Är det bra att prata om sina mål?

sam_1218-640x480

Nyligen nämnde jag i förbifarten i ett blogginlägg att jag har som mål att gå ner 10-20 kilo till nästa sommar. Kanske allra helst 20, men jag försöker som sagt undvika delmål och så och bara fortsätta på samma sunda livsstilsspår som jag slagit in på.

En läsare delade med sig av ett intressant (och kort) Ted talk som gav mig mycket tankar. Se det gärna själva här. Resonemanget är att ett forskningsexperiment har visat att den som inte har pratat med sin omgivning om sina mål har större chans att uppnå dem. Detta eftersom den som pratar om målen tenderar att liksom psykologiskt betrakta uppgiften som redan avklarad. De kanske får beröm (”Vad duktig du är!”, ”Det kommer gå jättebra” osv). Medan den som inte pratat om sina mål tenderar att kämpa hårdare för att uppnå dem, och inse att det krävs mycket arbete.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Personligen håller jag faktiskt inte alls med! Jag tror helt klart att det går att lura den där mekanismen. Apropå mål, kolla gärna Isabella Löwengrips långa härliga lista med 100 mål i livet. Min upplevelse är snarare tvärtom. Jag är, som man kanske kan ana av mina teckningar, en väldigt pratglad människa och skulle tycka att det var väldigt tråkigt (för att inte säga omöjligt) att inte prata med omgivningen om projekt som gör mig glad och motiverad. Jag pratade i typ 27 år om att jag ville skriva böcker och bli författare. Det var ett av mina tydliga mål. Sedan fick jag ge ut en bok. Jag pratade med alla om att jag ville skriva i tidningar, sen lyckades jag till slut uppfylla det. Osv. Jag skriver i den här bloggen om mina mål kring min nya livsstil och förhållande till mat, hälsa, socker och vikt. Och det är just tack vare att jag vågade ta bladet från munnen på den fronten som jag har klarat att lägga om min livsstil. Jag hade inte klarat det utan stödet från alla läsare (för det var ju motigt LÄNGE).

Så: Jag tänker att om man bara: ”Okej nu har jag sagt det till alla så nu kan jag chilla”, då kanske man inte är tillräckligt motiverad eller har tänkt igenom sitt mål tillräckligt noga trots allt? Det är onekligen intressant att resonera kring det här. Vad tänker ni? Berättar ni om era mål? Om inte, hur klarar ni att inte göra det?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Är det bra att prata om sina mål?

 1. Marina skriver:

  Det finns undersökningar som visar att ju fler gånger du upprepar ditt mål, skriftligt, muntligt, för dig själv, för andra, desto större chans har du att uppnå det. För det är svårare att backa när ”alla” vet!

  Jag har insett att jag flyttar mina målstolpar då och då 😉 viktnedgången är numera sekundär, styrkeökning och kondition är primär, även om jag inte nått mitt mål viktmässigt så struntar jag i det och gör det som jag gillar och tycker är kul träningsmässigt och så får vikten komma om den gör det eller inte.

 2. jeanette sandeli skriver:

  Lite både och… Vikten skriver jag mycket om i min blogg och målet på minus 5-6 kg så att jag blir ”klar nån gång”, upprepar jag som ett mantra. Men mitt sparande av pengar är jag lite tystare om ety målet är stort och till synes ouppnåeligt enl gängse ”regler”.
  Jag tror att vi som bloggar har behov av att berätta och då ingår både lite hemligheter, eventuella mörka sidor och fantastiska mål 🙂 Vad som är viktigt för mig är att idka tacksamhet varje dag för både stort och smått då jag vet att Universum levererar. Tålamod, tillit och ett visst mått av förnöjsamhet tycker jag är rätt väg mot målen i livet. Stora som små. KRAM fr sö Dalsland.

 3. Madde skriver:

  Det är nog upp till var och en. Själv pratade jag jättemycket och ”krävde” pepp från alla hihi. Kanske inte riktigt så, men för mig fungerade det perfekt under min viktresa.

 4. m skriver:

  Jag tror att det är individuellt.

 5. Moa skriver:

  Jag tycker som du. Har jag sagt något så gör jag det. Kan vara allt ifrån ett träningspass eller en tävling som jag har sagt att jag ska göra. För mig funkar det jättebra. Särskilt om jag har sagt att jag ska göra 10 intervaller och sedan gör jag bara 6, det verkar fånigt så då gör jag 10. Skitsmart tycker jag. Det är som att springa när folk tittar på, man springer mkt snyggare och snabbare;-)).

  • Jessica Johansson skriver:

   Njae alltså jag gör ju inte alltid det jag har sagt att jag ska göra, men jag har aldrig upplevt att jag gör det MINDRE av att jag pratar om det. Hm nu krånglade jag nog till det men du kanske fattar hur jag menar! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s