Dessa matvaror är jag nyfiken på – har du testat?

Alltså jag har ju upptäckt SÅÅÅ mycket matvaror i år så det kan jag inte ens gå in på, har ju skrivit en del om det tidigare. Sedan jag började blogga här har jag upptäckt ännu fler. För att bara nämna några exempel: Boveteflingor, gojibär, mullbär, grönkål, belugalinser, gröna linser, röror OCH SÅ VIDARE. Helt underbart verkligen! Men jag har köpt hem lite matvaror då och då under våren som jag inte alls vet vad jag ska hitta på med. Kanske har du redan något gott recept på dem att dela med dig av?

* Helt bovete
* Mungbönor
* Kamutvete
* Gryn, tror det var Paulúns blandning av olika grynsorter, okokta
*  Svarta bönor

Jag tar gärna emot tips på fler spännande matvaror jag kan prova eller goda recept på ovan nämnda. För övrigt är jag just nu också helt kär i att ha vattenmelon i en sallad, eller annan melon. Även att ha jordgubbar i sallad blir väldigt gott, som sött komplement till grönsakerna.

Sorry att jag inte gett någon matdagbok senaste dagarna, jag är så fruktansvärt trött så det är läskigt. Men min mat- och träningsdagbok är åtminstone igång igen på instagram, kolla gärna där! Jag är igång med att äta en morot och ett äpple till mellanmål på förmiddagen, än så länge blir jag väldigt hungrig innan lunch men det är en vanesak. Jag har också börjat promenera även på träningsdagar. Tufft men skönt efteråt.

Annonser
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Dessa matvaror är jag nyfiken på – har du testat?

  1. Emelie C Henriksson skriver:

    Svarta bøner e helt magiskt i kakor/desserter. Kan bli många sunda chokladmellanmål med dem!

  2. Linnet skriver:

    Två flugor i en smäll:
    -Koka 2 port matvete/kamutvete (ev helt bovete, har aldrig testat det),
    -skölj av en förpackning (färdigkokta) svarta bönor
    -halvera 250g körsbärstomater
    -skiva en halv purjolök tunt och fräs
    Blanda ihop allt och salta och peppra.

    Mycket gott som tillbehör till lax eller kyckling tycker jag. Räcker till typ 4 port. Jag tror jag har hittat receptet på Sats från början så bör väl vara hyfsat nyttigt också… 😉

  3. Lina skriver:

    Svarta bönor kan du bara skölja av i durkslag och sedan blanda i sallad.

    Även jättegott med lite olivolja, citron, peppar och tärnat äpple.

    Till tacos är det gott med svarta bönor. I chili con carne är det också gott!

  4. Charlotte skriver:

    Mungbönor blötläggs (helst 2 dygn så att de nästan börjar gro) och mixas sedan tillsammans med en massa vitlök och ingefära. Tärna grönsaker fint (till exempel squash, tomat, morot och lök/purjo), blanda ner i mungbönsblandningen och krydda med timjan och salt. Låt stå en stund och stek sedan ganska tjocka pannkakor/omeletter av blandningen. Det är bra att ha ett lock på stekpannan under tiden. De ska få fin färg och bli genomgräddade. Serveras med fördel med raita (indisk yoghurtsås med till exempel antingen kökta fintärnade rödbetor eller gurka och senapsfrön). Jättegott!! Mungbönor är för övrigt enkelt och gott att grodda också.

    • Nora skriver:

      Så du kokar de inte utan bara blötlägger de och mixas direkt? eller du kokar de mellan blötlägg och mixning? Det låter ju toppengott!

  5. No skriver:

    Helt bovete är jättegott! Koka istället för ris, eller couscous.
    Jag brukar göra bovete”otto”.
    Man kan grodda bovete, grodda och torka till musli eller liknande.
    Mungbönor är mums groddade, jättelätta att grodda.
    Svarta bönor är bönor… bönor är gott, men det är väl inget speciellt med just svarta?

  6. Mirja skriver:

    Jag älskar kamutvete! Brukar ta det istället för bulgur.

    Blanda kamutvete med rödlök, ruccola, torkade aprikoser i små bitar och hackade cashenötter. Ät till stekt lax och med en klick matyoghurt. Snabbt, enkelt och gott!

  7. Marina skriver:

    Helt bovete blötlägger jag några timmar (byt vatten ibland, det blir slemmigt), sedan blandar jag med några matskedar kokosolja och kanel/ingefära/kardeumma (du kan ta vad du gillar) och torkar i ugnen på 80 grader tills det är cruncigt. Har du äggvitor över kan du ta med dem i olja/kryddblandningen så får du extra protein. Jag äter detta som flingor sedan 🙂

    Svarta bönor går utmärkt att baka t.ex. en kladdkaka på – eller göra en bönröra att ha till hembakta tacobröd (y)

    Gryn-en använder du ju som ris t.ex.

    Har du inte upptäckt röda linser än så köp det, dom är fantastiska i alla tomatbaserade rätter, ökar proteinet och ger musig smak och drygar ut tex köttfärsen.

  8. Anna skriver:

    Tacoröra med svarta bönor!
    Hacka och stek 1 gul lök och några vitlöksklyftor på låg värme tills allt är mjukt. Tillsätt salt, chiliflakes, ca 1 msk kakao (eller en bit mörk choklad som smälter). Mixa detta tillsammans med bönorna. Tillsätt lite olja för krämig konsistens. Ha till tacos! Jättegott!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s