Så gick det till när min roman blev publicerad på förlag

Många drömmer om att skriva en roman och få den utgiven på förlag. Egenutgivning är inte riktigt samma sak, det är svårt att nå ut och ett förlag innebär en kvalitetsstämpel. Själv skulle jag ogärna ge ut en roman jag skrivit på eget förlag, om det inte är typ fanzinestuket (att man kopierar upp 100 ex och kör underground). För tre år sedan gick en av mina drömmar i uppfyllelse. Men hur gick det till, rent konkret? Jag tänkte berätta om processen lite kort – tänker att många är nyfikna!

1. De flesta förlag tar bara emot färdiga manus, just när det gäller skönlitteratur. Det första steget var alltså: Jag skrev en roman!
När det gäller facklitteratur så har Underbara Clara skrivit ett bra inlägg i ämnet. Där förtydligas också vissa saker som jag nämner här nedan. Jag har flera gånger fått frågan av läsare om att ge tips på hur man gör för att skriva en roman. Ska försöka sätta ihop lite högst personliga tips framöver, i ett separat inlägg. I korthet: Jag har skrivit hela mitt liv – att skriva är nog vad jag gör bäst. Det kräver verkligen övning för att få en fingertoppskänsla för vad som funkar och inte. Sedan handlar det också om disciplin: Skriva, skriva, inte börja på nya projekt hela tiden.

2. Jag valde ut förlag att skicka mitt manus till
Jag har snappat upp någonstans att Norstedts får in ca 2000 obeställda manus per år. Alltså, utöver manus från redan etablerade författare. Det är många som drömmer om författarskapet. Min strategi var därför att skicka till utvalda förlag, som jag trodde kunde uppskatta just mitt manus, snarare än att skicka till alla stora förlag. Jag hade skickat in ett annat manus dessförinnan som blev refuserat. Inget att hänga läpp över. Som Jens brukar säga: En konstnär fortsätter. Smaka på det igen: En konstnär fortsätter. Det är bara att köra vidare och försöka igen. Jag valde tre förlag och skickade manuset plus följebrev till dem.

3. Första refuseringen kom, sedan…
… fick jag ett mejl från ett av förlagen, X Publishing! De ville inte ville ge ut manuset i sin dåvarande form men ville skicka till en extern lektör. Månader gick. Spända och nerviga månader! Jag blev kallad på möte, de berättade om de föreslagna förändringarna (det är alltid jag som gör ändringarna, och fattar besluten kring huruvida jag tycker att de känns rätt att genomföra).

4. Skriv om, skriv rätt
Jag fick några månader på mig att bearbeta manuset. Jag gjorde det och skickade in det igen. Ännu mera väntan.

5. Jag fick ett samtal
En dag stod jag och väntade på tunnelbanan och fick samtalet: ”Vi vill ge ut din bok!” Jag skrek nog rakt ut av lycka.

6. It ain’t over ‘til it’s over
Därefter följde ett och ett halv ÅR innan boken faktiskt gavs ut. Under den tiden redigerades manuset av mig i samråd med förlagsredaktören. Mot slutet var förändringarna nere på kommateringsnivå. Hela processen pågick samtidigt: Omslag, pressfoton, presstexter, bokmässan-samtal bokades osv.

7. Hej lilla boken!

Och så till slut var den klar. Jag fick mina 25 friexemplar av min förläggare (som numera driver Formgivningsfabriken) på ett kafé på Bergsgatan. Det var en magisk känsla att hålla i sin första riktiga bok. En andäktig känsla.

8. Recensioner osv.

Jag medverkade i några olika evenemang, men det är ju också svårt för ett litet förlag att nå ut i en djungel av böcker. Jag fick flera fina recensioner, bland annat denna fantastiska av Elise Karlsson i SvD. Både jag och mamma grät av glädje över telefon när vi läste den. Hon och pappa, om några, har ju följt mitt bokiga liv sedan jag knappt kunde prata. ❤

No cash in culture
Den ekonomiska biten funkar så här: Förlaget bestämmer hur stor upplaga de ska trycka av boken. Baserat på det får man som författare ett förskott, ca ett halvår innan boken släpps. Förskottet motsvarar den royalty man skulle ha fått för hälften av upplagan. Alltså får man sedan inga pengar i början när boken har släppts, eftersom man redan har fått de pengarna. Man tjänar inte mycket på att ge ut en bok, generellt. Det kanske är ett tjugotal författare i Sverige (max) som tjänar mer på sina böcker, och då är det oftast deckare eller annan bestseller-litteratur.

Tyvärr har förlaget som gav ut min bok lagts ner. Så fort jag har ett färdigt manus (jag har påbörjat flera sen sist förstås) så kommer jag skicka det till utvalda förlag igen och hoppas på samma lycka ännu en gång.

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Så gick det till när min roman blev publicerad på förlag

  1. jeanette sandeli skriver:

    Stort lycka till! Jag ser verkligen fram emot att få läsa din nya bok 🙂 Kram fr sö Dalsland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s