”Vårt syfte är att förändra tråkiga ideal och tankar”

Då var det dags för veckans inspirationskälla, för tredje veckan i rad. Kolla gärna här för att se de tidigare inspirationskällorna! Idag har jag pratat med Tina från Satin of Sweden. Vilka det är får du veta här nedan!

Hej Tina, vem är du?

Hej Jessica! Jag är Tina, 28 år. Jag är illustratör samt formgivare. Jag driver Satin of Sweden tillsammans med Sarah Franzén, där jag skapar produkter för barn och vuxna med barnasinnet kvar. Ursprungligen från Stockholm men bor i Malmö sedan 2008 och studerar grafisk design.

Du är veckans inspirationskälla för att du skapar body positive konst för barn (men också för vuxna, jag köpte själv ett print av er på Färgfabrikens designmarknad och har inga barn). Vad fick dig att börja med det här?

Så kul, vad glad jag blir!

Jag har alltid skapat på ett eller annat sätt och fann mitt rätta element när jag började illustrera och göra collage för några år sedan. Sen har det bara gått av bara farten. När jag och Sarah startade Satin of Sweden så var vårt största mål och syfte med företaget att skapa nya produkter som skulle förändra tråkiga ideal och tankar. Att utmana det vanliga stereotypa barnrummet och få in mer variation, fantasi och attityd. Med vår Body positive-kollektion vill vi hylla kvinnor med former. Vi gillar mångfald vilket vi vill visa i vårt utbud. Vi tycker också att det är vår förbaskade plikt att visa barnen (främst unga tjejer) att det finns olika typer av vackert. Vi vill utmana och övervinna de farliga size-0-idealen.

Vad innebär body positive?

Body Positive innebär för mig rätten att få vara den jag är utan att någon annan på något sätt ska kritisera mig eller hur jag ser ut. Jag vill också påminna om att inte tycka illa om sig själv för att man inte ser ut som ett retuscherat tidningsomslag. Jag vill visa att alla storlekar och former är bra och vackra. Framför allt är det viktigt att visa våra barn att alla är lika självklara och lika bra när det kommer till utseende och kroppsform.

Hur skapar du din konst?

Jag jobbar med olika metoder från bild till bild, men jag börjar oftast för hand och för sedan in det i datorn där jag slutför jobbet antingen i Illustrator eller i Photoshop. Även om jag illustrerar så jobbar jag mycket med collageformen och klipper och klistrar med mina egna illustrationer för att få både struktur och djup. För mig är det viktigt att bevara hantverket i bilderna.

Tror du det går att påverka barn så att de växer upp utan att bli så kroppsnojiga – och i så fall hur?

Ja, det tror jag. Jag tror inte att man kommer ifrån det helt men jag tror att man kan påverka det. Dels tror jag att det är viktigt att få in olika ideal och utseenden i vardagen så att det blir naturligt och vanligt. Sen tror jag att det är viktigt att som vuxen inte pracka på ett barn sina egna skeva ideal och utseendefixeringar, låta barn vara just barn på lika villkor. Med Satin of Sweden jobbar vi mycket med just ”olika” och rätten att få vara den man vill, alla är lika viktiga. Vi har dels kollektionen Body Positive där vi visar att man inte behöver vara petit för att för att få dansa. Sen har vi även kollektionen Every Body Beautiful där vi också vill visa upp alla storlekar, former, färger och utseenden. Inte bara den lilla västerländska rosa prinsessan präglar barnens ideal utan här vill vi visa att alla får vara fina ballerinor.Vår senaste kollektion som vi presenterade på Formex i våras kallas Ethnicity och står för rätten att få se ut precis som man vill. Även om man är född till gris, björn eller kanin så ska man få ha tigerränder om man vill ha det.

Hur ser din utopi ut, när det gäller frågor som kropp, övervikt, skönhetsideal osv?

Min utopi vore att inte behöva tänka på det överhuvudtaget, att det skulle vara självklart för alla att alla är lika viktiga och vackra oavsett utseende och att alla skulle må bra med sina kroppar och lägga sin tid på annat mer värdefullt än kroppsnoja. Typ njut av solen och bad istället för att ligga i skuggan och fundera kring hur bikinin sitter.

Kolla Satin of swedens hemsida, följ dem på instagram och Facebook!

Annonser
Det här inlägget postades i Veckans inspirationskälla. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s