Listor – ordning och reda i vardagen (åtminstone lite)

Jag hankar mig fram i tillvaron tack vare listor. Senaste åren har jag liksom skapat ett system för det här. För att jag inte ska glömma. Grejen är nämligen att det som inte står på de där listorna försvinner in i något mystiskt hål i mitt huvud. Det kan dels ha att göra med att jag har många olika parametrar att hålla reda på (flera jobbuppdrag, mycket saker som händer) och dels att jag helt enkelt är lite förvirrad av mig. Så länge jag har mina listor behöver det här inte bli ett problem, bra va! Jag tänkte berätta hur jag gör, kanske kan någon annan göra på samma sätt och äntligen få gjort allt det där som annars glöms bort?

Jag har olika typer av listor. En på jobbet, en brådskande, en inte lika brådskande osv. Ungefär så här:

Den fysiska kalendern
Jag kör fortfarande med fysisk kalender. Att hålla reda på allt i en telefon skulle för mig bli alldeles snurrigt. Jag bär alltid med mig min fysiska kalender och håller stenkoll på den. Att planera och fixa och dona med kalendern är någonting positivt och kul för mig. Jag skriver även upp i den vilka dagar och tider jag ska gå och styrketräna. Promenaderna skriver jag upp t ex ”Promenad e.m”. Detta för att jag ska respektera dessa göromål som vore de möten, och för att det ska bli av.

Den dagliga att göra-listan
Jag har oftast en att göra-lista för dagen. Det kan vara småsaker som att boka tvättstugan, vika tvätt eller svara på ett visst mejl. Eller posta ett brev, något jag måste kolla upp, läkartider, möten osv. Ibland behåller jag samma lista i en vecka (som nu när jag har semester och inte lika mycket måsten) och fyller på/stryker över. Andra gånger gör jag en ny lista varje eller varannan dag och för över det som inte blivit gjort ännu från tidigare listor till den nya.

Den allmänna att göra-listan
Sedan har jag en lista för saker som inte riktigt har en deadline men som jag ändå vill komma ihåg att fixa. På den listan kan det stå till exempel ”Städa kylskåpet” (om det är dags för det), ”Kolla upp x”, ”Boka y” osv. Jag kollar av den listan också varje dag och ser om jag hinner något den dagen eller om jag får skjuta på det. På den här listan skriver jag också in när jag har tänkt städa, träna eller när det är dags att boka nya pass på Sats.

Jobblistan
Nu har jag ju flera jobb. Men jag har strukturerat upp det så att jag har en lista på mitt halvtidsjobb. Den tar jag inte med mig hem, den ligger på mitt skrivbord och revideras efter hand, beroende på vad jag behöver prioritera just den dagen. När det gäller mina andra jobbuppdrag så skriver jag upp saker relaterade till dem på min vanliga, dagliga att göra-lista.

System för att städa och rensa
Jag har precis nyligen ögnat igenom boken ”Förvara smart” och plockat upp ett tips från den. Det gäller saker i hemmet som måste göras ibland men inte så ofta. Som just att städa kylskåpet, rensa bland kläderna, göra rent diskmaskinen med sådan där särskild rengöring, torka rent elementen osv. Man gör en lista med sådana saker – allt man kommer på. Så fyller man i hur ofta respektive grej bör göras (var tredje månad, varje månad, varje halvår) och planerar in i kalendern när detta ska göras under året. När den dagen kommer så gör man det bara, utan att det blir en stor grej. Jag har precis gjort min sådan lista, tyckte det var en smart idé!

Jag har även listor som jag inte har med mig men t ex vill-ha-listor (särskilda inredningsprylar, konstprints, särskilt konstnärsmaterial osv) och listor för idéer med blogginlägg osv i all oändlighet!

Ja, ungefär så här brukar jag göra. För mig är listorna ett sätt att minska stressen i tillvaron och känna att jag har kontroll. När jag har gjort dagens punkter kan jag dessutom vara hundra procent ledig och rita, kolla på serier eller läsa utan dåligt samvete. Hur håller du ordning på alla måsten i tillvaron?

Annonser
Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s