Så gör jag när jag ritar

Before we start: Följ gärna min facebooksida En miljon ledsna flickor och mitt ritkonto på instagram jessicaritar

Jag är inte skolad inom att skapa konst. Jag är skolad i att skriva. Jag är skolad i litteratur. Där kan jag med ganska stort självförtroende ta mig fram. Jag undervisar ju till och med emellanåt i olika former av skrivande (redaktionellt, kreativt, reklamskrivande osv). När det gäller ritandet har jag inte gått i någon skola, och är alltså vad man skulle kunna kalla autodidakt. Om någon ställer en fruktskål framför mig skulle jag inte kunna avbilda den porträttlikt. Jag kan inte rita perspektiv. Alltså har min ritstil växt fram och blivit ganska naiv. Men vet ni vad? Det gör ingenting! Jag har nog aldrig fått så mycket positiv feedback på mitt skrivande som jag får på mina teckningar, vilket förvånar mig väldigt mycket. Ganska ofta hör främmande människor av sig och säger att mina teckningar är fantastiska. Det får mig att häpna varje gång. Men eftersom jag tänker att ALLA KAN, det gäller bara att köra på, så tänkte jag berätta hur jag gör när jag ritar.

A och O är förstås materialet. Jag köper mina pennor och papper på Penstore i Stockholm (de har också en webbshop, obs, ej sponsrad tyvärr!). Där har de grejer av hög kvalitet. Hemma har vi också lite andra material. Akvarellpennor, gamla kartböcker som jag har skaffat specifikt för att kunna klippa ur. Bokstavsschabloner, decoupagelim, sådana saker. Jag vill också ha gamla tidningar att klippa ur, men det har vi inte så mycket efter flytten. Men att ha mycket och bra material gör det enklare att sätta sig och skapa.

Jag ritar aldrig med blyerts först, utan kör direkt med fineliner (som det kallas). Jag brukar köpa Faber-castell, sådana förpackningar där man får svarta fineliners med olika tjocklek på spetsen. Ej heller på materialfronten är jag skolad utan har provat mig fram och hittat det jag fastnat för. Jag ritar på ganska tjockt och lite halvglansigt papper, eftersom det passar för markerpennor (man kan säga att markerpennor är som tuschpennor fast av bättre kvalitet). Om du vill komma igång med att rita men känner dig osäker – fråga i affären! De kan oftast ge jättebra hjälp.

Som markerpennor brukar jag numera oftast använda märket Touch. Jag fick en så fin låda av min syster och hennes sambo när jag fyllde 30 förra året och de flesta i den lådan håller än, vilket är smått mirakulöst med tanke på hur mycket jag ritar. Jag har även använt Promarker och tycker de är helt okej också, även om Touch glider lite skönare mot pappret.

De har en smal och en tjock spets.

Okej, det om materialet, men hur GÖR jag då? Jag har ofta fått frågan var jag får alla idéer ifrån och den är svår att svara på. Jag är nog helt enkelt en otroligt kreativ och fantasifull person. Jag tror att känsliga människor, som liksom observerar och tar in allt, ofta är lite mer kreativa och påhittiga. Men överlag tror jag det bästa är att bara sätta på någon bra podcast eller P1 eller musik och köra igång. Om jag inte har ritat på ett tag är jag väldigt ringrostig och då blir det inte bra. Samma med mitt skönlitterära skrivande. Det tar ett tag att jobba sig in i det där fria förhållningssättet till att skriva eller rita, så det gäller nog att ha lite tålamod. Jag tror att alla som har hakat på den nya målarbokstrenden lika gärna skulle kunna rita själva. Gör som när du ritade som barn. Sitt och småprata med någon samtidigt, nynna med i en låt, kolla på en serie, låt bara pennan gå och se vad som händer.

När jag började rita igen som vuxen, för kanske fyra år sen (typ?) så blev teckningarna verkligen inte bra och jag ritade på vanligt skrivarpapper, sådant man har i skrivaren. Med barntuschpennor som jag hade köpt på TGR för en tjuga. Men om jag inte hade gjort det så hade jag ju aldrig nått fram till de kreationer jag gör idag, och som jag ofta är ganska nöjd med. Den ovan ritade jag nu i kväll. Jag mådde inte så bra. Har inflammation i axeln, är ganska slutkörd. Men så tänkte jag: Äsch, jag ritar en kvart. Och så blev det en timme och två teckningar som jag är ganska förtjust i. En av dem är den ovan.

En annan grej jag brukar göra är att: SAMLA INSPIRATION NONSTOP! Jag följer massa fantastiska ritmänniskor och konstnärer på instagram, ett konstant flöde av inspiration och en påminnelse om att skapa. Att ta sig tiden. Och när jag får en idé ritar jag direkt ner den i min kalender eller i min anteckningsbok för att senare kunna överföra den och göra en riktig större teckning av den. Så gör jag även med mitt skönlitterära skrivande, skriver alltid direkt upp de formuleringar som ploppar upp i huvudet. Jag ritar oftast i A5 (river itu ett A4-papper helt enkelt) eller A4 men vill även börja rita lite i A3-format.

Jag har inte tålamod att hålla på länge med teckningar, så jag brukar låta det gå ganska fort. Ibland fastnar jag och gör pilliga detaljer, men ofta finns inget tålamod till det. Och det är också okej, jag är likadan med mitt skönlitterära skrivande! Det finns inga pretto-regler eller någon poäng med att det ska ta tid och att man ska ”värka ur sig” sina ord eller bilder. Bullshit, det är bättre att bara köra på om det passar ens personlighet bättre!

Ja, så gör jag. Inte enligt ”konstens regler”. Men jag tänker också att själva grejen med konst är väl att den inte ska ha några regler! Följ gärna mitt sprillans nya ritkonto på instagram, jessicaritar.

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Teckningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s