Mina 11 bästa tv-serietips för sköna semesterkvällar

För mig är tv-serier den ultimata avkopplingen. Det, tillsammans med podcasts (klicka där för bästa podcast-listan!) och att rita och läsa, är en livsnödvändighet för min nonstop-hjärna. Och vad är väl bättre på semestern (eller ok, närsomhelst!) än att avsluta dagen med några avsnitt av en bra tv-serie? Här kommer ett gäng snabba tips på serier som jag verkligen har gillat. Jag har säkert glömt massor (så klart) och skulle kunna tipsa om massa fler. Många av dessa har ju också fått uppmärksamhet, men de är värda den uppmärksamheten tycker jag.

Downton abbey är lite av en kvalitativ såpa förlagd i engelsk överklassmiljö i slutet av 1800-talet/början av 1900-talet. Trots det såpopera-aktiga formatet med intriger osv så har jag verkligen uppskattat serien. Relationer, dramatik, spänning, en och annan blödig tår (från min sida) och samtidigt ett intressant porträtt av klassamhället med personalen på det gigantiska slottet/herrgården och den rika familjen. Serien är ett välgjort och spännande avbrott från vardagen.

Lena Dunhams mästerliga Girls är så otroligt speciell och samtida och mitt i prick att man smäller av en smula. Att hon dessutom inte är rädd för att visa upp sin icke-normativa kropp och att manuset är oväntat på ca en miljon sätt gör det hela bara ännu bättre. Tv-seriepodden i Sveriges radio har pratat om massa av avsnitten så lyssna gärna på den parallellt med att du kollar på senaste säsongen (men se de andra säsongerna först, förstås!).

Gentlemen & Gangsters är en svensk tv-serie baserad på Klas Östergrens romaner med samma namn. Den gjordes också som film, men jag och Jens tyckte att serieversionen var mycket bättre. Svensk 70-talsmiljö, dekadens, en originell miljö och mycket bra skådespeleri.

Jag är väl inte ensam om att precis ha frossat i senaste säsongen av Orange is the new black, den omtalade serien som utspelas på ett kvinnofängelse. Den finns på Netflix i alla säsonger och är lite som en drog. Once you pop, you definitely can’t stop. Förutom att skådespeleri och manus funkar väldigt väl, så är det också ett intressant porträtt av det amerikanska samhället ur många aspekter.

Full patte är en otroligt samtida, satirisk, feministisk, mitt-i-prick-serie som finns på SVT Play (båda säsongerna). Sträckkolla på båda säsongerna under en härlig eftermiddag (avsnitten är korta) eller ta det i mindre doser (om du kan!). Serien bjuder på många skratt och igenkänningshöjda ögonbryn. Alltså missa ej!

Jag funderar själv på att se om alla säsonger av Gilmore girls inför att en ny säsong ska komma, äntligen! Det här är en serie som jag älskade som tonåring men jag har hört från säkra källor att den håller att se än idag. Kanske är det dags för dig också att se om den, om du redan sett den förut?

Under ett gäng gastkramande veckor i våras såg jag ett avsnitt av Damages så fort jag kom åt. Om jag inte minns fel så finns den på Cmore (jag har provat typ alla streamingtjänster vid det här laget tror jag). Glenn Close gör en utmärkt rolltolkning som advokaten som är beredd att gå över lik för att få sin vilja fram. Serien är uppbyggd så att den liksom hintar lite om vad som kommer hända längre fram under säsongen, vilket gör att jag satt på nålar tills jag hade sett klart alla säsonger. Inte ett dåligt betyg!

På Cmore såg jag och Jens Scener ur ett äktenskap i våras. Det här är ju en klassisk och helt mästerlig serie i fyra delar av Ingmar Bergman. Jag blir alltid så inspirerad av riktigt kvalitativ filmkonst, och det är verkligen det här. Men låt dig inte skrämmas för det. Även den som normalt sett inte uppskattar Bergmans filmer (hur det nu är möjligt!) kan nog ändå tycka om den här serien. Den handlar om ett högborgerligt par i kris.

Om du står ut de första två, ganska tråkiga, avsnitten av Breaking bad, så väntar dig sedan många timmar av en otroligt spännande och originell serie (som finns på Netflix). Det handlar om Walter White, kemiläraren som får reda på att han snart kommer dö i lungcancer. Han inser att han inte har mycket pengar att lämna efter till sin fru och sitt barn (samt det barn som ligger i magen). Det får honom att börja koka metamfetamin med en före detta student i en husbil. Helt logiskt? Ja i serien så blir det faktiskt det. Jens gillar nästan inga serier, men den här såg vi alla säsonger av tillsammans i våras. SOM PÅ NÅLAR, I tell you!

En av de bästa tv-serierna jag någonsin har sett är tyska Weissenssee som utspelas under 70- och 80-talen, innan Berlinmurens fall. Första säsongen såg jag till och med två gånger. Jag har svårt att i ord beskriva vad jag egentligen uppskattar så mycket med den här serien. Jag antar att det är en kombination av: Utmärkt skådespeleri, fantastiskt manus och starka karaktärer, intressant porträtt av en tid jag inte sett mycket fiktion om innan, miljöerna (även inredningen!), och att det också säger så mycket om människan i stort. Jag vet på rak arm inte var denna går att se just nu (jag såg den på SVT Play) men den går säkert att streama någonstans.

Mitt sista tips för idag blir serien Narcos (finns även den på Netflix – och nej, jag är inte sponsrad!). Även om jag hade en del att invända mot (främst det, enligt mig, omotiverade våldet och nakenheten) när det gäller den här serien, så uppskattade jag den verkligen himla mycket! Den är baserad på händelserna kring den colombianska knarkkungen Pablo Escobar. Skådespeleriet, tempot, handlingen osv – tillsammans gör de serien till en sådan där SLURP som man bara vill sörpla i sig direkt. Spännande och välgjord!

Uppdatering: Hur kunde jag glömma Mad men? Och Grey’s anatomy så klart. Pushing daisies är en pärla. Och Arrested development. 

Vilka serier vill du tipsa om?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Kultur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mina 11 bästa tv-serietips för sköna semesterkvällar

  1. Catarina skriver:

    Hmmm… Jag såg aldrig ”Gilmore girls” när det gick, kanske man borde börja från början nu istället?! Några år efter då att säga hehe… Jag minns att jag fått för mig att den serien inte var något för mig, men nu vettefasen om jag hade fel asså ;).

    Tips från mig är ”Reign” och ”The affair”. Sen har jag börjat kolla om ”Prison break” precis också. Glömt allt och hur bra den är :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s