Folk som koketterar med sina matvanor

Teckningen ovan har jag ritat för längesen, fler finns på min facebooksida En miljon ledsna flickor samt mitt ritkonto jessicaritar på instagram.

Stöter man inte på folk titt som tätt som liksom koketterar med hur lite de äter? Jag gör åtminstone det och har alltid gjort det. Folk som bara ”JAG ÄR JU VÄLDIGT LITEN I MATEN, JAG” *stirrar på min mage som inte är liten* eller bara ”JAG BRUKAR INTE ÄTA FRUKOST, IBLAND HOPPAR JAG ÖVER LUNCHEN OCKSÅ. FOLK ÄTER SÅ MYCKET HELA TIDEN” eller bara ”NU BLEV JAG VERKLIGEN MÄTT, BLEV INTE NI DET?!” *stirrar på mig som fortfarande äter*.

Note to omvärlden: Det är inte coolt att äta så lite som möjligt eller att implicit sprida sin matångest över omgivningen. Allt jag tänker numera när någon koketterar med att hen inte äter frukost eller hoppar över lunchen eller så, är: gud så tråkigt för dig. Äta är ju det godaste som finns!

Jag skrev ett annat inlägg om relaterat ämne en gång, nämligen om matångest i lunchrum. Läs det gärna!

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Folk som koketterar med sina matvanor

 1. HEJ! Blev uppväxt med att man aldrig ska visa fullt påslag av nånting: hunger, ilska, ledsnad eller inte ens högljudd glädje. Så därför uppskattar jag när människor är både vrålhungriga, arga på riktigt, genuint glada och som vågar gråta så länge det behövs.
  TACK för som vanligt, helt magiska teckningar 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Oj då, det låter jobbigt att inte visa fullt påslag av någonting. :/ jag håller med dig, more is more! Och vad kul att du gillar mina illusar!

 2. M skriver:

  Jag kan ibland säga hur lite mat jag behöver för att egentlugen bli mätt. Fast i mitt fall är det mer en klagan som sägs med missnöje och inte med stolthet, för jag älskar verkligen mat och skulle gärna äta mer om jag kunde. Har dock pga kraftig viktuppgång de senaste åren fått påbörja en resa mot en lättare kropp vilket inkluderar mindre portioner. Tycker det är fantastiskt spännande att se hur lite mat jag egentligen blir mätt på jämfört med många andra och då är jag ändå ingen kort och nätt person. Däremot är inte hjärnan nöjd när magen är det. Men jag förstår din poäng- det kan vara oerhört provocerande att höra om folk som äter lite och berättar om det till höger och vänster. Typ ett nöjt ”Jag drack äggmjölk till frukost och blev så mätt att jag inte kunde äta på tolv timmar”.

 3. Katarina skriver:

  Pratas det inte överlag för mycket om ätande?? Ätande är inte intressant att prata om i sig om det inte är kopplat till något högre syfte, t ex din hälsoresa. Jag förstår prat om mat – recept, ingredienser, smakupplevelser, allergier, kulinariska upptäckter osv. Men ätandet i sig är sällan relevant i ett sällskap. Jag äter mycket, jag äter lite, jag äter sent, jag äter tidigt. Jaha? Utan koppling till ”därför så tänkte jag att..” så blir kan man fundera på: vad förväntar sig den personen för reaktion eller kommentar på det uttalandet? Finns det då ett annat svar än: Jaha?

  • Katarina skriver:

   …sedan tycker jag genuint synd om folk med ätstörningar. Både om dem som äter för lite och dem som äter för mycket. Ingen vill ha en ätstörning. Alla vill bara kunna äta utan att använda mat som drog eller bestraffning. Så därför är det viktigt att inte lägga skuld på den som pratar om sitt ätande – egentligen är det nog de som har någon form av bekymmer med sitt ätande som pratar om ätande. Eller så har de problem med tänderna eller mag-/tarmproblem. Och det är synd om dem också.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag håller med! Jag tycker jättemycket om att höra folk prata INSPIRERANDE om mat. Alltså VAD de äter, vilket gott recept de har upptäckt och sådant. Det är en helt annan sak, då tipsar man ju varandra som att man tipsar om en bra bok eller film. Syftet är liksom inte att trycka ner eller så utan att lyfta upp. Men att bara mala om hur liiiite man behöver äta, det är mer sådant jag menar. Precis som du påpekar 🙂

 4. Madde skriver:

  Kan bara hålla med 🙂 Sen finns det dom som är större och dom som är mindre i maten. Jag älskar verkligen mat och att äta.

  • Nanna skriver:

   JA! Olika människor verkar faktiskt ha olika nivå för att bli mätt. Jag har fem barn. Tre äter rätt normalt skulle jag tro. Två av dom äter….ja ….kosmiska ljuspartiklar tror jag. För inte är det då mat dom äter. Musportioner , yttepyttelite och dom växer på helt okej. Lite på gränsen till för smala enligt skolsyster men inget sjukligt. Och det ska föreställa MINA barn. På mig syns det då direkt att jag har minsann råd att äta mat.

   Så jag tror att lika svårt som det är för oss som gillar att äta, lika svårt är det för icke-ätarna att fatta att vi MÅSTE ha mat för att fungera.

   Däremot klarar jag inte på några villkor att äta frukost. Det går bara inte jag bara kräks. (Också då jag inte är gravid!)
   Men det rar hage ju liksom igen typ vid lunch eller så där.

   • Jessica Johansson skriver:

    Intressant perspektiv, jag tror att det verkligen är som du säger. Jag häpnar ofta över hur otroligt lite folk i min omgivning äter. Jag äter betydligt mer och fler gånger om dagen och är ändå ofta hungrig. PLus att jag går ner i vikt på detta! Om jag inte kontrollerar mig själv så äter jag alldeles för mycket och därför måste jag helt enkelt vara för sträng. Jag tror aldrig det har hänt att jag har slutat äta innan maten är slut med orden ”oj nu orkar jag inte mer”. Jag orkar alltid mer och därför måste jag kontrollera portionsstorleken osv. Frukost är min högtidsstund, jag brukar längta lite efter den när jag går och lägger mig på kvällen, haha! 😀 Rar hage var en rolig felskrivning, hihi!

  • Nanna skriver:

   ….tar jag….. inte RAR HAGE……hahaha….

   He hehe det blev ju helt fel.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag med, verkligen alltså. Mat är bäst! Jag blir alltid så chockad när någon säger att det vore skönt om det fanns ett piller som kunde ersätta maten. Jag blir helt: Hur kan du ens tänka tanken?! 😀 Leva utan mat, nää tack! hihi.

 5. Tess skriver:

  Håller med. Och för mig är det väldigt tröttsamt att lyssna på hur andra pratar om hur/vad de äter och hur mycket/hur lite de äter. Mat tar alldeles för stor plats i folks liv och det är ju otroligt ointressant att höra andras utläggningar i ämnet i princip dalgligen. Tänk om folk pratade lika mycket om något annat basalt behov precis som de pratar om mat och ätande. Typ ”oj vad jag bajsade lite idag – jag brukar ju alltid bajsa mycket men just i morse kom det bara litegrann”.

  • Jessica Johansson skriver:

   Haha jag skrattade verkligen åt din kommentar, du har så rätt. Det är absurt när man tänker på det ur det perspektivet!

  • Nanna skriver:

   Åh vilket härligt inlägg. Jag skrattade också. Tänk när samtalet handlar om andning. Oj dag har jag andats super mycket. Eller… Jag har verkligen hålla andan mycket idag….

 6. Tove skriver:

  Tycker ibland att dina inlägg gränsar till det. Ofta publicerar du en sallad med gröna blad och några halloumibitar och skriver att du varit mätt jättelänge på det och står dig perfekt, att du äter för mycket och måste dra in på mellanmål osv. Upplever att du gör det ganska ofta tyvärr :/

  • Jessica Johansson skriver:

   Vad tråkigt! Men min blogg handlar ju om min hälsoresa och då ingår lite att berätta om hur jag känner och mår och vad som funkar och inte osv. Jag gör inte det irl så att säga. Och helt utan kokettering. Men jag ska försöka bättra mig 🙂

  • Eva skriver:

   Jag har inga kommentarer kring hur du framstår för det har jag inte tänkt på men jag har däremot reflekterat över att dina portioner ser små ut eftersom jag själv äter större portioner oavsett om de är nyttiga eller inte. Har generellt svårt att bli mätt även om jag inte är direkt överviktig. Blir du mätt och håller dig nöjd så är det väl jättebra med dina portioner för dig.

  • Nanna skriver:

   Kanske ska du ändå fortsätta med att berätta vilka saker du kände dig mätt på länge. Det är värdefull information.

   Men om du vill kunde det vara intressant att ibland få höra vilka måltider du verkligen blev hungrig alldeles för snabbt efter. För att man ska förstå om där kan finnas ett mönster mellan typ av mat och mättnadskänsla?

   Men det är kanske individuellt kom jag På? Jag vet inte. Gör som du vill. Det är ändå på något vis bra att få tips om saker som mättar länge utan att man över äter.

   • Jessica Johansson skriver:

    Ja jag ska försöka tänka på allt detta och det är ju ofta som jag blir hungrig efter. 🙂

 7. Agneta skriver:

  Jag tycker precis motsatsen till Tove. Läser hon din blogg? Du är ju verkligen en person som tycker om att äta. Det är först nu du går ner i vikt för att du försöker så du inte överäter. Det här är inget försvarstal ,men det var en lustig kommentar.Hur tycker hon annars att du ska gå ner i vikt?

  • Tove skriver:

   Jag läser bloggen ja! Jag har dock inte läst den innan viktresan började så har ingen aning om hur det var innan. Vad jag menar är att jessica verkar vara så himla belåten och mätt jämt. Och så lägger hon då upp hela sin matdag – och säger att det är För mycket och att hon ska dra ner efter att ha postat matdagbok med normal frukost lunch middag (varav typ en alltid verkar vara sallad?) Med typ en timmes motion per dag. Jag tänker alltid när jag kommer in i bloggen att jag skulle vara så jäääkla hungrig om jag åt som Jessica. Men hon skriver att hon blir så mätt och belåten, och det är just det jag menar- och som hon menar antar jag? Att man skriver att man är sååå mätt – och sen visar en bild på lättkvarg med nötter typ.

   • Jessica Johansson skriver:

    Min viktresa började (denna gång) när bloggen började för drygt två år sedan. Jag har ju gått ner många gånger förut och sedan upp igen. Dock gick jag inte ner alls i princip första ett och ett halvt året som jag hade bloggen. Eller jag gick ner lite, upp lite osv. Fram till i höstas när jag började gå ner och på riktigt satte min stora livsstilsförändring igång först i februari i år 🙂 Så även om det här delvis är en blogg om min hälsoresa så satte de verkliga förändringarna inte igång förrän i år. Jag har även ganska svårt att gå ner i vikt och väldigt lätt att gå upp, så jag måste hela tiden vara aktsam. Ett mellanmål för mycket kan innebära viktuppgång för mig trots träning osv. :/ Men jag menar inte riktigt som du skriver. Den här bloggen är en berättelse om min hälsoresa (bland mycket annat, visserligen!). I den tänker jag att det ingår att jag berättar hur jag mår, vad som funkar och inte osv. Därmed tänker jag att det inte är att kokettera på just den här plattformen. Vissa tycker jag äter för lite, andra har kommenterat att jag äter för mycket. Att kokettera är att oombedd irl prata om hur himla mätt man är eller hur man står sig på en droppe frön i tre dagar (överdrift) osv. Men du har så klart rätt till din uppfattning, jag ville bara ge min syn på saken 🙂 ❤

  • Tove skriver:

   Obs! menar inget illa, så ber om ursäkt om det uppfattas så. Var bara tvungen att kommentera när just det ämnet togs upp!

  • Jessica Johansson skriver:

   Tack för din kommentar Agneta! Faktum är att jag även nu äter mer mat än de flesta i min omgivning och oftare. Det är väl så individuellt helt enkelt. 🙂 ❤

 8. m skriver:

  Jag tycker inte att du koketterar med hur lite du äter. Eftersom jag efter att ha följt bloggen länge är medveten om att du normalt inte blir mätt i första taget, något jag känner igen mig i, så tycker jag att det är en relevant information. Men det är klart att taget ur sitt sammanhang så skulle det kunna uppfattas som koketterande. Som det har nämnt av flera så skulle det nog vara bra som motvikt att nämna när någon måltid faktiskt inte räckte för att stilla hungern. Det har du säkert gjort ibland, men jag har inte tänkt på det. Och sedan gör du som du vill så klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s