Glorifiera fetma?

Enligt BMI-definitionen så går jag fortfarande under ”fetma”. Det innebär enligt vissa att jag genom att visa upp bilder på mig glorifierar fetma. Förutom att det är ett väldigt lustigt påstående, så kan ju pendeln lätt svänga tillbaka och man kan anklaga de reklamer som använder sig av osunt smala modeller glorifierar anorexia och så vidare. Det är förstås också knasigt på en hel mängd andra sätt.

Jag har lyssnat på några avsnitt av podcasten ”Tjockpodden”, som görs i samarbete med Fett magazine. Jag älskar ju sådana här initiativ och har gillat podden hittills. I ett avsnitt pratar de just om att glorifiera fetma. De menar att vissa tycks anse att någon bara genom att vara tjock glorifierar fetma. Ännu mer så om hen pratar positivt om sin kropp eller visar upp fina bilder på sig själv. Det är ju lite sjukt eftersom det innebär att man ÄR sin kroppsform, mer än sig själv. Om en normalviktig person visar en bild på sig själv så tänker nog de flesta inte: ”Oj, hon glorifierar minsann sin kroppsstorlek!” Kroppen där är sekundär, i stället kanske man fokuserar på vad hon gör, vad hon har på sig osv. Dessutom kommer vi nog inte få en våg av människor som bara ”Åh en bild på en tjock person! Nu ska jag också gå upp 30 kilo, vad härligt!” Det blir så fjantigt att ens tro att bodypositive-rörelsen skulle få en sådan effekt.

Ibland kan jag tycka att sådana här debatter och samtal blir så onyanserade. Antingen ska man vara tjock och trivas med det och då vara ”Riot not diet”-typen. Eller så ska man vara tjock och vilja gå ner i vikt, och då måste man också tycka att tjock är lika med fel. Kan vi inte ha flera tankar i huvudet samtidigt? Kan det inte få vara okej att vilja gå ner i vikt och äta hälsosamt (typ kvarg!) och ändå älska den kroppspositiva rörelsen och vara emot fatshaming?

Nu minns jag inte om det var i det här avsnittet eller det andra jag lyssnade på av Tjockpodden, som de pratade om hur de reagerar om någon vill gå ner i vikt. De pratade lite hånfullt om att man ska strössla folks kvarg med en tjockisströssel. Rolig metafor, samtidigt som de i sin tur då shamear människor som försöker leva hälsosamt. Det är ju inte ett konstruktivt sätt att närma sig hälso- och kroppshetsen i samhället. Min utgångspunkt i fettacceptans-/tjock-debatten, i egenskap av tjock, är följande:

Jag är tjock och tycker att det rent normativt ska vara okej att vara tjock. Ingen vinner på att tjocka mår dåligt över sin övervikt (eller jo okej då, bantningsindustrin!). Jag tycker inte det är okej att basha tjocka personer eller tänka att de är lata eller saknar kunskap kring hälsa. Jag vill gå ner i vikt av en mängd olika skäl, men det innebär inte att jag är mindre feministisk eller att jag tycker att tjock är någonting i sig negativt. Det är jobbigt när folk hälsohetsar på arbetsplatser, men om någon vill gå ner i vikt eller äta kvarg så tycker jag inte heller att det ska vara belagt med skam.

Generellt saknar jag en nyans i många debatter i samhället. Det kanske är själva definitionen av debatter – att de ska vara så tydliga att nyanserna tvingas försvinna. Jag hoppas åtminstone att vi alla kan vara överens om att någon inte glorifierar fetma genom att visa bilder på sig själv i sin tjocka kropp. Att den tjocka kroppen måste kunna visas upp precis som den normalviktiga eller spinkiga.  Annars blir jag alldeles matt.

Nu har jag ju pratat om två ämnen samtidigt i det här inlägget. Hoppas poängen gick fram ändå!

 

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Glorifiera fetma?

 1. Agneta skriver:

  Så bra skrivet! =)

 2. Katarina skriver:

  Så dumt att ens tänka den tanken: ”glorifiera fetma” bara för att en fet person finns på bild. Som att jag glorifierade 40+ eller korthårighet eller brunögdhet bara för att jag visade mig på bild. Så otroligt dumt. Självklart ska det vara ok att visa sig på bild oavsett utseende. Om någon tar intryck av någon annans utseende får det faktiskt stå för mottagaren.

  • Jessica Johansson skriver:

   Exakt, dumt var ordet!

  • Jessica Johansson skriver:

   PS: Fast om typ ALLA bilder man möts av föreställer anorektiskt smala fotomodeller med perfekt hy så är det ju himla svårt att inte påverkas. Som sagt, det finns nyanser i detta. 🙂

 3. Nanna skriver:

  Vad tokigt ”glorifiera fetma” …Då borde vi ju ta ner alla målningar på feta Kungar!

 4. Rebecka skriver:

  Håller verkligen med dig. Mer nyans behövs både i denna och många andra frågor. Och vilken jättefin klänning du har förresten! Var kommer den ifrån? 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja precis. Åh tack! Den köpte jag på indiska i fjol. 🙂 nästan alla mina kläder är från indiska, vissa från monki. Jag gillar färg! Antingen färg eller svart med färgglada smycken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s