Anropa. Oj, vilken speciell bok. Om en självdestruktiv person som umgås med en apa som röker cigarr. En namnlös stad, nätter, barer. Poetisk och fascinerande. Nyskapande på många sätt, främst språkligt men också dramaturgiskt. Jag gillade den mycket!

Lidia Tjukovskaja – Det tomma hemmet. Ännu en pärla till roman. Faktum är att jag ju slutar läsa alla böcker jag inte gillar (om jag inte måste läsa ut dem av någon anledning) så det är många jag påbörjat och sen slutat läsa. Men den här läste jag klart. Leningrad i slutet av 30-talet. En berättelse om Sovjet men också om ensamhet, rädsla och kärlek.

Ägd – i huvudet på Ulrika Nandre och Carl Johan De Geer. Intressant och ovanlig bok om makt i olika sammanhang: Inom mode, mat, ekonomisk makt, makt utifrån klasstillhörighet. Mer populärfakta-aktiga delar blandas med CJDG:s underfundiga och personliga reflektioner.

Leonora Carrington – Hörluren. Det här är en sådan där person som bara måste googlas. Så intressant livshistoria och så balla tavlor. Googla bums! Romanen är surrealistisk, speciell och lite extra kul att den handlar om en originell äldre kvinna som knappt hör och därför måste sätta en hörlur (en sådan där gammal, stor) för att höra alls.

Linna Johansson – Lollo. Om två destruktiva tonårstjejer i förorten Aspy (som har mycket gemensamt med verklighetens Aspudden). Febrig, ångestfull, men också så skör och stark berättelse på något sätt.


Skärmdump från Bim Erikssons instagram.

Bim Eriksson – Det kändes lugnt när mina känslor dog. Bim, vilket geni alltså! Jag har verkligen läst flera bra serieböcker i år och det här är en av dem. Det går inte att beskriva det starka sköra som hon frammanar i sina bilder och texter. Kolla själva här, på hennes instagram!

Mikael Holmqvist – Djursholm. Ok, detta att jag läser en jättetjock bok om Djursholm fast jag aldrig ens har varit där?! Det är väl att jag är väldigt intresserad av samhälleliga strukturer, klass och sociala koder inom olika klasser i samhället osv. Tror många fascineras av Djursholm. Jag skummade många och långa stycken, men vissa saker var sjukt intressanta. Främst om de sociala koderna.

Juli Zeh – Corpus Delicti. En dystopi om en hälsodiktatur. Snart ska jag läsa en till sådan, nyutgiven. Den här fungerar väl bättre i teorin än praktiken, tyvärr. Den var ganska tråkig.

Kristina Sandberg – Ta itu. Jag älskade ju Sandbergs tre böcker om Maj, var helt uppslukad av dem och kommer säkert läsa om dem så småningom. Den här är en tidigare roman av samma författare. Tyvärr blir jag inte alls lika berörd av den, den känns distanserad och tillputsad på ett sätt som inte tilltalar mig.

Klara Wiksten – Hjärnan darrar. Alltså snälla, läs denna. Porträtt av personer som Klara Wiksten träffade under sina många år som sjukskriven och arbetslös, i olika samhällsåtgärder. Jag intervjuade henne helt nyligen, lovar att publicera den texten här så småningom. Det är en serieroman, men låt inte formatet skrämma dig. Så himla bra.

Christer Themptander. Subversiv. Gå in på min vanliga instagram, gjorde en liten flipagram av denna bok idag.

Tove Jansson – Karin, min vän. Antikvariat, alltså, gud vad jag älskar dem. Där kan man t ex hitta böcker som den här, en tunn bok helt i skrivstil av Tove Jansson, med ett brev till hennes vän Karin. Som ett konstverk.

Rosa Liksom – Sånt är livet. Jag äääälskade verkligen ”Kupe nr. 6” av Rosa Liksom. Om ett möte på transsibiriska järnvägen. I den här novellsamlingen blir allt emellanåt så skruvat att jag litegrann tappar kraften att hänga med. Vissa saker glimrar verkligen till, men ibland blev det lite tvära kast på kort tid. Kanske mår de bäst av att läsas en varje kväll, snarare än många i sträck.

Marguerite Duras – Fartyget night. Duras har länge varit en favorit för mig (bildgoogla gärna för inspirerande fransk författarkänsla). Jag har läst många böcker av henne. Fartyget night är kanske inte den första att ge sig på, men jag älskar den också. Det allvarliga anslaget fungerar så väl när balansen aldrig faller över i alltför höga pretentioner. Bilderna är precisa, skarpa som knivar.

Puh, det var allt jag har läst sen maj tror jag. Plus börjat på massa böcker som jag sen lagt ner. Och bläddrat lite i revisionaires – a decade of art in Tokion med massa härliga illustrationer. Plus bläddrat i typ 100 andra böcker, så klart. Men nu måste jag sluta, som man skrev i början av internet.

Vilka blir du sugen på att läsa? Det gäller ju att ladda upp nu inför mörka höstkvällar i läsfåtöljen!

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s