Äta bra på resa – är det ens möjligt?

Jag försätts ofta i undantagstillstånd när jag inte är hemma. Det är något jag känner mig redo att jobba med nu, när jag klarar att sköta mat och träning så bra till vardags. Många kan ju tänka att på semestern får man göra som man vill, och så kommer jag också tänka någon gång kanske. Men eftersom jag har svårt med gränserna när det gäller mat så känns det inte bra för mig att bara släppa allt. Nu när vi ska till Berlin så gäller det att jag försöker vara medveten om vad, och hur mycket, jag stoppar i munnen.

Jag tänker så här: Jag ska försöka att alltid ta de nyttigaste alternativen när vi är på matställen eller caféer. Frukosten kommer jag vara lite slappare med. Vi ska antagligen gå ut och äta frukost på kafé alla morgnar (hotellfrukost ingår inte) och överlag kan det ju vara svårt att hitta supernyttiga frukostställen på en plats man aldrig varit förut. Därför kommer det vara helt ok om jag tar typ en smörgås med mörkt bröd och grönsaker eller liknande (hoppas att sådant finns dit vi kommer!). I övrigt ska jag försöka välja så bra mat som möjligt. Blir det några sämre val till huvudmåltiderna så gör det inget, eftersom vi ändå kommer promenera hela dagarna och därmed förbränna mer än vanligt. Men jag kommer inte börja äta massa pizza och sådant bara för att vi inte är hemma. Samtidigt kommer jag inte vara superstrikt. Vi dricker ingen alkohol och jag komner inte äta några sötsaker och inte småäta. Då blir det nog bra!

Framförallt ska det bli så kul att upptäcka en ny stad. Vi har inga särskilda planer alls, vilket jag tycker är perfekt inför en resa. Vi har blivit bombarderade med helt underbara tips på caféer, mysiga kvarter, häftiga konstställen, restauranger och massa annat. Så vi kommer bara beta av dem och se hur mycket vi hinner!

Hur har ni det? Jag har blivit så bortskämd med kommentarer här så när ni blir sommartysta så blir jag lite förskräckt, haha!

Annonser
Det här inlägget postades i Planering. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Äta bra på resa – är det ens möjligt?

 1. ann skriver:

  Oftast på restaurang finns kött fisk kyckling man kan alltid välja bort ris pasta pommes få sallad till. Lite tjatig kanske men önskar fortfarande att mat dagboken uppdateras nu är det lite hipp som happ och blir ju ingen matdagbok då om man lägger upp då och då.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag vet, jag får köra igång med den efter vår resa till Berlin. Jag känner som du, att jag vill lägga in precis allt där men jag har liksom kommit ur det. :/ fast jag äter fortfarande bra och rör på mig och det är ju viktigast!

 2. ann skriver:

  Matdagboken på instagram alltså ej här i bloggen menar jag.

 3. Nanna skriver:

  Det här inlägget var intressant. Alltså jag är lite som du att jag äter mindre nyttigt när jag inte är hemma. Det har liksom alltid blivit så. Men egentligen borde det väl gå att äta hälsosamt även i ett annat land. Det som slog mig när jag läste din text idag var att visst måste folk i alla länder äta även helt enligt din ordinarie diet ? Det är ju inte så att i Tyskland är det bara socker och bröd som gäller för alla.

  Möjligen är det bara jag som tycker att detta var en aha upplevelse, en ny tanke liksom, att det borde kvitta vilket land jag befinner mig i nog sjutton borde nyttig mat vara möjlig att få i sig.

  Hurra för att du fick mig att se det.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag tror att det också handlar om ens mentala inställning, att man ofta vill ”passa på” när man är utomlands. Men det är ju bara att göra sig själv en ogärning. Och jag har fått tips på massa härliga matställen i Berlin så det ska nog gå bra (om jag hittar dit haha, är inte så bra på att läsa kartor 😀 ). Kul att jag kunde bjuda på en aha-upplevelse och jag tror absolut att det går att få tag på nyttig mat på de flesta ställen! 🙂

 4. Lisa skriver:

  Jag åt jättegoda frukostar när jag var i Berlin (ca 5 år sen nu dock)! Den vanligaste frukosten ute innebar att man fick någon variant av frukosttallrik med yoghurt, frukt, grönsaker och olika färskostar, och en brödkorg till som alltid innehöll mörkt grovt bröd (och ljust). Jättelyxigt men inte dyrt (som jag minns det). Så man kunde liksom plocka ihop sin egen frukost. Jag minns också att det var rätt trendigt med ekologiskt och grönt osv. På restaurang har jag som inte äter kött, men har en partner som oftast äter kött, märkt att fiskrätter oftare är lättare (och fräschare!) än kötträtter, de serveras ofta med mindre potatis (t.ex.) och mer grönsaker. Jag tycker att man ska unna sig att äta gott på semestern, men iallafall jag mår inte bra om jag går ”all in” på alla måltider hela semestern, då får jag ont i magen och så vidare. Dessutom njuter man mer av variation, hur mycket njuter man av en glass om man redan ätit glass fem dagar i rad? Sen brukar man ju promenera massor på city-semester, och inte äta mellan målen lika mycket som vanligt. Du behöver ju inte gå ner i vikt under semestern, egentligen gör det ju inget om du skulle äta lite för mycket under några dagar. Huvudsaken är väl att du inte äter sånt som triggar ditt sockersug så att det blir jobbigt när du kommer hem? Jag tror du fixar det hur bra som helst!

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag älskar alla dina kommentarer, fina du! Vi får promenera sen efter semestern, typ göra det till en vana varje vecka eller så?! Åh nu ser jag fram emot nyttiga frukostar i Berlin. Håller helt med om att man inte mår bra av dålig mat. En måltid är ok men det är ju mycket godare med fräsch, färggglad nyttig mat som sagt. 🙂

 5. Ulla skriver:

  Berlin är en”grön” stad på alla sätt! Det är lätt att äta veganskt/vegetarisk om du vill eftersom gröna vågen aldrig har tagit slut här. Går att hitta både ekologiskt och billigt dessutom. Var inte rädd för att gå lite bit från huvudgatorna så hittar du många billiga restauranger. Vet att de flesta rekommenderar Prenzlauer Berg, mysigt vid Kollwitzplatz men åk också till Schöneberg och Goltzstrasse. du vet säkert redan att det var här David Bowie och Iggy Pop bodde under deras Berlinperiod. Enligt legenden satt de på Cafe´M på Goltzstrasse 33. Inget speciellt alls, faktiskt ett ganska tråkigt café men kul att ha varit där:) En annan gata som är värt ett besök som kanske inte alltid skrivs om är Bergmannstrasse. Jättemysigt med både second hans och många cafeer och restauranger och tom en lite saluhall. Här pågår ofta någon festival eller annat på helgerna.

  Kan inte ett ord tyska men ÄLSKAR Berlin. Vet att man kanske SKA se vissa saker men håll er borta från området vid ZOO om ni inte vill shoppa….

  Go tur!

  • Jessica Johansson skriver:

   WOW, även om Café M är tråkigt så är det ett måste, jag är ju sådant fan av Iggy Pop och David Bowie sen många år. Tusen tack för dina tips! ❤ Ser så mycket fram emot att upptäcka staden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s