Som husväggarna i New York

Jag älskar att sprida sådant som inspirerar mig, oavsett om det är konst eller idéer eller författare eller hälsopersoner osv. Därför har jag börjat varje måndag med Veckans inspirationskälla! Det kan vara en person som inspirerar mig inom konst, litteratur, kultur eller på något annat sätt. Förhoppningen är att bjuda på en kort intervju med personen varje vecka, men ibland kanske det bara blir ett kärleksinlägg som jag skriver om en person jag inspireras av. 

Förra veckan fick vi möta Malin ”Döden och sånt gött” Skogberg som ritar fettpositiva serier, kolla här om du missade. Idag möter vi Lisa Rinnevuo, en otroligt inspirerande konstnär som försörjer sig på sitt konstnärskap. Hon har tidigare sagt att hon inspireras av husväggarna i New York och det tycker jag att man kan se i hennes tavlor.

Hej Lisa, vem är du?

Hej Jessica. Jag är konstnär, dagdrömmande livsnjutare, mamma, inspiratör. En väldigt lycklig sådan!

Du är veckans inspirationskälla för att jag får en känsla av att du bara KÖR med din konst och dessutom kan du försörja dig på den vilket ju är fantastiskt. Hur såg vägen dit ut?

Åh man tackar vilken ära! Att inspirera andra är bland det roligaste jag vet. Det stämmer bra att jag bara kör, jag tänker inte efter så mycket när det gäller mitt skapande. Ju friare jag är desto bättre blir resultatet. Fri som att det är bara jag som bestämmer hur det ska vara och hur det ska bli. 1998 kom jag in på en konstutbildning i New York. Redan första dagen kändes det helt fel, varenda cell i min kropp bara skrek UT HÄRIFRÅN och jag visste att det är inte såhär jag blir etablerad konstnär. Jag måste hitta mitt konstnärskap på egen hand, hur tufft det än må vara. Ingen professor kan tala om för mig hur jag ska måla. Så jag hoppade av efter en dag och det är jag oändligt tacksam för idag. Jag har alltid varit självständig (och samtidigt ganska feg. Hur nu det går ihop!?) och haft rätt stark självkänsla vilket gjort att min intuition fått styra mycket, då har det alltid blivit rätt i slutändan. Jag började med att ställa ut på caféer och designbutiker i Stockholm och blev på så vis upptäckt av min nuvarande gallerist (galleri Konstochfolk) som jag jobbat med sedan 2002. Men jag har aldrig drömt om att bli konstnär. Det har bara blivit så och därför känns det helt självklart på nåt vis. Att det ska vara så.

Vilka tips har du till den som vill våga satsa mer på sitt konstnärliga skapande?

Hitta din egen stil, det som verkligen känns som `jag´och inte en kopia av något annat. Det tror jag är rätt viktigt om man vill bli tagen på allvar. Men också komma ihåg att allt inte behöver vara så allvarligt när det gäller skapande, prestationsångest kan hindra mycket. Lek, experimentera, var nyfiken, testa nya material och tekniker hej vilt. Ingen behöver se det man inte vill att de ska se, och man lär sig mycket av att våga. Är man osäker på material, rådfråga personalen i konstmaterialsbutiken. Är man osäker på vad man ska måla, måla ev en bild du gillar. Huvudsaken är att komma igång, när man satt bollen i rullning är det ju bara att köra på sen. Vill man ställa ut så verkar det ju fortfarande som att många caféer t ex. tacksamt smyckar sina väggar med andras konst. Det är ett jättebra sätt att börja visa upp sig på, lite lagom läskigt. Var sann och snäll mot dig själv. Och så det viktigaste då: lita alltid på magkänslan!

Hur gör du när du målar dina tavlor?

Jag målar väldigt spontant, gärna på fler tavlor samtidigt. Alltså, jag kladdar lite på en och så får den vila och torka en stund medan jag jobbar på en annan osv. Det ultimata är nog att ha fem alster på gång samtidigt för att inte tappa farten. Jag gillar att jobba intensivt när jag väl gör det, men orkar oftast inte hålla på mer än fyra timmar i ett sträck. Sen behöver jag fokusera på nåt annat. Det är väldigt av eller på med mitt måleri, jag kan inte hålla på och smådutta. Det blir inte bra. Sen så jobbar jag ju nästan bara med vattenbaserade färger som torkar rätt så snabbt vilket gör att jag lätt kan måla på fler samtidigt. Men jag massproducerar inte. Jag jobbar intensivt inför utställningar sen tar pauser från målandet för att ladda om, inspireras och hämta ny kraft.


Hur ser en typisk dag ut för dig?

Jag har ingen typisk dag, rutiner stressar mig för det känns som ett `måste´och då gör jag tvärtom. Men jag önskar att jag var bättre på det.
En drömdag är jag i ateljén halva dan och sen yoga innan jag hämtar dottern från skolan runt fyra. Oftast blir det så.
Sen har jag ju ibland målarworkshops och kurser i olika konstellationer som kräver en del planering, inköp etc.
Men när jag har de extremt intensiva jobbperioderna inför utställning, då pågår skapandet dygnet runt varje dag i mig, efter det är jag helt slut och behöver en viloperiod. En sådan är jag inne i just nu. Jag ska vara ledig hela sommaren, så himla skönt! (ja, man kan måla när man är ledig också..)

Har du något budskap med din konst – i så fall vad?

Jag har nästan alltid med text i mina tavlor. Det är positiva uppmaningar, mina tankar och min filosofi. Ofta upprepande textrader som återkommer i flera verk. Tex: `Become your dream´ `Stay pure and simple´`Keep your fire burning´. Det är pepp till både mig själv under tiden jag skapar och senare till betraktaren.
Jag vill sprida glädje. Och kärlek.

Följ gärna Lisa på Facebook här. Hon har även två instagram-kontot. Här och så ett mer personligt här.
Vem borde jag ha med som veckans inspirationskälla?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Kultur, Veckans inspirationskälla. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Som husväggarna i New York

  1. TACK för att du visade mig denna konstnär 🙂
    Carolina Falkholt som inspiration?

    • Jessica Johansson skriver:

      Nej, Lisa har hållit på jättelänge och är en erkänd konstnär. Jag älskar Carolina falkholts grejer också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s